Правната комисия не прие на първо четене субсидията за партиите да е 1 лв.

Гласува "Да" за изцяло машинно гласуване, "не" на мажоритарния вот
21 апр 2021 21:01, Анисия Иванова
158
Правната комисия не прие на първо четене субсидията за партиите да е 1 лв.
Снимка: БГНЕС

Правната комисия не прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на "Има такъв народ", който предвижда партийната субсидия за един получен глас от 8 лв. да стане 1 лв. От ДПС обявиха, че ако субсидията е 1 лв. или 8 лв. това е равно всъщност на нула, каза Хамид Хамид от ДПС и заплаши, че ако се приеме на първо четене намаляне на субсидията, от движението ще внесат текст тя да стане 0 лв. на глас, съобщи БТА.

Така една от основните каузи на партията не намери реализация в 45-ото НС. Срещу законовата промяна гласуваха от ДПС, БСП и "Демократична България". От ГЕРБ и "Изправи се! Мутри вън!" се въздържаха.

"Всички политически партии излизат на тезгяха. Партиите се финансират от държавата по прозрачен начин. Тези пари се харчат за политическа дейност", каза Филип Попов от левицата. Партиите може да се финансират дори от терористична организация, предупреди той и подчерта, че политическите сили може да влязат в зависимост от икономически кръгове.

Още по темата

Комисията одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент.

На първо четене мнозинство събра само проектът на „Има такъв народ“.

Одобрение за предложенията си за промяна в изборните правила получи само „Има такъв народ“, чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

„Да вървим напред и да се развиваме, а не да вървим назад“, обоснова ги председателят на парламента Ива Митева.

И  у нас, и в чужбина ще може да се гласува с машини и електронно дистанционно.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура, съобщи БНР.

Предложенията на най-голямата парламентарна група за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система предвиждаха изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура. От ГЕРБ предложиха районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Според "Има такъв народ" обаче законопроектът на ГЕРБ е с единствената цел да ги предизвиква, тъй като те са поели такъв ангажимент пред своите избиратели.

По време на дебатите в парламентарната правна комисия за промени в Изборния кодекс представителите на ГЕРБ и "Има такъв народ" си отправиха взаимни обвинения в "законодателстване за една нощ".

Темата отвори Радомир Чолаков от ГЕРБ, който възрази срещу предлагането на такива съществени промени, каквито са пощенско електронно гласуване в ситуация, в която не е ясно кога ще има избори. Според него, освен това, държавата няма достатъчно капацитет да бъдат въведени тези новости.

Репликира го председателят на НС Ива Митева с подробен анализ на предложението от ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна система в два тура. Тя посочи именно този законопроект като доказателство за писане на закон за една нощ и декларира, че ИТН не се е отказал от мажоритарната избирателна система, но за да не бъде въведена тя се нуждае от време.

Дебатът премина именно под знака на неизвестността - дали парламентът ще излъчи правителство, или ще се върви към предсрочни избори и колко пленарно време имат за работа по изборните промени, както и ако се върви към бързи избори, допустимо ли е в последния момент, според европейските стандарти, да се променят изборните правила.

Общото в законопроектите на "Изправи се! Мутри вън!" , "Има такъв народ" и "Демократична България" беше акцентът върху гласуването на българите зад граница.

Заседанието беше открито от новия председател на новата Правна комисия Радостин Василев, който пожела на колегите си, като истински елит на правната мисъл в НС, да работят в името на интересите на гражданите, да не се обиждат и да се уважават.

Проектите на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не минаха заради големия брой гласове „въздържал се“, докато този на ГЕРБ, предвиждащ мажоритарно гласуване в два тура, беше спрян с масово гласуване „против“ от представителите на всички останали парламентарни групи.

В петък обсъждането ще се повтори в пленарната зала на Народното събрание, след което започват да текат сроковете за нови предложения за промени в Изборния кодекс.
Предложението не намери подкрепа още на първо четене в правната комисия към парламента

 


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Субсидии партийте да си събират от членуващите в тях.Аз не членувам никъде.Защо с моите данъци да спонсорирам тунеядци?Те без това взимат пари от олигарси за да им защитават финансовите интереси.С държавните/на данъкоплатеца/субсидии препират мръсните пари на олигарсите и се обогатяват партиините ръководства.Народът им последна грижа и само по избори.
119
2
 
5
 
! Отговори
баста преди 2 години
Сънародниците ни които живеят е чужбина да си гласуват на избори в държавите в които живеят.Премахване на двойното гражданство.Не може хора които не живеят вБългария да определят живота на българите тук. Още по-малко пък тези с турско самосъзнание и двойно гражданство които се изселиха в Турция-това е пряка намеса във вътрешните работи на друга държава.
118
0
 
