Аташетата ще работят за инвестиции у нас

Нинова се срещна онлайн с 62 наши аташета по света
14 май 2022 12:58, Александър Попов
18
Аташетата ще работят за инвестиции у нас
Снимка: БСП

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе среща с 62 търговски аташета на България по света. Тя се състоя в онлайн формат в Министерството на икономиката и индустрията.

Поради усложнената международна обстановка, Нинова разпореди търговските представители да изготвят всеки месец анализ на ситуацията в държавата, в която работят. Той ще трябва да включва информация за икономическата и социална среда, антикризисните мерки и решения на правителствата, които касаят геополитически въпроси за ЕС и България.

"Поради кризите, веригите на доставки се скъсяват. Фирми изтеглят производствата си от Азия и България е интересна дестинация за тях. Изпращаме ви новия регистър на индустриалните зони, който изготвихме. Една от вашите задачи е да го представите на потенциални инвеститори и да работите за привличането им в България", заяви Нинова.

По време на разговора министърът запозна представителите ни в Службите по търговско-икономическите въпроси с последните решения на правителството, свързани със спрените доставки на газ от Русия. „На този етап сме заявили да бъдем изключени от списъка за ембарго върху вноса на петрол от Русия, ако това не бъде одобрено от ЕК, ще наложим вето. Не сме готови на 100% с алтернативните доставки, но работим по тях. Икономическата обстановка е доста динамична и трябва да се вземат бързи решения“, категорична бе министър Нинова.

Тя съобщи, че предстои да бъдат предприети мерки в актуализацията на бюджета за освобождаване на газа от акциз. „По този начин ще се опитаме да свалим цената, ще обложим с нов данък свръх печалбите на енергийните дружества, а средствата ще се използват за компенсации на икономиката и индустрията“, каза икономическият министър.

Корнелия Нинова подчерта, че правителството работи и по политиката на доходите - особено към младите семейства и възрастните, но най-важното в момента е да се осигури газ и петрол.

Министър Нинова заяви, че очаква от представителите на търговските служби постоянно информация от цял свят. „Разчитаме на Вашето активно съдействие за по-нататъшно разширяване на двустранното търговско сътрудничество. Най важно е сега да стабилизираме икономиката и индустрията и външноикономическото сътрудничество е важна част от този процес", завърши Нинова.


18
Още по темата: Корнелия Нинова
Още от Политика
Борисов: Бизнесът ще свали Петков, браншовете ще ги бият с камъни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижте го тоя,че даже си е затворил очите да не я гледа тая тетка, че иначе няма да вдигне самолета колко ли време занапред.
13
0
 
1
 
! Отговори
перко преди 1 седмица
Когато едно правителстмво не е кадърно да си върши работата, търси друг да му я свърши!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая дебела бабичка никой не иска да я среща на живо,както и кита вицепрезидентката Йотова. Затова само онлайн се срещат с тях по работа. Дърта жена - грозна картинка.
11
0
 
1
 
! Отговори
Нормално преди 1 седмица
За това са там тези толупи, не само да взимат заплати и да въртят далавери.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аташетата са назначени за такива по политически причини, защото у нас са ги уволнили пак по поличически причини. А пък за инвестициите ще работят колкото за всичко останало.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нинова, звънни на сина да докара малко инвестиции
8
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Досега що не са работили :)))
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
lipsva prozrachna info. prozrachnost, glasnost, obektivnost v bg bunkerni medii.
6
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
защо не само с 27 аташета а с 62 значи търсим пари от цял свят и за какво ни енато и ес нашите пари от ес отиват в украина и след това в офшорни сметки ание ще търсим инвестиции хаиде да видим кои ще доиде
5
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Каква е цената на евтината газ на Киро Лъжата?
4
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Какво дтана с оптимализацията на газта от Чирен на Киро Лъжата?
3
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Какво стана с батериите на Киро Лъжата?
2
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
K акво стана с електромобилите на Киро Лъжата?
1
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Колонизатори не ни тряят с 500 лв. заплата :)))