На 20 юни: Препитват Мария Габриел за цифровия пазар и киберсигурността

Пет комисии искат да проверят компетентността на кандидатката ни
Обновена: 10 юни 2017 20:03 | 10 юни 2017 17:44, Никола Димитров
40
На 20 юни: Препитват Мария Габриел за цифровия пазар и киберсигурността
Снимка: ГЕРБ

Препитването на Мария Габриел, която е кандидатирана от правителството за български еврокомисар, ще се състои на 20 юни в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от институциията.

След среща с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 16 май, тя бе предложена от него за комисар за дигиталната икономика и общество. Постът беше освободен от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който наследи напусналата на 1 януари Кристалина Георгиева в бюджета и ръководството на персонала на Европейската комисия.

Съгласно процедурата, кандидатката за комисар трябва да бъде препитана от Европейския парламент, преди държавите членки да вземат окончателното решение за нейното назначение.

Пет парламентарни комисии ще участват в изслушването, което ще продължи три часа и половина - между 16 и 19,30 ч. българско време. На 21 юни председателите на комисиите ще обявят дали тя отговаря на изискванията за работата.

Основните въпроси ще бъдат задавани на Габриел от членовете на Комисията за култура и на Комисията за промишленост, изследвания и енергетика, която се занимава с комуникациите. В препитването на кандидатката ще се включат още депутати от комисиите за граждански свободи и вътрешни работи, правната и комисията за вътрешния пазар.

Очаква се, че основните питания от културната комисия ще са свързани с намеренията на Габриел да прокара реформата на системата за защита на авторските права, която беше внесена от Европейската комисия преди година, но среща съпротива сред страните членки и в парламента.

Комисията за промишленост вече е депозирала основните си питания и те са свързани с проверка на компетентността на Габрел в сферата на интернет и телекомуникациите, които ще бъдат част от евентуалната й бъдеща работа.

В частност комисията се интересува какво мисли тя за конкуренцията на инвестициите на телеком пазара в ЕС, за ролята на европейския регулаторен орган в областта на електронните комуникации, кои според нея са най-важните проблеми във фиксираните и мобилни услуги, как се отразяват те на потребителите, както и каква е визията й за разрешаването им.

От Габриел ще се очаква да покаже разбирането за развитието на 4G и 5G мрежите и за развитието на локалните и регионални мрежи за доставка на интернет. Въпроси се задават за това какво ще предложи като законодателство за завършването на Европейския цифров пазар и за киберсигурността.

Депутатите от промишлената комисия проявават интерес и към нейната бизнес етика и как смята да се предпази от влиянието на лобисти върху работата й, както и как ще гарантира висок професионализъм и етични стандарти в дейността си на еврокомисар.

Още при обявяването на ресора, Габриел бе атакувана за липсата на достатъчни познания и какъвто и да е интерес към темата за дигиталната икономика и общество.

Тя е втори мандат член на Европейския парламент от ГЕРБ и в момента е един от зам.-председателите на парламентарната група на ЕНП.

Мария Габриел досега се е изявявала в защита на правата на жените по света, закрилата на европейските пчелари и като наблюдател на избори в Африка. Последните й два доклада в Европарламента, преди номинацията й за комисар, бяха свързани с изработването на позицията на парламента по отпадането на шенгенските визи за граждани на Грузия и на Украйна.

През седмицата тя организира закрит семинар за колегите си от ЕНП за бъдещето на Западните Балкани.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 1 година
До Кратун
НЕКА КОМИСИЯТА ДА Я ПОПИТА ЗНАЕ ЛИ ПОНЕ ЩО Е ТРАНЗИСТОР ---ЕДВА ЛИ ЩЕ ЗНАЕ
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23
Някои неща не се предават по полов път - акълът, например!
22
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от дигитализац преди 1 година
Врагове на земята и нагли нашественици готвят ликвидация както с е вижда по спец наркотиците с които са малтретирани тези двамата на снимката.
ВНедряването на масиран видео тероризъм доведе то проникване на извънземни терористични екипи във всички места с wi fi...Не влизайте в сгради и ресторанти с плоски екрани на стените.Екипите от убиици на военно терористичната мафия са в или около облъчваните с тяхна техника вградена в човешката сгради.ВИждат се и се чуват.ИМат летящи превозни средства.
21
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 1 година
MNogo да се внимава наркоманизираните в Брюксел могат да увредят жестоко земята и околната среда с разни нагло престъпни разработки .Ето: тежко повреждат земята и климата и въздуха с нагло вредни високо радиоактивни скенери монтирани на стотици милиони автомобили вместо доказано безвредни фарове.Уврежданията са жестоки нелечими засега. ВЪведената цифровизация на ефира без малко да ни направи пустиня блокира преноса на водни маси за напояване на огромни региони.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена не е българка женена е за французин и детето и не знае български..
19
0
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 1 година
Предната кандидатура на Баце за еврокомисар се издъни като кифла. Оная, русата, дето се хилеше умно. Не и помня името. Беше толкова зле, че не я одобриха. Ако и тая се издъни ще бъде голям резил. Щото баце все такива умни и можещи ги избира, че да не го засенчват.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоцеделчевката е жена на съветник на Жозеф Дол- председателя на ЕНП! Има всички шансове да бъде избрана.
17
0
 
11
 
! Отговори
Защита преди 1 година
Тази била за защита на жените ... от какво да ги защитават или щото е модерно сега.
Поредната която нищо не прави
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая и Винету даже не знае кой е най-вероятно
15
0
 
6
 
! Отговори
Манафов преди 1 година
Според мен я и препипват.
14
0
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 1 година
До Анонимен 13

Препитването е публично, даже може да се гледа на живо на сайта на Европарламента.. Иначе как щяхме да знаем за резила на Румяна Желева, ако не беше публично.
13
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 година
Невзрачна женица.
12
0
 
9
 
! Отговори
Габриел Марийов преди 1 година
Имаше една комисарка-за нея в BG нямаше наводнения(това и бе ресора), а само в Сърбия.Тая ще наблегне на "реформата на системата за защита на авторските права"-т.е вече няма да има ТОРЕНТИ!
Учете РУСКИ, иначе ще ходите на екскурзия за да гледате филм.
Апропо,бай Тошо ЩЕШЕ да ни прави 16-та република, ама сега тая ще ни оправи.
Мара Оправачката, комисар от KURVALANDIA!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кумът и вече я изпитaл в кревaтa преди години
Зa мъже с изврaтени желaния стaвa
10
0
 
19
 
! Отговори
1221 преди 1 година
И БЕЗ ДА Я ПИТАТЕ ВСИЧКО НИ Е ЯСНО
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че няма да допуснат препитаването да е публично, защото ще се получи Румяна Желева N-2.
8
2
 
15
 
! Отговори
1221 преди 1 година
4G И 5G МРЕЖАТА ЩЕ СЕ РАЗВИЕ И БЕЗ ДА Я ПИТАТЕ.
7
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво супер, а червените мушмули и за кенеfчии никой не ги иска на запад.
6
1
 
17
 
! Отговори
питайте преди 1 година
я за общинския апартамент със смешен наем, питайте я къде си стокира нещата
5
1
 
28
 
! Отговори
Пу преди 1 година
Препитва я кумът й, както се вижда.
То и той толкова разбира от цифров пазар, колкото едната учителка по френски Марийка от Гоце Дельчев.
Но разбират от щуробаджанащина и двамцата.
Пу. Отиде си ЕС-то.