6
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Истинско забавление за чалга простолюдието. Партиите на промяната само за седмица досег с властта се отказват от исканията за промяна. Започват да излизат зависимостите и отзад надзърта КОЙ? ДПС разбира се. Хахахахаха чалгари и псевдодемократи, това за седем дни само. А сте направили правителство с ДПС, а сме ви измели за секунди, продажници
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали целият смисъл на проекта ИТН беше мажоритарното гласуване? Сега какво стана - дори те самите го огттеглиха?!?Най-голямата лъжа още преди дори да са предложили правителство, а после? Това ли ще е шоу промяната на България?
116
0
 
9
 
! Отговори
Хан Ку преди 2 години
До чалгарАко сега се проведат избори Иматакивалъжци ще са с около 4% Това и без Социологически агенции ми е ясно.
115
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Трябва да се ограничат до 2 мандата депутатите и премиера.
114
6
 
5
 
! Отговори
Леля преди 2 години
До ЧичоНищо не може да се гарантира, но вероятността да станеш зависим от олигарси (или хора с много пари) е много по-голяма без субсидия. Защо е така няма да ти обяснявам, сам се сети.
113
0
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Някой от депутатите,независимо от коя партия е ,може ли да гарантира,че субсидията от държавата ще има възпиращо действие да не се получават пари от олигарси и групировки за лобиране за техни интереси.
112
1
 
18
 
! Отговори
no name преди 2 години
ИТН дават назад с мажоритарния вот, щото няй-накрая някой им обясни какво дърво е това и какво маймуни ще се набутат в НС, ако се гласува по този начин. НО секциите от чужбина са нещо мн.лошо - съзнавате ли колко милиона турци с двойно гражданство не знаещи български език ще гласуват на следващите избори? Ограничения бр.изборни секции за чужбина беше направен именно заради тях. Това в никакъв случай не трябва да се приема от НС, обричат ни да станем турска провинция! И гласуване по пощата - WTF?
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдумът на Учиндолеца се оказа партенка за да се докопа до парламента.Славчо и сценаристите му излъгаха хората.Поклонник на мутрите беше,кючекчия на Доган ...и такъв си остана.
110
0
 
17
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Подкрепихме референдума и каква стана тя! Лъжци, излъгаха хората, а сега ще лапат субсидии! Даже и мажоритарното гласуване отказват! Мошеници, лъжци алчни за власт! А всички говорят в името на народа! Те ще си пълнят гушите, а народа ще чака ли чака, да го оправят! Е, оправиха ни! Съжалявам , че гласувах за реферндума! Слави е най- големия лъжец!
109
0
 
15
 
! Отговори
Има такива дебили преди 2 години
Ха-ха, да не са луди да приемат нещо което е в техен ущърб?! Не съм фен на Иво Христов, но в случая за 80-те процента беше прав.
108
0
 
15
 
! Отговори
Платон преди 2 години
"Най-тежкото наказание за отказа да управляваш е да бъдеш управляван от някой по-нисък от себе си"
107
0
 
15
 
! Отговори
Платон преди 2 години
"Хората, които са прекалено умни за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от ***"
106
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са 500 000 избиратели. 2 000 000 са дето подкрепиха онзи прословут реферндум за мажоритарните избори, 120 депутатина и 1 лев. И сега какво? Всичко се оказа дран- паран!
105
0
 
15
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Видяхме какво - предложение за мЪжоритарно гласуване от ГЕРБ ( партията на истинските мъже в България) и предложенмие за Женчоритарно гласуване , с много турски секции и секции на касапите от кланиците в Германкия, и много секции на миячите на чинии в Англия ! Честито на истинските българи! Време е да направят нещо по въпроса или да си заврат главата пак в г.за !
104
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, как го обичам този аргумент - "аз пращам пари на роднините в България".И? Какво като пращаш пари на роднините в България, когато:а) те ги дават на ало измамнициб) биват ограбвани от роднините на ало измамницитев) се прибирате здравнонеосигурени и се лечите тук, понеже там няма кой да ви обърне внимание
103
2
 
22
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
"Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат". A нас, българските данъкоплатци, някой пита ли ни дали сме съгласни ние да формираме бюджета, а гурбетчии и невъзвращенци да се разпореждат с нашите пари? На Слави в незаконния референдум преди 5 години не се говореше за привилегии при гласуване, и то на хора, които не би трябвало даже да имат право на глас поради неуседналост
102
1
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Докато гласуват неграмотни, трайно неработещи и т.н. , нищо няма да се промени. Крайно време е да се сложи образователен и данъчен ценз! - Щом нямаш мозък и не внасяш данъци, да нямаш право да казваш как да се харчат парите на другите. Защото това е функцията на политици и държава - да преразпределят и да харчат парите ни.
101
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отхвърлиха субсидия от 1 лев , отхвърлиха и мажоритарната система ! Това ли е Промяната ?! ХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХХАХА