Ще надделее ли здравият разум в преговорите за правителство?

Според експерти, кабинетът може и да е дългосрочен
29 ное 2021 22:20, Нели Христова
66

Преговорите са към края си, но ще бъде ли съставено правителство? Според експерти, този път партийните лидери вече не играят сами за себе си, а осъзнават задачата си - да решават проблемите на обществото.

"Политиката е инструмент, с който преследваш цели, задачи. Някои обаче го използват за собствена изгода. Не са раздадени министерските постове, тук ще има до последно опити за извиване на ръце. Играта е тънка. Отпадането на една партия означава срив на идеята за създаване на стабилно управление", посочи социологът Кольо Колев.

Според него здравият разум ще надделее и ще се стигне до форма на съгласие.

"В момента на българските партии - тези, които участват в сформирането на коалиция, прагматизмът им идва в повече. Осъзнават по трудния начин, че мястото им и положението им в българския политически живот не е такова, каквото си го представят", смята политологът Любомир Стефанов.

Колев изтъкна, че в 45-ото и 46-ото Народно събрание всеки е играел сам за себе си.

"Избирателите ги изпращат, за да решат проблемите на обществото. А те са много - Ковид криза, социална криза, образователна криза, енергоносители, инфлация. Както и проблеми с правосъдната ни система, корупцията", добави социологът.

Има индикации, че този път до голяма степен партийните ръководства започват да мислят нормално, с оглед на това за какво ги е изпратил избирателят, уточни той.

Стефанов подчерта, че има изглед нещата да бъдат с дългосрочна перспектива, ако партиите вървят по път, който ги събира, а не ги разделя. Събеседниците са на мнение, че правителството, което евентуално ще видим, ще бъде дясноцентристко.

"Сякаш има разум и правителството не е обречено на 1-2 или 5 месеца. Ако то продължава да намира общото - това, което обществото очаква от него, има шанс да изкара и цял мандат", прогнозира Колев.

"Продължаваме промяната" не е партия, а политическа конгломерация. Има хора, които имат прагматичен подход с правенето на нещата в живота си по принцип, те го показаха под патронажа на президента в служебните министерства", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

Колев смята, че енергетиката е това, което може да взриви обществото.

"Енергетиката влиза навсякъде - цените на хляба, на доматите, на желязото, на дървения материал, на всичко. Каква е "файдата", че ще получиш 100 лв. компенсация върху пенсията, ако токът ти става двоен или троен?", посочи той.

Стефанов твърди, че с компенсаторни механизми чрез бюджета трябва да се задържи инфлацията.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да е дългосрочен кабинета щом стрина Корни от Крушовица доведе на заседанията на представителите за състав на кабинета всички ветерани начело с Емилия Масларова и бившия министър на икономиката от времето на Ж.Виденов Р.Гечев. Можеше да извика и Пирински, Г.Божинов, Дъбов, Мерджанов и др., но те са люта опозиция на Корни и не я понасят, а и тя не може да ги гледа. Като падне др.Корни от власт, ще се сдобрят. Сега тя налита на по-млади другари -Ченчев, младият юрист от търновския край.
54
0
 
2
 
! Отговори
БГ политика преди 1 месец
Ще се накрадат и ще обвинят предходните. Това е запазена марка на българската политика. Преди беше виновен бай Тошо. Ама това не върви вече - 30 години по-късно. Та сега ще е виновен бат Бойко. А после Радеф. Всички са кукли на конци на мафията и с охота понасят "политическата отговорност" или казано по друг начин охолният живот след като излезнат от политиката. Осъдени няма. Няма и да има.
53
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
АМИ , КАКА ВИ ...МОЖЕ ДА КАТУРНЕ КАРУЧКАТА , ЩОМ ЩЕ Я ЗАМЕНЯТЕ....ХА,ХА,ХАА...
52
1
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
Какъв "здрав разум" може да искате в освирепелите от глад политически хиени? Тези партийки и "партии" никога не осъзнават, ИЛИ, ПО-ТОЧНО НЕ ИМ ПУКА НИТО ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, НИТО ЗА ТРЕВОГИТЕ И МЪКИТЕ НА ОБИКНОВЕННИТЕ БЪЛГАРИ. Възможно е, от кумува срама и от очакваното наследство, да се отбие номера с някакво недоносено "правителство". НО, СЕДНАТ ЛИ ДА ДЕЛЯТ БАЩИНОТО ИМАНЕ, СЕДЯНКАТА МИГОМ СЕ РАЗТУРВА ...
51
3
 
