Популистката теза е да кажеш - не искам нов дълг, но следва фалит

Когато няма обяснение, има демагогия, рече Мартин Димитров
Обновена: 23 фев 2015 10:46 | 23 фев 2015 10:43,
107
Популистката теза е да кажеш - не искам нов дълг, но следва фалит
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Ефектът от новите заеми върху дълга ще е нулев, защото с парите ще се изплащат стари задължения. Това обясни пред bTV депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той посочи, че през 2015 година падежира дълг на стойност 7 млрд. лева и тъй като страната ни няма спестени средства, ще трябва да тегли нов заем, за да покрие стар дълг и така задълженията на практика не се увеличават.

Още по темата
През 2016 година пък падежират заеми на стойност 1,7 млрд. лева, а през 2017 година – към 3 млрд. лева, поясни още депутатът. По-голямата част от тези задължения са още от времето на Тодор Живков, допълни той.

Според депутата тезата за тегленето на нови заеми е много трудна. „Популистката теза е да кажеш „не искам нов дълг”, но следва фалит, ако не направиш правилните мерки”, заяви той и допълни, че това не е „дългова спирала, а начин да излезем от ситуацията”.

Димитров отхвърли критиките на опозицията, че една от банките, които ще управляват облигационната програма на правителството в следващите три години, е HSBC, изтъквайки, че правителството на Пламен Орешарски също е ползвало услугите на тази институция и само година по-късно от БСП - Лява България вече я определят като компрометирана.

Депутатът изтъкна и факта, че във всяко едно рамково споразумение за дългове досега е била включена клауза за лихва до 10%, за да не се ориентират пазарите при каква лихва се взима дългът. "Когато няма обяснение, има демагогия", коментира той.

Мартин Димитров посочи още, че кабинетът на Бойко Борисов е заварил бюджетен дефицит в размер на 3,7% от брутния вътрешен продукт от управлението на Пламен Орешарски. „Той (Пламен Орешарски - бел. ред) започна мандата си при 0,5% и седем пъти го увеличи до 3,7%”, коментира депутатът.

Той гарантира, че правителството ще намалява дефицита всяка година от своето управление и до 2017 година ще достигне 2%, макар и по думите му тези темпове да не са достатъчни и може да „бъдем още по-амбициозни”.

Депутатът коментира, че в момента лихвените нива за българските ценни книги са рекордно ниски – между 2 и 3% и затова финансовото министерство е бързало с облигационната програма. Той обаче призна, че финансовият министър Владислав Горанов е направил грешка, че не е обяснил ситуацията в Народното събрание, включително и пред опозиционните партии, нито на обществеността.

Това е симптом за подценяване на ситуацията от страна на финансовото министерство, убеден е Димитров.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
33
 
! Отговори
Мартин... преди 9 години
... Димитров и приказката за лъжливото овчарче.
85
8
 
32
 
! Отговори
e-broiach преди 9 години
tik-tak tik-takzasicham vi vremeto. kato na olimpiiski igri i vi puskam hronometera. :)stom e tolkova vajno da iskate kredit, pitaite barzo bg narod! :) informiraite barzo s pisma bg narod za vajnite detaili po kredita! iskaite barzi otgovori ot bg narod s pisma po bg post! hem da trenirate na suho da ste barzi i tochni kato na voina! u doma kakvo pravite predi da vzemete goliam kredit? koi ste plasta kredita? koga? kolko vreme? s kakvo? kakva lihva? koi banki? koi sa garantite vi za kredita?
84
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С демагогия се върнахте във властта. Протестирахте отвън, герб бойкотираше работата на парламента.
83
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Популистката теза е да кажеш - не искам нов дълг, но следва фалитoste po-Популистката теза е да кажеш - ako faliram darjavata si i pogubia celia narod, gubia samo teh si
82
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте писали простотии..... 20% - 10% --- лихвата е малко над 2% ама Вие четете каквото искате а разбирате съвсем трето....... Дори и дебелите глави от БСП казаха че в момента този лихвен процент е най-ниският от години насам при, който могат да се вземат заеми. Не съм им привърженик на заемите но някои хора като видят две цифри и почват да се забравят.Нямаме икономика която да ги изработи тези пари или нямаме държава която да се погрижи повечко пари да влизат по сметките и като си ги търси
81
9
 
34
 
! Отговори
БЕН БЕРНАНКЕ - ФЕД преди 9 години
НИЕ ИСКАМЕ ТАКИВА ДЪРЖАВИ КАТО ВАС--БЕДНИ СЛАВЯНСКИ РОБИ.ЩЕ ВИ ДАДЕМ ПАРИЧКИ...НО ПОСЛЕ ЩЕ ВИ РАЗКОСТИМ.ЗА ВАС - 20 ПРОЦЕНТА ЛИХВА...И НИКАКВА МИЛОСТ КЪМ ***-***.ЗАТОВА СМЕ БАНКЕРИ..ЗАТОВА СМЕ ВЕЛИКИ.
80
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нашите банки има 40 милиарда депозити, като в най-добия случай лихвата е 2%, БНБ да емитира ДЦК по 3%, аз веднага ще си изтегля парите и ще си купя, а не да взимаме външен дълг с евентуална лихва 10%. Защо да плащам лихва на някой немски или американски евреин, а не на себе си, а и няма да ни извиват ръцете с "МВФ и СБ препоръчват .......". Но нали някой трябва да лапне комисионна.
79
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо поне един от всички тия "тесни специалисти" по поемането на държавни дългове не излезе с реалистичен план за тяхното погасяване и връщане, или караме както си знаем - ние взимаме и ползваме, а народа плаща?!?
78
9
 
34
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До Анонимен 93Ти тази сутрин ли ги преброи милиардите в хазната??То ако имаше 8 милиарда дали от БСП и ДПС нямаше сега да крещят та да разцепят парламента и да питат къде са парите.А те нещо много са мълчаливи и само за конституционен съд споменават
77
9
 
33
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До Анонимен 79Критерий за измеримост на размера на държавния дълг е процентното му съотношение към размера на БВП на страната. Примерно през 2005 г. държавния дълг на Германия е 68% от БВП, на Франция - 66%, на САЩ - 53%, на Великобритания - 43%, на Норвегия - 36%, на Австралия - 12%, на Казахстан - 10%, а на Хонг Конг - 2%. През 2010 г- тези стойности вече са за Франция - 75% от БВП, за Германия - 83%, за Португалия - 97%, за Италия - 118%, за Гърция - 153%. Най-голямо безпокойство
76
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, калмук, в хазната има резерв от 9млрд, скрий се някъде! Ти дори не можеш да смяташ бе, Мартинчо-мамин, по твоите суми до три години трябва да платим 11,3млрд, а тези 16млрд откъде ти се привиждат?!!! Аааа, ама и ти си щял да вземеш някое и друго милионче, ако се съгласиш! Е, това вече друга бира и ракия.
75
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 88. Ние сме в ЕС за да го "финансираме" чрез банките и застрахователите. На нас няма да ни позволят да имаме индустрия. Дори селскостопанска продукция нямаме. Ние ще купуваме тяхните стоки с кредитите които получаваме от тях. Ще ни отпускат субсидии за парлама.
74
8
 
40
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Заем за изплащане на падежа на дълга - да, но не и два милиарда отгоре за изхарчване. Следващото правителство ще трябва вече да вземе 8 милиона за дълга и още - за изхарчване. Това е пътя към фалита. Но на гербаджиите и на т.н. реформатори им е все едно - нали няма да го плащат те, а целия български народ. А и някой ще получи комисионни от тези четири банки, които ще приберат милиони за наша сметка.
73
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля , че е време за емиграция и да останат тези дето теглят заеми за да си ги връщат!
72
9
 
47
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 9 години
Риформаторите нямат намерение да риформират каквото и да е. Затова е дълга- да се налеят пари в енергетика, БДЖ, администрация, съдебна и други системи и всичко да си остане по старому. До следващия дълг.
71
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПрав си бизнес означава работа и по тази логика, ако за крадеца работата е да краде, то управляващите и парламента ще трябва да ги наричаме крадци!Защото, ако имаше бизнес щяхме да си изплатим дълга и пак по тази логика, ако нямаме възможност да си изплащаме дълга, то не би трябвало да поемаме нов (а и кой кредитор би предложил заем на някой който няма да го върне), така че явно идеята е нон стоп да се връщат дългове, а икономика да няма - честито на банкерите!
70
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя *** до кога ще го гледаме в НС.
69
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бре-е ,то и малкото нормални хора останали в това подобие на държава,ще си бият камшика !
68
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие Мартин сте популист и демагог, прави са другите да казват, че Ваш учител е самият Иван Костов!
67
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мартинчо мамин златен, как така дългът бил от бай тошово време? Нали имаше едно велико управление на СДС, с една масова приватизация за милиарди, нали вашият икономически гуру Иван Костов, разпродаде тези милиардни активи и пое договорни отношения за нови държавно гарантирани милиарди (включително и договори за изкупуване на ток от американски тецове на баснословна цена), да не би Мартинчо да казваш, че всичко е откраднато, а от вашият гуру трабва да бъде търсена съдебна отговорност?