Местният референдум в Стара Загора е нелегитимен

Повечето от гласувалите не искат "Змейово"
27 май 2013 07:00, Петя Славова
25
Местният референдум  в Стара Загора  е нелегитимен
Снимка: БТА

Нелегитимен е референдумът с въпрос "Да бъде ли закрит Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?", който се проведе на 26 май в Стара Загора. Това обяви за БТА председателят на ОИК Таньо Брайков. Причината за неуспеха е ниската избирателна активност, която по окончателни данни е 19,94 на сто. По закона за местните референдуми активността трябваше да бъде минимум 48 на сто, колкото е била на последните местни избори за общински съветници.

Общо 29 557 са действителните бюлетини. Подкрепилите закриването на полигона са 28 008, а против - 1549 . Това показват резултатите от всички 202 секции в 51 населени места наОбщина Стара Загора. Броят на невалидните бюлетини е 87. Местен референдум със същия въпрос може да се насрочи отново с решение на общинския съвет не по-рано от една година от датата на провеждането му.

Иначе общо 14 534 старозагорци от гласувалите 15 313 искат закриването на военния полигон край село Змейово. Това показват резултатите от 100 от общо 202 секции.

Подкрепа за работата на полигона са изразили 779 души. Броят на невалидните бюлетини е 29. По окончателни данни избирателната активност е 19, 93 на сто.

Още по темата

Инициатори на референдума са старозагорски граждани, според които в региона атмосферният въздух и околната среда са замърсени и има повишен риск от заболявания. Според РИОСВ замърсяването на Стара Загора е много по-малко от София и Перник. Представители на инициативната група "За чист въздух над Стара Загора" твърдят, че има замърсявания на въздуха със серен диоксид, азотен диоксид, азотен окис, фини прахови частици, сероводород, хлороводород, фосген, циановодород, над пределно допустимите норми, както и редица тежки метали в околната среда.

До решение на общинския сьвет в Стара Загора за референдум се стигна заради опасенията, че дейностите, извършвани на полигона замърсяват града и региона. Решението беше подкрепено с пълно мнозинство от присъстващите на заседанието 44 общински от общо 51 общински съветници. Средствата за допитването бяха осигурени от резерва на общинския съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
alf2 преди 10 години
1 Да се въведе електронно гласуване и ще излиза много по-евтино! 2 И националните избори за парламент са нелигитимни то толкова изборни измами ама на кукловодите така им изнася! 2. За гласуващите да се въведе образователен ценз основно образование неграмотните си продават гласа за пари ..
22
2
 
9
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Когато си ниско образован, не те интересува какво се случва. интересува те само какво ще ядеш, пиеш и е... Когато си ниско образован, не си част от обществото, а ***, мислещ само за първичните си нужди. Когато си ниско образован, продаваш гласа си при избори, ако ти предложат пари.Когато си ниско образован, си ВРЕДЕН за България. Защото си елементарно ПОДКУПЕН.ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ.Народе!!!!
21
1
 
15
 
! Отговори
!!! преди 10 години
НАЙ-НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ В *** КВАРТАЛИ!!!! ЕМИ ЕСТЕСТВЕНО ПАРА НЕ СЕ ДАВА СЕГА ДА ВИ ..... НЕЩАСТНИЦИТЕ ПРОДАЖНИ СЪЩЕСТВА!!! ЗА КАКВА ИНТЕГРАЦИЯ БЪЛНУВАТ НЯКОИ ХОРА НЕЗНАМ!!!
20
2
 
12
 
! Отговори
дес преди 10 години
За пореден път показваме колко ни интересува случващото се. Всеки казва- "Ми те нещата няма да се променят". Еми драги мой наистина няма да се променят, защото българина чака някой друг да дойде и да му свърши работата. Всичко си заслужаваме-политиците, мизерията, потъпкването абсолютно всичко.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ниска е активността, защото тези, които биха гласували с НЕ просто не гласуваха- тяхната цел беше да не мине границата от 48%. А и на много хора не им пукаше- *** ни квартал най- вече.
18
4
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
много смотани хора! необразовани и неинтересуващи се за собствения живот! жалко защото това можеше да е чвото такова решение народно с кеото да можем да променим бъдещето за напред чрез този начин на гласуване!!!!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
14 пълни глупости Петре стига сте тиражирали разсъжденията на болните си мозъци , оюе какво трябва а се случи за да разберете че не сте прави
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
напълно безсмислена ПР акция на кметчето Живко Гербаджийски. Хиляди инстанции и всеки полуграмотен юрист му казваха, че няма как референдумът да закрие полигона, той със сигурност ще бъде обявен за невалиден даже и да гласуват 100%. Освен това полигонът не е само на територията на Стара Загора . Те посто решиха да си направят популистката акция, да пръснат 250 000 лева и това е
15
1
 
6
 
! Отговори
З преди 10 години
Ако бяха излезли резултати ЗА оставане на полигона нямаше да го направят невалиден, а щяха да приемат резултатите веднага гадовете мръсни! П****и!
14
6
 
6
 
! Отговори
хитър петър преди 10 години
да продължават да режат натовски ракети на полигона змеево и да се правят че нее вярно))
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заралии, ако гласуват затварянето на ТЕЦ-овете, голяма част от България и най-вече мъдрите кратуни от другите окръжни села, като Пловдив, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково ще останат без ток! Добре, че в ТЕЦ-овете имат екологични отдели, които редовно си замерват показанията на димни газове. В тоя супертаен, свръхсекретен полигон, никой не знае какво се случва и кой взима пари, за да унищожава чужди ракети...
12
12
 
0
 
! Отговори
Gazora преди 10 години
Тези там, до един не са в ред! Обгазени са по рождение!
11
1
 
8
 
! Отговори
така е то! преди 10 години
Докато хората не започнат да мислят и да гласуват - други ще вземат решенията вместо тях с всичките му произтичащи последствия и никой не им е виновен! Така ще ви тровят и управляват *** - и виновни са не политиците, не бизнеса а самите хора, защото не се научиха какво е гражданско общество! Жалко за тези които отидоха да гласуват и пащ бъдат тровени :S
10
2
 
7
 
! Отговори
сс-300 преди 10 години
НЯКОЙ СЕ ОБЛАЖИ ОТ РЕФЕРЕНДОМА , И МАЙ ТОВА Е УСМИВКАТА ( ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СТАРА ЗАГОРА )... РЕФЕРЕНДОМА Е СТРУВАЛ 50000 ЛВ. А ТЕ СА ГЛАСУВАЛИ 300000 ЛВ.. А СЕГА КАЖЕТЕ ДА ЛИ НЕ СА КРАЛИ ПАРИ..
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заралии да погледнат към тецовете.те ги обгазяват.полигона е с национално значение и не трябва да се закрива.
8
9
 
7
 
! Отговори
гошо кривунделски преди 10 години
Когато Бедечка стане...пълноводна и плавателна река,тогава заралиите от...селски произход,ще се втурнат да гласуват...масово на всеки референдум.До...тогава,не ги правете,за да не хабите народните...средства.
7
1
 
14
 
! Отговори
Райконен преди 10 години
Когато трябваше да се вземат наистина мерки при унищожаването на боеприпаси ,не се направи нищо.Сега ,когато няма замърсяване от полигона скочихте да се правите на мъжкари. Има намесени бизнес интереси за терена на полигона,много е апетитен. Аман от манипулации.
6
3
 
19
 
! Отговори
пол преди 10 години
Цъкайт! Дедите, бащите ни с ръчни колички строяха язовири, полигони, за да има армия, за да има язовири; да има България. А тия го окрадоха, разсипаха, разпродадоха и пак са на власт, неосъдени, на бюджетче...Че какви военни са да търпят всичко това бе? - чиновници са станали, левче кефче. Нито България я има, нито с такива ще я има. Да изградиш база е огромен труд, милиони разходи. Закривайте! Военни няма; значи и база не е нужна! Дайте им писалки; заплатки! Колко му трябва на човек?
5
5
 
14
 
! Отговори
пол преди 10 години
*** ли сте тия няколко хиляди връзкарчета, дето ни яхате от 1946 насам или се правите на такива? Коя армия по света си закрива полигон бе, паразитчета? Вместо да нареди ген. щаба прекратяване на работа, с материали, замърсяващи ок. среда, вие полигон закривате? Абе кой ви избра и назначи бе? То военни няма вече, ако имаше, щяха да ви подпалят бюрократичните *** буквално, с ***. А то не военни ами някакви 1иновници на заплатка станали; гледат всичко това и нищо? Ако беше жив ген. Делчев
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заралии да си гласуват затварянето на тецовете!