Мажоритарната система – престъпление или наказание?

Въвеждането й е безумие, смятат експерти пред Bulgaria ON AIR
15 юни 2017 09:52, Петя Славова
14
Мажоритарната система – престъпление или наказание?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Въвеждането на мажоритарна избирателна система е престъпление не само срещу демокрацията, а и срещу здравия разум. Цялата експертна общност е на мнение, че това би било безумие. Трябваше на първо място да се разгледат основните постулати вместо да се внася директно законопроект, посочи в студиото на "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Още по темата

"Във вида, предложен от ГЕРБ, мажоритарната система, съчетана с ликвидирането на субсидиите за партиите, превръща парламента и изборния процес в безкрайна търговия. ДПС от своя страна са добри играчи с оглед на разбиването на управляващата коалиция. Те несъмнено искат да нанесат удар върху патриотите като им създават напрежение с ГЕРБ", коментира Колев.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Георги Харизанов определи първия въпрос, който беше поставен на референдума като "атентат срещу държавността", тъй като гласуване в тва тура с абсолютно мнозинство би означавало в някои райони да бъдат проведени избори по 10-15 пъти, докато един от двамата кандидати събере необходимите гласове.

"Ако някой си мисли, че мажоритарен кандидат, неподкрепен от някои от основните партии може да победи на балотаж, е тежко объркан. Изключение единствено прави ситуацията, която наблюдаваме в Младост, несистемен играч, победил големите партии", заяви Георги Харизанов.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Какво става при мажоритарен избор, може да го видим при последно избраните мажоритарно депутати. През 2009-та година, 31 депутата бяха избрани мажоритарно и резултата беше, че почти всичките бяха от ГЕРБ и няколко от ДПС. При повече депутати избрани мажоритарно, нараства шансът и някоя друга партия случайно да успее да вкара депутат или депутати в парламента, но за България шансът е малък. Накъдето са се юрнали да гласуват, от тази партия ще са всичките депутати в парламента плюс ДПС.
13
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Около 8000-9000 гласували ще има в един избирателен район при 240 депутати избирани мажоритарно. Като купи 4500 гласа, всяка мутра става депутат.

По принцип имащите право на глас в един избирателен район са около 17000. От тях гласуват около половината - 8500, а за да изберат някого, ще му трябват малко над 4250 гласа.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
точно пък депутати като Сали и един други с 800 гласа няма как да влязат ,колкото и малко да гласуват под 10 000 гласа няма как да паднат между 30 и 50 000 коя мутра има толкова привърженици
11
0
 
1
 
! Отговори
Референдума-отсвирен преди 3 години
Депутатите пуснаха референдума на чалгаджиите на Слави по наклона на бобслея, т.е. го отсвириха. В крайна сметка ЦИК и съдът решиха, че референдума на учиндолския „умник“ е само пожелателен , а не задължителен поради липса на достатъчен брой гласове. Това са законите на България. Какво му остава на дългия клоун Славчо – да организира нов референдум като убеди повече хора да гласуват… Да му пожелаем успех.
10
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
При мажоритарна система бат' Сали със сигурност ще е депутат във всяко Народно събрание .
9
2
 
3
 
! Отговори
Калин преди 3 години
До Реалист Какъв ГЕРБ какви глупости....Тоя референдум го предложи чалгаря Трифонов...е тои и подобни ще влязат в НС. Ясно е че и всички местни мутри също ще са в парламента. Мислете господин Реалист
8
3
 
2
 
! Отговори
Далновиден преди 3 години
Приемаме,че бъде приета тая система.И какво става?На първите избори Герб яхнал еврофондовете печели,всичко върви по мед и масло.Ама после?Европарите пресъхват,заемите достигат плашещи размери,икономика-няма!И тогава БСП* печели мнозинство+ДПС.Какво правим тогава?Пък да не говорим в по-далечна перспектива,когато поради демографските процеси ДПС ще може да има мнозинство с около 35% от гласовете!
*На БСП и трябва само адекватно ръководство и ситуация.Сегашното е полуадекватно и пак постигна доста!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пеевски ,Цачева е др страх ги тресе на политици им спира далаверата така може да изберем и бай Пешо глупостите за 2-3 партии ги разправяйте на простолюдието
6
0
 
0
 
! Отговори
PD преди 3 години
Народа и елита не се разбират, и това е основния проблем. И мъдрия народ Български го е казал отдавна. Сития, на гладния не вярва. А за какво ще се скарат, то ще е само повод. Но в новото време, причина и повод, не са всеки ум.
5
3
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Мажоритарната система може би щеше да е полезна,ако беше въведена през 90-те,когато все още имаше бели хора с вяра в бъдещето.Сега е твърде късно-би довела до парламент пълен Ценко Чоковци от различен калибър,съсредоточени в 3 партии+няколко независими...
Въпреки това гласувах на референдума с "да" за да не кажат младите че ги спъвам.Макар че младите така са се юрнали да гласуват,че...Едвам закарах дъщерята до секцията,като я излъгах,че ще я глобят ако не гласува!
4
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В България от 28 години се прави все едно и също - избирателната система се наглася така, че да пречи за възникването на нови партии и да подпомага големите партии. Сега с мажоритарнният вот в пак същото, но доведено до крайна степен. Целта е бетонирането на ГЕРБ във властта. В момента един напълно възможен резултат би бил 200 депутата от ГЕРБ и 40 от ДПС. Разбира се, утре ГЕРБ най-вероятно ще последва СДС и НДСВ в небитието и изборните правила ще се обърнат срещу ГЕРБ.
3
5
 
10
 
! Отговори
Чикън преди 3 години
Щом тия ек$перти реват по цял ден от телевизия на телевизия, значи нещо наитина ще се промени. За добро или лошо ще разберем, ама май ще е за добро.
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че няма са приемат мажотитарната система защото Умника от Банкя щеше да властва на премиерското кресло! Не знам Учиндолеца защо направи този референдум и подведе хората, уж не може да понася Умника. Ще стане като БКП преди 10.11.89, един вожд, една партия един народ. И после нов 10 Ноември, бягащи герберуги с милиони, поредно ограбване и разруха. Не, че Умньо не докара държавата до колапс, не може гОркия, пипето му е като на кокошка. В лъжите и гепенето е ненадминат.
1
5
 
7
 
! Отговори
u4en преди 3 години
Поръчкови тв.! За какво каните тази карикатура К.К.. Отврат !