Чакаме 10% повече летовници, 10 000 чужденци за работа

Зимният сезон бил най-силният след влизането на България в ЕС
50
Чакаме 10% повече летовници, 10 000 чужденци за работа
Снимка: Булфото, архив

Прогнозите за летния туристически сезон са за възможен ръст между 3 и 7%, заяви в Пампорово зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, цитирана от Дарик.

Според нея очакванията за летния сезон са оптимистични, а при благоприятно стечение на обстоятелствата е възможно ръстът да достигне 10%.

Още по темата

 
Зам.-министърът присъства на състоялата се в Пампорово Генерална асамблея на международната организация на ски-учители Интерски.
 
Зимният сезон е много успешен, 19,6% е отчетеният ръст спрямо миналата година по отношение на туристическите посещения, посочи Ирена Георгиева.

По думите й приключилият сезон е най-силният за периода след влизането на България в ЕС.
 
Прогнозите за ръст при летните дестинации се основават на данните за договорените полети до летищата в Варна, Бургас и София. Има ръст от почти всички дестинации, които са наши генериращи пазари, допълни Георгиева.

Ранните записвания също потвърждават очакванията за увеличение - към май висококатегорийните хотели са били почти напълно резервирани.
 
За очакваните работници от чужбина за летния сезон, заместник-министърът коментира, че това е по-бързото решение на проблема с недостига на туристически кадри.

Ирена Георгиева предполага, че чуждестранните кадри за изпълнителски персонал за летния туристически сезон ще бъдат в рамките на 5000-10 000, предимно от Украйна и Молдова, съдейки по данните, които представят работодателите.

В Министерството на туризма има идея да се създаде център за квалификация и преквалификация на кадри, което да реши въпроса в по-перспективен план. Имаме амбиция да създадем предпоставки за по-перспективно решаване на проблема, предизвикателството е да си създадем тези кадри, а бизнесът да ги направи заинтересувани да работят за него, смята Ирена Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: лятотуристичужденци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
X,Y,Z преди 6 години
ТЕ този персонал от чужбина го чакат още от 2005(правителството на тройната коалиция)!
46
0
 
4
 
! Отговори
Kalbanov преди 6 години
Bravo, eto idva personal daje ot Katar...
45
1
 
4
 
! Отговори
Глобализацията преди 6 години
Пак ни (го) вкара гол за пореден път​ и вече резултатът е 100:0 за нея. Цените се вдигат постоянно,а се внасят тарамбуки да бачкат евтино и те свалят на всички заплатите. И капиталистите богатеят повече, а нормалните хора щат-нещат и те се превръщат в тарамбуки готови да работят за стотинки
44
0
 
4
 
! Отговори
АМИ ДААААА..ха,ха преди 6 години
....И 300-ХИЛ. РУСНАЦИ ЧАКАТ ТОЯ "БЕЗПЛАТЕН БИЗНЕС в БЪЛГАРИЯ"----като си дават квартирите и апартаментите под наем --БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ на БЪЛГАРИЯ!!!НЕКА *** ДА ПЛАЩА "БРАТСКИТЕ ДАНЪЦИ"--------И ДА СЕ ЧУДИ ЗАЩО НЕМА ПАРИ У ДЖОБА!!!ЕГА ПОУМНЕЕ ....ОТ ТОВА!!!!!!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частникът да си развърже кисията и да си плаща за преквалификация на кадрите, а не да чака всичко на тепсия
42
0
 
2
 
! Отговори
Ofri преди 6 години
Oha...live box...
41
0
 
2
 
! Отговори
Patechka krai rekata преди 6 години
Chudesno. Viel Spass! ;)
40
0
 
19
 
! Отговори
Весо глупака преди 6 години
Не персонала а заплатите са проблем, работното време е проблем, отношението към персонала е проблем , настаняването на персонала е проблем и много други такива дребни неща са проблем , а иначе те ритат без проблем .
39
0
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Предпочитам частни квартири-----ЗА КАКВО МИ Е ХОТЕЛ..??!ЗА ДА МЕ ОБЕРАТ , ПО-ЛЕСНО и ПО-ПЪЛНО ЛИ....ха,ха,хааааааааааааааа??!!НЕ НАМ...НЕ НАМ.......!!!!!!!!!!!!!!!!!
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че най-добрите кадри заминават на вън е пълна заблуда. Заминават по-скоро Не успелите да се наложат тук. В България има много умни и работливи хора. По-големите курорти е пълно с качествен персонал владеещ поне 2 езика. Тука говорите некви царвилуу. ..които не сте стъпвали в Добър хотел или комплекс.
37
0
 
8
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"Чакаме 10 000 чужденци за работа"--------------------------------------------------------Какво чакате?! Че нали си имаме "сирийски" "бежанци", тях няма ли да ги използваме да ни работят?! Нали Бъчварова и Сталинка заявиха, че ислямската миграция ще ни оправи демографския проблем и недостига на работна ръка?!?! Какво пропускам тука? И ако нашите "сирийски" "бежанци" са ни малко, Туквун ще звънне на Ердоган да ни прати още 5-6 хиляди! Ше знаете...
36
1
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
За 300-лв/мес ЗАПЛАТА -----много има да чакате ,бе......!!!!!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре от ТОГО, МОЗАМБИК или МАЛАВИ ,ама не само работници ,а и малко за депутати.Велик е българина работодател кара те да работиш нон стоп ,пък като плаща все е на загуба и трябва да му вярваме колко е слаба годината и т.н.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръст на туристи всяка година, това във всеки учебник по икономика ще прочетете, че кривата няма как да е все в посока нагоре. Значи лъжа. Все ръст, но пари да заплати няма, там няма ръст и революционер как всички са некадърност и държавата да помага. Затова, заедно за България по единично към други летни дестинации.
33
1
 
12
 
! Отговори
квалифицирани преди 6 години
Кадри имаСамо че работят в Испания, Гърция, Кипър и къде ли не. Даже и в САЩС тия заплати, догодина кадри от БотсванаНа украинците и без това им отмениха визите за ЕСШе си бачкат без проблем на черно за повече пари
32
0
 
10
 
! Отговори
Capital преди 6 години
Стига с тези повече туристи !Вдигайте цените като има търсене . Нямате ресурс да поемете още *** (туристи). Интелигентните и качествени туристи не повтарят тук ! Идват просто от любопитство и интерес. Опитайте се да качите нивото или фалирайте това е !
31
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
По Черноморието има смисъл да работиш само като барман/сервитьор, само там можеш да скриеш някой лев и да направиш добра печалба, иначе смисъл няма особен.
30
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26Прогнозата ти , не става и няма да се случи . Вече 10 години управлявам бизнеси. Работата е там, че Ти идваш при мен за работа ....А не аз при тебе . Когато си дошъл при мен аз преценяМ , колко мога да ти платя ....А не Ти? Знам че имате големи претенции ама сте слаби. Давам и пари , но хора които бачкат , стараят се и се учат. На такива мрънкачи, като вас сопа.
29
0
 
18
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
" Чакаме 10% повече летовници ...." - РАСТЕ славата ни като страна-КЛОАКА: напиваш се - изповръщаш се - ос*ираш се ................ кеффффффф!Накрая изтрезняваш и се превъплатяваш отново от пияно лай*но във възпитан гражданин, прибиращ се в " моралната " си страна?????
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото и силен да е, ако нямаш хотел няма да те огрее .И бюджетА също