Борисов към Заев: Истината за историята ни се появява публично

Премиерът ни поиска динамика по историческите теми
Обновена: 5 юли 2019 19:00 | 5 юли 2019 18:55, Веселина Йорданова
32
Борисов към Заев: Истината за историята ни се появява публично
Снимка: Правителствена пресслужба

"Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от Европейския съюз".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с македонския си колега Зоран Заев в Познан в рамките на Срещата на върха на инициативата "Берлински процес". Двамата премиери обсъдиха постиженията и предизвикателствата в двустранните отношения пред България и Република Северна Македония, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според Борисов един от добрите примери за това е подписването на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, който направи възможно даването на хоризонт за начало на преговори с Република Северна Македония.

По време на разговора Бойко Борисов и Зоран Заев отбелязаха, че подписването на договора даде положителен тласък в партньорството между двете страни.

"Дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа", посочи още българският премиер.

"Подписването на договора е най-големият ни успех. Без твоето лидерство това нямаше да е възможно", заяви от своя страна премиерът на Република Северна Македония. Заев покани Борисов заедно да отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави на 1 август и  заедно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев.

"Отново приеми моите чувства на приятелство и признателност към теб и България", каза още по време на разговора Зоран Заев.

От своя страна Бойко Борисов посочи, че през цялото време от 1992 година до днес българската страна е настоявала единствено за обективното предаване на историческите факти.

"Удовлетворени сме, че постепенно, но надяваме се трайно, истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво в Република Северна Македония, като например - президентът на страната Стево Пендаровски", каза българският премиер.

Борисов отбеляза, че в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на държавите-участнички в ПСЮИЕ в Сараево идната седмица, ще има разговор и с Пендаровски.

"На ниво премиери и министри на външните работи си имаме доверие, но сега трябва да работим за доверие между администрациите ни и комисиите, за да има реален резултат. Нужна е нова динамика в работата на Комисията, която да доведе до бързи и категорични резултати до края на 2019 г., по теми като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и др.", подчерта българският премиер.

Зоран Заев увери Борисов, че и поетите публично спрямо България ангажименти, в т.ч. издаването на разрешение за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран са в ход и вече има разрешение за възстановяване на паметника.

Очакванията са през месец октомври България и Република Северна Македония да отбележат съвместно на най-високо ниво 1005-а годишнина от смъртта на цар Самуил.

В хода на разговора двамата министър-председатели изразиха мнение, че това ще е доказателство за ефективното изпълнение на поетите от правителствата ангажименти чрез Протокола от 10 юни, подписан по време на първото заседание на Междуправителствената комисия.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
2
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 1 година
Комунисти--против Северна Македония!!!!!

ВИНАГИ ВЕРНИ НА МОСКВА!!!!!!
/... лайн... рите, са си лайн... ри... /
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боооже Борисов и истина.....
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макето е долна лицемерна ***, какви братя какви 5 лева....
26
3
 
16
 
! Отговори
чшертъу преди 1 година
За каква обща история говори, да не би през средновековието да е имало Българо-Македонска Федерация??? Няма обща история, има българска история, коята с.македонците присвоят, не без съгласието на безродниците в политиката. Само да не обидят БЮРМ са готови да им подарят НАШАТА история и говорят глупости за обща история. Трябва по-твърд подход без никакви компромиси. Борете се за истината, не спете.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези предатели , 30г. не им стигнаха да си изчистят мозъците , накрая сами ще дойдат да целуват ръка майка България и да искат прошка .. Друг изход за тях няма..
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога, бе, докога! Доккога тая латерна ще повтаря едно и също?
То, само луканка да яде човек, пак втръсва, а камо ли Банкянският Туупан,
всеки ден едно и също!
23
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пак ли ходи да ни излага по света. На нас не ни трябва признание от северномакедонците за нищо. Гоце си е наш. Зоран какво мисли не ни инетересува. Ако има зор той да дойде и да признава, каквото има да признава и да си донесе историците и те да почват да признават, каквото имат да признават.
22
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото македонците са нация,толкова и Балканите са заедно.Ми щом иска Мин.Председателя ни да са балканските народи заедно,да възстановим Османската Империя.То комай,че и В ЕС това искат,пък за САЩ,не се и съмнявам.
21
6
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мамка му!...Само аз ли виждам Шрек в банкянското недоразумение?!
20
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се съединим чий цар е Самуил северномакедонски или български, кое е първото яйцето или кокошката?
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що питаш бойче.. Питай Р. ОВЧ, Петков, Станиш, Михов... Що питаш бойче... Питай младите дали искат да ти дадат пари за пенсия... Като им буташ 20 год соц дебелокожи
18
4
 
8
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 1 година
Кога че дигнеш пенсиите,Бойчееее???!!!Умираме от глад !!!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък под мене още бълнува съединения. Съединение. Ти нормален ли си ве, какво съединение. Нито Гърция ще позволи, нито макетатаа. Оставете го това съединение. За какво ние? Да ни се налупат албанци ли. Много ни трябва тая нива.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последната историческа истина на историчарите от министерството:

Историчарят Красимир Вълчевски:

"Периодът 681 - 1396 година е тоталитарен"
"Диктаторът Аспарух нахлул в тогавашния Европейски съюз - Римската империя, и нарушил гражданските и религиозните права на римските граждани."
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тра,ала,тралала,едни и същи втръснали ни дрънканици колкото да не мълчи!Голяма работа!Тикво а кога раята в мафиотския ти вилает ще заживее по човешки ме интересува!
14
6
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Тиквата подари на Македония Средновековната история,а сега искал "динамика"!Ами толкова ли сложно беше да подходи като Ципрас-подписване чак след пълния отказ на макетата от античност!Освен всичко друго,Гърция получи еи финансови бонуси.А ние????Предадохме себе си ей тъй,бадева....Както всеки път!
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво значение има какво правят Борисов и Заев като всичко се определя от ЗАПАД?
12
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Македония влезне ли в НАТО и ЕС просто забравете за съединение с България. В ЕС и НАТО всички се обезличават и стават европейци и европейска нация с евроатлантически ценности, което е по-зле и от македонска нация.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците нямат претенции към Северна Македония ама имат претенции към Македония. Ако на македонците пак им хрумне да си върнат името какво правиме ? Може ли всеки да си сменя името на държавата, както си иска ? Аз не ги разбирам тия неща. Нека умните глави си блъскат главите по тоз казус !
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАЗИ ТЕМА ХРАНИ САМО ШЕПА ДЕПУТАТИ С ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ.