Радев: Нужни са високотехнологични решения в сигурността

Инвестициите в отбраната при малките държави подлагат на натиск икономиките им
Обновена: 19 апр 2022 17:42 | 19 апр 2022 17:38, Анисия Иванова
46
Радев: Нужни са високотехнологични решения в сигурността
Снимка: Президентството

В съвременния свят обединяването на научноизследователския и технологичен потенциал на държавите е предпоставка за социално и икономическо сближаване и стабилност в системата на отбраната. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двете институции са избрани да бъдат включени в изграждането на мрежата на НАТО от технологични тестови центрове в рамките на Ускорителя за иновации в отбранителния сектор (DIANA). Създаването на DIANA, наред със съпътстващия Фонд на Алианса за иновации, беше решено през юни 2021 г. на Срещата на върха в Брюксел.

По думите на президента двата тестови центъра у нас са добра основа за пълноценното и всеобхватно включване на страната ни във въвеждането на нови високотехнологични решения в областта на сигурността и отбраната. Трябва да се стремим към балансирано географско разпределение на инвестициите за развойна дейност в рамките на Алианса, заяви държавният глава.

България беше активен участник в дискусиите за това НАТО да бъде съюз от партньори, които заедно да гарантират сигурността си и да развиват високи технологии и военно оборудване, заяви Румен Радев и допълни, че тази позиция той е отстоявал и на Срещата на върха на Алианса през 2019 година. По думите на президента средствата за инвестиции в отбрана, които отделят малките държави, подлагат на натиск социалните и икономическите им системи, за разлика от големите държави производители на военно оборудване.

Механизмът DIANA и Фондът на НАТО за иновации създават предпоставки за съвместно участие в научните изследвания и в разработката и трансфера на нови технологии, на базата на което да преодолеем разделителната линия между страни производители и страни купувачи, заяви Румен Радев. Той допълни, че това е пътят към постигане на реална съвместимост между държавите и призова за активното участие на България в Ускорителя за иновации в отбранителния сектор (DIANA) и във фонда.

От Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) запознаха президента с дейността си и възможностите за сътрудничество в трансфера на технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
хайдутин преди 2 години
България е обречена на кУмунизъм. Гадеф и сие.. Зако виж си оборите, само алени буклуци.Ако провериш, ще видеш колко процента от афицерите са путинисти и русофили. Закривай тая ***
33
0
 
4
 
! Отговори
Русия плаща преди 2 години
Русия отдавна плаща на българските предатели-комунистите от БСП/АБВ/Възраждане/Атака и президента Грипен Радеф за да защитават руските интереси в България.
32
2
 
2
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
Прав е Радев , трябва да се сменят руските ламарини , не са ефективни .
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и от тебе др.нищоправещ нямахме нужда,но благодарение на машините и наивните продължаваме да те търпим,че и ти наЙ-нагло продължаваш да даваш съвети НО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕБ СТИГНАХМЕ ДЪНОТО И СМЕ В БЕЗИЗХОДИЦА
30
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
радеф е позор, оставка и затвор!!!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте някой военен какво се прави при обявяване на военно положение.
28
0
 
11
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Бе нямаше нужда Радев да се обяснява много. Общо взето изказването му звучи така: Таз година полупроводници , а догодина цели проводници. Звучи ли ви познато?
27
2
 
3
 
! Отговори
Дар от БОГ преди 2 години
Хора, които настройват други хора против мен, те всъщност нарочно така правят защото не могат да понесат факта, че и аз трябва да живея истински добре, да имам приятелка, деца, хубаво бъдеще и т.н. ! Значи тези хора са истински и алчни демони ! Те много старателно манипулират моят живот и моето бъдеще ! Те не искат аз да се оправя в живота ! Давате ли си реална сметка за какво става въпрос !
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме най модерните технологии мадуровските машини Радев и неговите подопечни са избрани с тези мадуровски технологии
25
0
 
14
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Този още мисли на УКВ вълни...Хората скоро ще придобият неизчерпаема енергия от паралелна вселена тоя още е на газ, маз и оцет...
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев имате икономисти, имате генерали, имате и учени в БАН ГЕЙЦ ДИЯНА и др.. Но къде са тези технологични решения. Ако ще внасяте, тогава за какво са тия калинки. Калинки бол, но резултати няма.
23
0
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Един дрънка тихо фантасмагории, десет дремат тихо...
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6-7 г. е на власт Радев а няма резултати.
21
0
 
15
 
! Отговори
Алооууу, преди 2 години
...Радев, Харвардските измамници са готови да харижат българската енергетика на някаква офшорка на Кайманите? Кога ще се напънеш да вземеш отношение за далаверата с националният интерес! Или и ти си вътре в нея?
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали имаме Миг29
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек ще трябва да се молим на Китай..
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сигурността президента русофил Радев се учи единствено от неговия бог Путин.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай калипсо... на на на на на на на на :)))))))))))))))) Ще слушате още много песни от албума Радев! :))))))))))))))))
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, тези дето ни ги докара много манипулират, днес вика Кокорчо тук бил най-евтиния бензин, а защо в Унгария е под 2 лева да питам? Някакъв друг пък шял да намаля винетката, ами то хубаво ама като вдигнеш тол таксите нали, а после цените като скочат и заради това пак Кокорчо ще си избие намалената винетка стократно нали?
15
1
 
7
 
! Отговори
абе друго си е преди 2 години
другари , тая година високотехнологични , до година още по високотехнологични !