Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки

Никъде по света съдът няма право на законодателна инициатива
19 авг 2020 13:28, Ния Христова
99
Проектът за Конституция на ГЕРБ с основни грешки
Снимка: БГНЕС
"Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция". Това заяви в ефира на bTV докторът по конституционно право Симона Велева. 
 
Велева коментира предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове. 
 
Сегашната Конституция има преамбюл, който определя държавата ни като демократична, правова и социална. Според предложенията такъв вече няма.
 
Докторът по конституционно право отбеляза, че преамбюлът е важен и бе категорична, че всеки проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет. 
 
"Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много", каза тя. 
 
Велева обясни, че обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията, не е случайно. В предложените нови текстове обаче главите са разместени. 
 
"Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени", допълни тя. 
 
Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да иват законодателна инициатива. 
 
"България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инциатива", обясни Велева. 
 
Тя е на мнение, че прокуратурата няма място в политиката. 
 
Според нея фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е таква, че той трябва да бъде арбитър, както и да присъства принципът "властта да възпира властта". При него това се случва през налагането на вето.

99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Няма никаква грешка!

Тиквата ще промени конституцията в съответствие с истанбулската конвенция... за да угоди на джендърите в брюксел.
93
3
 
3
 
! Отговори
ЕЙ преди 1 месец
Ей, червени тролове, защо не си отидете по кръстовищата, там да си ръсите умотворенията, а не тук. Оредяхте и ще вземете да ми липсвате. Разбирачи .....
92
3
 
5
 
! Отговори
ононимен преди 1 месец
След новата констутуция всички си глътнаха езиците. А Славова, Велев и тем подобни да се гръмнат. Друго не им остава.
91
7
 
3
 
! Отговори
Студент преди 1 месец
Оп-пааа! Още една БЕЗГРЕШНА ?!Те тия от БСП ВИНАГИ СА БЕЗГРЕШНИ и всичко,което не е излязло от тях е ГРЕШНО ?! Не му се смейте на девойчето-толкова знае,толкова ... бае :)))
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам Наталия Кобилкина да напише новата конституция
89
3
 
8
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Досега ГЕРБ един читав закон или промяна в закон не са сътворили. Защо се мъчат да пишат Конституция, което е далеч над техните ограничени възможности?!
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според едни тук като намалим броя на депутатите, България от държава на мутрите, изведнъж ще стане нормална демократична държава. Това е единствената промяна, за която се иска да я направи ВНС, останалите промени може да ги направи и обикновеното народно събрание.
87
4
 
4
 
! Отговори
прав ляв преди 1 месец
Добър проект, авторите са заимствали и от португалския основен закон, нищо че е 60 и кусур годишен и за нищо не става. Ей тия от БКП онемяха!
86
7
 
12
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Сигурно Гешев, Доган, Боко и Делян са писали предложенията за промени
85
1
 
6
 
! Отговори
абсолютно неинтелиге преди 1 месец
Прав(а) сте! Имам удоволствието да нямам вземане-даване с вашата система. И съответно разсъждавам ситуативно, а не терминологично.
Адвокатурата ВИ може и да е отделна администрация, може да си имате каквито щете администрации, но при всички случаи е част от съдопроизводството. И то защото съдопроизводството е част от бизнес. По принцип правото като юриспунденция НЕ Е ПРАВДА, а узаконяване на власт. Затова в някои езици прокурор се казва защитник на държавата. Адвокатите се облажват от луфтовете
84
3
 
4
 
! Отговори
нестабилен преди 1 месец
искали подмяна на НЕСТАБИЛНОСТТА в момента със СТАБИЛНОСТ, пита се КОИ ще осигурат тази лелеяна стабилност - отровното трио, Славчо Чалгаря, Пинокио, защото по протестите виждам бивши управленци и мутри
83
7
 
5
 
! Отговори
То голяма част преди 1 месец
от предложенията в проекта са вече гласувани на референдум. Народа каза ОК. Не пречи и другите да се гласуват. И да се види някакъв начин референдуми по-начесто да се правят. Иначе все резни ще налитат да ни управляват служебно и да взимат решения от името на мнозинството, бе да го питат.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много съществени поправки даже трябва да има.
Ако в Конституцията се запише, че длъжностните лица носят лична материална отговорност за документите, които подписват, и отговорността по веригата да се определи в проценти в отделни закони за отделните дейности, силно биха намалели калинките.
Сега е изгодно за съда да има административни дела, правят бизнес от некадърност и от политически поръчки.
Миналата година съдът не си бил изпълнил плана за приходите! Ако хората са точни, изобщо ще гладуват
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Адвокатите не са част от съдебната власт. Адвокатурата е тотално независима и самоуправляваща се. Всеки има право на защита, а онези, които не могат да си позволят адвокат, имат право на служебен защитник.

И нещата са точно напротив - ако прокурори и съдии си вършат съвестно работата, нуждата от адвокати е още по-голяма. Избягвай да се изказваш по въпроси, от които не разбираш нищо, защото така по-интелигентните от теб виждат колко неинтелигентен наистина си ти.
80
2
 
2
 
! Отговори
DFT преди 1 месец
Не мисля,че Конституцията на България няма нужда от внасяне на поправки,но не и под влияние на емоции,слаба подготовка и неясна мотивация. Пришпорването на каквато и да е инициатива води до грешки със слабости и вземане на грешни решения.В момента е много ясна целта на Българското Правителство за това.Българският народ трябва да се насочи към подмяна на нестабилността със стабилност отговаряща на съвременната необходимост от такава.В момента емоцията управлява страната.
79
4
 
4
 
! Отговори
опашката на крушката преди 1 месец
ЕТО откъде идва и защо има толкова много адвокати - ИНИЦИАТИВА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ “Младежка визия за развитие на България” Съвет по правните въпроси - Симона Велева
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
15 минутки слава за момиченцето
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдебната власт в прав текст си признава, че е необективна с наличието на длъжност адвокат. Ако следователи, прокурори и съдии си вършеха съвестно работата, въобще нямаше да има нужда от адвокати.
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Започвам да си задавам въпроса, при толкова мастити конституционалисти в България, БТВ откъде я намериха тая току що завършила?
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе ....и тя се бори за местенце в новия парламент ...ко да я прайш...младо момиче...
или поне някое дъфийско местенце !