България подкрепя налагането на санкции заради репресиите в Беларус

Външните министри от ЕС подкрепят протестите в страната
21 сеп 2020 19:11, Нели Христова
62
България подкрепя налагането на санкции заради репресиите в Беларус
Снимка: БГНЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвет „Външни работи“. Сред основните дискутирани теми бяха ситуацията в Беларус и отравянето на руския опозиционен водач Алексей Навални. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Работният ден на министрите на външните работи от ЕС започна с неформална среща с кандидата за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. Тя ги информира за актуалната политическа ситуация в Беларус и за предприетите от режима репресивни мерки спрямо протестиращите граждани - над 12 000 са арестуваните, близо 500 души са претърпели полицейско насилие. Според Тихановская над 100 компании, базирани в Беларус, планират релокация заради влошаващата се политическа ситуация.

Външните министри на държавите - членки на ЕС потвърдиха категоричната си подкрепа за справедливите искания на гражданското общество в Беларус, като остро осъдиха репресивните мерки на властите и настояха за незабавно освобождаване на всички задържани по време на протестите и стартиране на приобщаващ национален диалог.

„България подкрепя налагането на санкции срещу хората, отговорни за изборните фалшификации и за репресиите срещу мирното население. Необходим е диалог, но не само с Координационния съвет, а с всички легитимни представители на гражданското общество“, заяви в изказването си министър Екатерина Захариева. Налагането на санкции бе подкрепено от повечето първи дипломати, като въпросът ще бъде обсъден и от лидерите на Европейския съвет тази седмица.

Върховният представител Борел призова за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус с оглед набелязване на области за селективно ангажиране и за увеличаване на подкрепата за гражданското общество.

По отношение на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който вече се възстановява в Берлинската болница „Шарите”, министрите подчертаха, че Русия трябва да съдейства за провеждането на незабавно независимо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. ЕС е готов да отговори с подходящи мерки на този напълно неприемлив акт, включително чрез евентуално налагане на санкции.

Външните министри обсъдиха перспективите за възобновяване на политическия процес в Либия под егидата на ООН и в изпълнение на заключенията от Берлинската конференция от януари 2020 г. Захариева изтъкна необходимостта от скорошно определяне на специални представители на ЕС и на ООН за Либия, което ще институционализира приноса в дипломатическите усилия на международната общност. Съветът прие допълнителни санкции спрямо физически и юридически лица във връзка с нарушения на правата на човека и на оръжейното ембарго.

Министрите на външните работи проведоха дискусия по отношенията между ЕС и Африканския съюз. „ЕС трябва да насърчава социално-икономическото развитие на африканските държави, подобряване на възможностите за образование и заетост на младите хора, които да допринасят за развитието на своите общества и да не насърчават миграцията“, подчерта българският първи дипломат.

По време на работния обяд министрите проведоха неформална дискусия по отношенията със страните от Южното съседство. „От стратегически интерес за ЕС е да положи усилия и да допринесе за постигането на мир, икономически напредък и развитие за всички държави от региона“, заяви Екатерина Захариева и отново призова за свикване на Съвет за асоцииране ЕС-Израел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва само да се замени "Беларус" с "България" и да се даде декларацията на калинките и Мисорките и техните началници Мутри от ГЕРБ.Калинките сами си пишат обвинителния акт и нарушенията на европейските норми.Мутрокалинките си вкараха още един автогол след смешната им преписана и сбъркана конституция.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Персоната, представяща българите пред света. винаги, без изключение, се е държала като тиква от Хелуин.
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще гоним агентите от пасольството?
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западните клепарници със завиден успех възстановяват границите на СССР.Нещо,което не се удава и на Путин.След украинския майдан Крим стана руски,а Донбас ще го последва.Сега пък направиха така,че следващите избори в Беларус ще са не за президент,а за губернатор на тази нова стара руска провинция.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Барбар Петко с мъжете! Налагат санкции! Някои усилено ги сърби и търсят начин за война! Но нямат мозък да схванат, *** тази война ще е последна за човечеството на земята
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
49 Човече ти да не си объркал евроатлантическа България с комунистическото " задунайско" Нрб, понеже тогава наистина обучавахте терористи- комунисти не само за Сирия, ами и за още камара терористични организации и режими! Не си ли спомняш това време, мога обстойно да ти го припомня! А в глупостите, които си написал вярват само безмозъчните еничариru...
48
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/39Напълно си прав.Евроатлантиците соломон паси и леа коен подкрепиха луканов да спаси бкп.Защото атлантиците са най-върлите комунисти.ПП. И атлантикът плевнелиев стана член на бкп в трети курс.
47
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
България обучаваше и сирийски терористи в правец.България произвеждаше и оръжие за същите тези ислямски терористи.Те тва е евроатлантическа България.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите подкрепяли репресиите срещу Беларус. Има ли изненадани?
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На боко ако му кажат да скочи от моста - ще скочи. Какво може да се очаква от нискочел еднокнижник - мутра, модерен бай ***
44
2
 
5
 
! Отговори
Прокопиевите кадри преди 3 години
Казах една истина, която всички добре знаете. Това заяви премиерът Бойко Борисов, защитавайки тезата си, че президентът Плевнелиев му е предложен от кръга "Капитал". Припомняме, вчера Плевнелиев заяви, че никога не е бил част от това задкулисие.С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Екатерина Захариева за началник на Кабинета на Държавния глава.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква наглост!ЕС не виждат какво става у нас,но се загрижили за Беларус.Не ви ли интересува как се харчат парите на вашите данъкоплатци?И на нашите също.
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време имахме армия и население, даже и кино. Сега някакви фърфаляци църкат че Москва им била виновна докато си бръснат краката.
41
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беге е кoчина благодарение на купените прасетата наричащи себе си "атлантици" . Дори мигрантите не искат да седят тук.Не, благодарение на слугите на Москва, които съсипват държавата над 80 години и сега пак се опитват да ни яхат. Няма да се научи тоя про**ст народ
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокопиев назначава плевнелиев, а плевнелиев секретарка си захариева. Сегашната външна. България НЕ подкрепя мутрите и техните пуделски заявки за някой долар.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тука башибозука смаза мирните граждани на 2 септемри ! Защо няма реакция !?!! Да ви п.....Ая на миризливия еврогейско съюз !???Какви башибозуци. Тука полицията се мазни на пет клошаря дето спят в кашони. Паляции
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Грешка си, тук комунистите на Малинов са твърдо против протестите и подкрепят СИКаджийската кагебистка мутра!Затова и направиха партия, че и регистрация ще получат!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беге е кoчина благодарение на купените прасетата наричащи себе си "атлантици" . Дори мигрантите не искат да седят тук.
36
2
 
3
 
! Отговори
За трольото преди 3 години
Беге е *** благодарение на купените прасетата наричащи себе си "атлантици" . Дори мигрантите не искат да седят тук.
35
4
 
3
 
! Отговори
Жыве Беларусь преди 3 години
Рубнавы ранак, сонца праменьЗагойвае раны, выпальвае цень.Узьлятай да неба Брат ды Сястра!Полымя грэе, адганяе страх.Радуйся молату моцнай руцэ,Малады вр у хуткай рацэ.Бе барабан: бам-бам!Барыкады, сябры,Грукат гам.