1
 
! Отговори
Накратко преди 1 месец
От Чалгарите вече не зависи създаването на правителството, така че Правителство ще има.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ГЕРБ СА ИЗЧАГЪРТАНИЗаписал си: НО ГЕРБ ГИ НЯМА, И ХИЧ МИ НЕ ПУКА КОЙ КРАЛ ОСЪДЕН И В ЗАТВОРА.Е, на мен ми пука!Нахилените ли сключиха договора с Газпром за турски поток?Ти нещо полезно и приятно за джоба си да си видял от него или онзи нахилените ли дадоха - 1млрд$ за 250т.старо желязо наречено реакторТе ли дадоха предварително по договор 217млн.лв. за ЛОТ от Хемус на 4стр. формат А-4 Добре ще е да направят сайт за золумите им.Безплатен обяд няма колега! Сега ще плашаме
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравият разум няма шансове срещу пълния джоб !
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо изчегъртаха фабрикантите и царедворците. После чегъртаха враговете на народа. После чегъртаха гербери. Накрая ще изчегъртат всички
47
5
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ СА ИЗЧАГЪРТАНИ преди 1 месец
До бай Вълчо от Хисара БАЙ ВЪЛЧО, ХА ЗАРЕЖИ ГЕРБЕРИТЕ- ТИ ВИЖ ЦЕНИТЕ И ИНФЛАЦИЯТА ПРИ ХРАНИТЕ 39%, АКО ВЗЕМАШ 1000ЛВ ЗАПЛАТА ИНФЛАЦИЯТА ЗА ХРАНА Е ИЗЯЛА 390ЛВ, А ОТ ЯНУАРИ 4 ПЪТИ ПО СКЪП ТОК- ТА КОЙ СЕ СЕЩА ЗА ГЕРБЕРИТЕ, КОГА ОТ 7 МЕСЕЦА УПРАВЛЯВАТ СЛУЖЕБНИТЕ МИНИСТРИ, И РАБОТАТА МНОГО СЕ ВМИРИСА, НО ГЕРБ ГИ НЯМА, И ХИЧ МИ НЕ ПУКА КОЙ КРАЛ ОСЪДЕН И В ЗАТВОРА, НО ВИЖ ЦЕНИТЕ ЩЕ ПОГЛАДУВАМЕ, ЩЕ ПОСТУДУВАМЕ И ТУК ХИЧ МИ НЕ ДРЕМЕ ЗА ГЕРБ А ЧЕ ЩЕ МЯТАМ ПАВЕТА СРЕЩУ НАХИЛЕНИТЕ- ЗАЦЕПВАШ ЛИ?
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кире, като окрадеш баламурницте, те чакам в аруба да празнуваме
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - Кире ние сме с теб! Бали сме я конституцията важно е ти да си наш премиер. Успехите са големи, но все пак кога ще вдигате заплатите и ще върнете старите цени? - Отговорът е: - когато цъфнат налъмите! (какво беше това налъми)
44
0
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 1 месец
Затова и футбола и политиката са ни зле. Тези неща искат много ум, самодисциплина и отборна игра. Кое от тези неща ги има в повечето от нашите сънародници. Поне сме първи по пиене на ракия и късане на салфетки... Ефтинки забавления за електората.
43
1
 
4
 
! Отговори
Тука е така преди 1 месец
Здрав разум срещу безгранична алчност. Досега алчността побеждаваше. Да видим сега.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здрав разум у нас няма. Трябва да се внесе
41
3
 
4
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 1 месец
Чета коментарите на колегите и си спомням за БГ политик,че ние разбираме от футбол и политикаАко някой дръпне напред с бизнеса си , то другите му завиждат и драпат да го върнат назад.Шяените ги стегнаха и спряха да гласуват за ГЕРБ.За 12г.който нямаше роднина от Банкя го изгониха от България или му взеха бизнеса.Днес софиянци ринат сняг по колите и подсмърчат по снежните улици!Де е убавото Данче-учителката Герберите реват,че ги били изгонили от министерства,агенции, бордовеБай Ставри ги очаква
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кики и Кокорчо са като онези които ти звънят посреднощ по телефона и ти обясняват, че леля ти всеки момент ще ритне камбаната ако не дадеш няколко хиляди бимберици
39
1
 
8
 
! Отговори
Киро и Асен преди 1 месец
Продължаваме разрухата. Промяната. Нищо че цените са 50% нагоре. Може и още. Само почакайте. Нали това искахте ?
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителството щяло да е дясноцентриско,с левите от БСП ?????????
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кире ние сме с теб! Бали сме я конституцията важно е ти да си наш премиер. Успехите са големи, но все пак кога ще вдигате заплатите и ще върнете старите цени?
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запитали арменското радио ереван: може ли новият кабинет да е стабилен? Отговорили: може, ако кабинета го съставят ГЕРБ и ПППП!