В македонските учебници все още се лее език на омразата

Нашето поведение е заради неизпълнението на договора, каза Петко Дойнов
Обновена: 22 дек 2020 22:08 | 22 дек 2020 22:08, Красимир Ангелов
59

България твърди, че Северна Македония нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Но пък Зоран Заев заяви, че добросъседството продължава да бъде приоритет за страната му. Ще има ли напредък в преговорните отношения?

Още по темата
"Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения между две съседни страни. Едната, от които е положила огромни усилия, за да подпомага другата в продължение на дълъг период от време, а другата - страна, която кандидатства за членство в ЕС", каза зам.-министърът на външните работи Петко Дойков за "Денят ON AIR".

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика.

"Акцентът на дискусиите винаги е поставен върху България. Гледните точки са две. Едната е нашата, другата е на Скопие. Според Скопие напредък има, ако се направи сравнение с други подобни исторически комисии - били сме стигнали много далеч. Но нашето разбиране е точно противоположното. Ние имаме определени очаквания. Нашето разбиране е, че работата на тази комисия беше едностранно прекратена, като резултатите, които се постигат, официално не са въведени в употреба", допълни Петко Дойков пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че учебниците там продължават да изглеждат по определен начин, който не отговаря на нашите разбирания.

"В тях има език на омразата. Причината за нашето поведение в последните месеци е заради неизпълнението на договора. Всичко започна от него. България не е приключила процеса, не е наложила и вето. Това, което ние очакваме от страна на Северна Македония, на първо място е да се възстанови доверието между нашите две страни. На второ място очакваме успокояваме на тона. Ако това продължава - трудно ще бъдат разговорите между двете страни", категоричен е зам.-министърът на външните работи.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей имало по комплексирани от българите ....
северно македонците
49
1
 
2
 
! Отговори
КоминтерновФранкенща преди 1 месец
И да фиксираме веднъж завинаги-България не е била окупатор на Македония(1941-44г.)!Няма как да окупираш несъществуваща още държава,с несъществуващ народ и език още.Това е все едно българите да наричаме окупатори Римската империя и Византия за периода преди 681г.,само защото са владеели териториите и населението,от които ние после създаваме България и българския народ.
Македонците преди 1944г. са били само едно решение на Коминтерна за създаване на нова нация,което БКП и ЮКП прилагат на практика!
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви български език и какви българи? глупости на таркалета.хората и езика им е един мес от славянски езици и разни етноси.едно сигурно само е це са откраднати името македония от древната гръцка история
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 48

Верно е че имаме пълна независимост от Османската империя чак през 1908 г., но това е само на хартия, ние сме си били отделно от тях още от Освобождението :)) Това че ни било страх от тях също не е вярно, направо сме ги премазали през Балканската и Междусъюзническата война, но тогава българите са имали ясна представа кои са и защо се борят, естествено политиците са си същите, все дУпедавци :))
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо продължавате да се занимавате с този *** Йосип? Пак започва с поредицата от тъпизми и глупости и вие му се връзвате . Няма ние, няма вие ако РСМ иска да съществува трябва да признае че миналото й до 1945г,. е българско пък ако щат да си смучат каквото си искат от пръстите. Какъв македонец е човек с никнейм Йосип Броз Тито. Или с име Зоран Абсолютна сърбоманщина, те така са научени. Престанете да се занимавате с него,че кой знае още колко *** ще изсере.
45
0
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 1 месец
И вие кардашим и македонците сте едни и същи тикви !
44
2
 
4
 
! Отговори
Българин, скопенино преди 1 месец
До Јосип Броз Тито Не сме *** , а българи , српски яничарино.Преди българите са наричани мизи -траки , я гетите-траки са наречени слевени. От тях е създадена българската държава., защото са един нарид со един язик.За българи на Балканите има карти от ІІІ век.на земите на днешна маСедония са се устанавили българите на каняз Кубер , брат на Каняз Аспарух.Как така вие кте славяни , а ние татари ,като са едни и същи хора.Не повтаряйте руските лъжи , защото те искат да откраснат кирилицата и сл
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До47Влади
Българското правителство не е питиквало ВМОРО към въстанието през 1903г.
Истотическите факти са ,че Русия многократно е натяквала на България ,да престане с подкрепата си за ВМОРО, и е била твърдо против въстание,като е предопредила Фердинанд,че в конфликт с Турция ,да не чака руска помощ.
В края на 19 и началото на 20век руско-японските отношения са обтегнати и през 1903-5воюват.
Москва не е искала 2ри фронт.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влади, НЕ МОЖЕМ ДА ИЗПРАТИМ ВОЙНИЦИ.
Докога щесе обясняваме. Ние да 1908ма година сме страна васална на Султана. Всъщност не е рекъл не ни е окупирал по всички международни закони.
Затова Фердинанд изпраща голямо количество оръжие нелегално ,нашите казарми буквално се изпразват.
В Кюстендил работят месеци наред две работилници за гранати - ръчни бомби наричали са ги "одринки", заминават много доброволци цивилни.Нито Гърция, нито Сърбия не е изпратила и един човек
41
6
 
11
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
От друга страна, и ние българите имаме големи грехове към Македония: 1.Цяло десетилетие България насърчава ВМОРО, въоръжава и изпраща чети в Македония, но през Илинденското въстание сме пас и нито един наш войник не отива на помощ. 2.През Балканската отиваме да завладяваме Цариград и Одрин, а оставяме сърби и гърци да окупират Македония. 3.Губим Първата Световна - пак излъгани надежди. 4.Губим Втората Световна-пак същата работа. За какво да се смятат за българи, щом после ще ги избият????
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако и тамошните деца са като тукашните,се успокойте.Днешното поколение не отваря учебниците и има защо.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 42

Никой не ви иска маке, може да си лаеш до безпир, вие сре никой :)) Ако беше маке което пише на кирилица, може би щеше да получиш малко уважение, нали вие сте измислили славянската азбука :))))))
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бъдете такива наивници,защото силно се съмнявам ,че България може да има самостоятелна политика.Всичко е нагласено от вън!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Bul gur

Глупости на търкалета. Свещена простота. каквото и да е било тая държавичка съществува именно защото то е съществуевало. Да вземат да гледат себе си стига са лаяли срещу България. Пък и това няма отношение към това какви измишльотини пишат в учебниците си.
36
2
 
12
 
! Отговори
до ТИТО преди 1 месец
ВИЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕТЕ,
ЧЕ НЕ СТЕ "АНТИЧНИ" И ЧЕ ВАШАТА ИСТОРИЯ ЗАПОЧВА ОТ 1945 г.,
КОГАТО В БЕЛГРАД Е НАГЛАСЕНА НОВАТА МАКЕДОНСКА АЗБУКА,
КОГАТО В МЕСТНИТЕ ГОВОРИ СА ВКАРАНИ СТОТИЦИ СРЪБСКИ ДУМИ,
И ОТТОГАВА ЗАПОЧВА ФОРМИРАНЕТО НА МАКЕДОНСКО СЪЗНАНИЕ

И ТОВА НЕ САМО ЗАРАДИ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА
А ДА НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕТЕНДИРАТЕ ЗА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО

А НИЕ ПРИЗНАВАМЕ ЧЕ СЕГА ВИЕ СЕ ЧУВСТВАТЕ МАКЕДОНЦИ

И ТОГАВА ВЪРВИМ ЗАЕДНО НАПРЕД В ЕС И ГРАНИЦАТА МЕЖДУ НАС НЯМА ДА Я ИМА

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ?!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Влади

Ами няма как да постъпят както Хърватия, Босна и Косово, страх ги е от историята която сме имали, тоест победителя е ясен :)) Колкото и да сме слаби в момента, историята казва че са ни забивали нож в гърба многократно, цяло чудо е, че не сме ги избили като племе :) Явно не сме чак толкова лоши :))
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 24тито
И Ние искаме с отворени карти на световите исторци които свидетелстват ,че липсвате до 1945г.
Аз,не знам да има по наведен народ от вас,севрномакедонците.
Сърбите 25год.,1913-16,,1919-41г.ви тепаха и бехте прави сърби,за този период много не обичате да се споменава!
Гърците ви притиснаха ,вие с сменихте ,името,знамето,античката история.
33
1
 
16
 
! Отговори
кан Кубер Македонски преди 1 месец
До Јосип Броз Тито

Никой не те кара да се пишеш българин . В 21 век сме пиши се както искаш , НО историята каквато е била трябва да се учи ,без фалшификати и кражби !!!
Едно време един скопянец ми викаше ,, Дедо е бугарин ама язе сум македонец ,,, и аз го гледам и не вярвам на това еничарство
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са ми смешни псевдомакедонците - сега пък измислиха следното да говорят за това че в България било не знам си какво. Абе, араланкоолу, вие съществувате само защото там го имаше това нещо. В стремежа си да извадят от сто кладенеца вода тия направо стават смешни. Нека да престанат да говорят каква била България. Нека се видят те какво представляват. Нищо и никакво. И това не им дава мира. Затова толкова силно крещят та чак се давят. Жалка картинка.
31
1
 
11
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Всеки е прав за себе си. Обаче, братята македонци дават ли си сметка, че ако НИЕ НЕ ги бяхме признали първи и то категорично, с тях Сърбия щеше да постъпи както с Хърватско, Словения, Босна и Косово! Че сърбежите много добре си даваха сметка, че макар и отслабена , България ще се намеси при война в Македония.
Това никой не го спомена, а трябваше. Сърбите щяха да убиват и разрушават в Македония, също както направиха другаде, ако не бяхме НИЕ БЪЛГАРИТЕ.
Стига три, бе, тъъъпо парче!!!