Скок на ДДС на 24%, ако за туризма и книгите падне на 9%

Другият вариант бил корпоративният данък да стане 17-18%
208
Скок на ДДС на 24%, ако за туризма и книгите падне на 9%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Министерството на финансите за компенсиране на намаленото ДДС на някои стоки и услуги, всички останали ще трябва да са с 24% ДДС или корпоративният данък да стане от 10 на сто на 17-18%.

Депутатите ще обсъдят в петък на първо четене предложенията за поправки на ставката.

Още по темата

За намаляване на 9% за туризма и книгите се обявиха от ГЕРБ и Обединените патриоти, от БСП искат по-ниска ставка и за храните и лекарствата, от „Воля“ предлагат тя да важи и за фитнесите, а от ДПС предлагат тя да се отнася и за детските стоки.

В становището на МФ до парламента е посочено, че диференцирането на ДДС ще увеличи административната тежест и ще даде възможност за неправилно деклариране с цел данъчни измами.

„Намаляването на ставката не води до автоматично намаляване на цените или до увеличаване на доходите на лицата. Едновременно с това намаляването на ставките за определени стоки или услуги ще доведе до провокиране на напрежение в други отрасли и сфери на икономическия живот“, подчертават от ведомството.

Министерството на финансите не подкрепя предложенията на народни представители да се намали ДДС за различни стоки и услуги извън регламентираните в момента, като изчисленията на ведомството са, че това ще доведе до сериозно намаляване на приходите в бюджета, което може да се компенсира само с по-висока обща ставка на данъка върху добавената стойност или със скок на корпоративния данък.

МФ прави подробна разбивка колко по-малко пари ще се съберат годишно от всеки сектор, за който се предлага да плаща по-малко ДДС.

Доставки на детски храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси – 39 млн. лв.

Доставки на книги на физически носители или извършвана по електронен път и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания) – 13 млн. лв.

Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна – 150 млн. лв.

Доставки на храни, лекарствени продукти, включени в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК – 1,538 млрд. лв.

Доставки на общи туристически услуги – 19 млн. лв.

Доставки на фитнес услуги – 4 млн. лв.

Общо – 1,763 млрд. лв. или 16,57% от общите приходи от ДДС.

„Данъкът върху добавената стойност е основен източник на приходи в републиканския бюджет. Разширяването на кръга от стоки и услуги, които ще се облагат с намалена ставка на ДДС, ще доведе до намаляване на бюджетните приходи, което поставя въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване на преките данъци“, подчертават от министерството.


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
До Професора преди 2 месеца
Ти по кое време стана професор...............хаха??
И по какво си професор, я си напиши каква дисертация си защитил??
И с какво си по-добър от депутатите в парламента??
173
0
 
3
 
! Отговори
Професора преди 2 месеца
Извинявам се предварително и се надявам да не триете коментара ми ,но освен това няма какво друго да им кажа на тия 240 кърлежа дето изсмукаха държавата и кръвчицата на хората.Вашто мами долно ддсарско ,гербарско бспарско дпсаеско ,смърт за всички катили където тормозите народа!!!
172
0
 
1
 
! Отговори
Професора преди 2 месеца
Извинявам се предварително и се надявам да не триете коментара ми ,но освен това няма какво друго да им кажа на тия 240 кърлежа дето изсмукаха държавата и кръвчицата на хората.В******** всички където тормозите народа!!!
171
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
намалява ДДС на мутрите ресторантьори .а го вдига за деца.пенсионери.безработни..всички хора които си купуват каквото и да е за храна.
170
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избирайте ГЕРП!
Напред само с ГЕРП!
Да живее БАЦЕ БОРИСОФ!
ГЕРП. ДПС. ВМРО. завинаги!
Тулупи ниедни, мисирки мастити и.т.н.
169
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Великобритания по случай Ковид ДДС падна нацяло за всички храни и стоки от първа необходимост. В 3-тия свят вдигат ДДС, което е нормална стъпка за слабо развита, да не кажа изостанала нация като манг.алия
168
0
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Знаех си аз, че книгите са виновни!
167
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Мечешка услуга ще им се направи на хотелиерите и ресторантьорите. Ако ДДС на други продукти и услуги скочи или Корп. данък, или още по зле данък печалба (това не е изключително фирмен данък) - всички така ще насочат гнева си към споменатия сектор. Не сезон ами 5 няма да ги оправят! Толкова ли е трудно цените да се вдигат таргетирани по продукти!?!? В Гърция водата е с едно ДДС , алкохола с друго, храната с трето ,лекарствата и т.н...колко трудно е да се направи това и в България? Слаби политици!
166
0
 
14
 
! Отговори
За Ричи преди 2 месеца
Защо да се намаля, да може Ричи мазния да има за топла вода и шампоан ли? Айде стига вече
165
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Няма смисъл да се възмущавате тук. Трябва да излезем на улицата, за да протестираме под правителствената сграда. В противен случай утре ще ни унищожат.
164
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тоя туризъм....................да фалират алчните хотелиери и ресторантьори , на кого му пука за тия алчнотии???
163
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е.................това вече прекалено, да вдигат ДДС-то................тоя финансов министър Владо Горанов е голяма плевенска гадина.................това вече не се търпи!!
162
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега разбрахте ли за какво беше короната, офци???
161
8
 
7
 
! Отговори
Lan преди 2 месеца
РУССКИЙ ОККУПАНТ, а питаш ли се какъв избор имаше Дянков? На ръба на световна финансова криза, той успя да изведе България почти без никакви щети, без увеличение на външния дълг, без обедняване на народа, даже започва първия въобще растеж. Дянков е гениален финансист, но шефът му го използва като бушон, след което се отърва от него. Заобиколи се с калинки...Ся чакаме калинките да донесат нещо от нищото. И ето "гениалният" план - да увеличим ДДС-то за ВСИЧКО, за да дадем паричките на едни наши...
160
0
 
28
 
! Отговори
Lan преди 2 месеца
Виж ти, що ли се учудвам - идеята била да се вдигне данъкът за всички! Като не умряха пенсионерите от вируса, да умрат от глад!
159
0
 
44
 
! Отговори
Брей преди 2 месеца
Ама нали казаха, че мерките са за да излезнат на светло ресторантите от сивия сектор, а накрая - приходите в бюджета щяли да паднат. Ами да не го правят тогава! Иначе моите разходище нарастнат с 4 на сто, за да може някакви хора да се хранят в ресторант и на собственика да му е по-изгодно?! Ми аз не искам да им плащам сметката!
158
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Германия храните имат по-малка ставка ДДС
157
0
 
14
 
! Отговори
suika преди 2 месеца
До Анонимен
така е отдавна в развитите страни, вАнглия мисля 0 ДДС върху храните, в други страни ддс върху лекаркства, храни и книги е по-малко.Но ние нали сме "много богати" плащаме 20% върху всичко.
156
0
 
6
 
! Отговори
asd преди 2 месеца
Ще ги вдигнат, не се и съмнявам вече.
155
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До РУССКИЙ ОККУПАНТ/152

Някои от изброените неща (соларния ток) бяха уредени от бсп на станишев... Субсидията тогаз бе (в абсолютни цифри) същата като в германия, белгия, холандия...