Фондът за лечение на деца вече е с нов шеф

Д-р Троева сменя хвърлилия оставка проф. Пилософ
7
Фондът за лечение на деца вече е с нов шеф
Снимка: МЗ

Служебният здравен министър Илко Семерджиев пусна заповед, с която назначава за шеф на Фонда за лечение на деца от д-р Тинка Троева.

Още по темата

Тя заменя на поста досегашния директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари заради скандала около 9-годишния Байрям Али, който се нуждае от бъбречна трансплантация в чужбина, но ден преди да замине за Германия, близките му са научили, че  тя няма да се осъществи.

В крайна сметка след намесата на Семерджиев в края на миналата седмица стана ясно, че детето ще получи нужното лечение в чужбина.

Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт, информират от пресцентъра на МЗ.

Завършила е медицина в Медицинска академия – София през 1979 година, специализира "Детски болести". Има магистратури по "Международни икономически отношения" от УНСС и "Обществено здраве" от Университета Билефелд, Германия.

През 1986 г. тя придобива и специалност по "Социална медицина", а през 1989 г. -  по "Медицинска информатика" и "Здравен мениджмънт" в Медицинска академия - София. 

До 1996 година д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция на здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.

Била е съветник в Комисията по здравеопазване в  37-то и главен съветник в 38-то Народно събрание.

Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг "съветник" и "пълномощен министър" при посолствата на България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

Новият директор на Фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност  в ЕС – пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция. 

През 2001 година д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към отделните обществени групи.

През 2012 година КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията и ...... и още три реда описания на дейности, магистратури, промоции, превенции и т.н.---А кога д-р Тинка Т. е лекувала? При Боко Тиквата имаше "калинки", а сега при проф. Оги Герджика, да не им казват вече "тинки"?
4
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Предишният управител Владимир П(Ф)илософ имаше същия тертип както Москов - нодоволството от него беше голямо, но той винаги се считаше за прав и разпалено бранеше делата си.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЛОЖЕНИЕТО Е МНОГО ПРОСТО!!!!ФОНДА ИМА ДОСТА ПАРИ И ХИТРИТЕ МУ УПРАВНИЦИ ГО ИЗТОЧВАХА ПРЕДИ КАКТО ИМ СКИМНЕ!!--------ПОДКРЕПЯМ ИЗБОРА НА ЖЕНА ЗА ТОЗИ ПОСТ ЩОТО МОЖЕ БИ ЕДНА ЖЕНА ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ СЪЧУВСТВИЕ КЪМ СТРАДАЩИТЕ И ЩЕ КРАДЕ ПО-МАЛКО!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въпреки титлите и дипломите,не знам нищо за тази жена,но дано поне е майка и да изпитва съчувствие към децата !
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и в крайна сметка защо мяхнаха предишния шеф и разкатаха работата на фонда стана ли ясно? или Москов се бил нашмъркал