НС даде зелена светлина на МС да одобри френското предложение за РМС

ИТН и "Възраждане" гласуваха против, БСП с "Въздържал се"
Обновена: 24 юни 2022 14:19 | 24 юни 2022 13:50, Камелия Цветанова
408

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С гласовете на депутатите от ДБ, ГЕРБ, ДПС и ПП парламентът реши, че правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета за Република Северна Македония (РСМ), само ако бъдат изпълнени няколко условия. Това предложение дойде от ДБ.

Против бяха народните представители от ИТН и "Възраждане". От БСП гласуваха с "Въздържал се".

Отхвърлени бяха проектите на решения на ГЕРБ-СДС и на ДПС.

Още по темата
Проектът на ДБ предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на РСМ, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи. В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език". Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е сред условията също.

"Добро ли е т.нар. Френско предложение, добро е, добро е, това беше заявено и от външната министърка, и от президента, ако не вярвате, чуйте какво казват в Скопие, защото те казват, че за тях е неприемливо", казва Христо Иванов от ДБ.

"С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето", защити още предложението си той.

"Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант", посочи още той.

Според председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров на масата е най-доброто решение, потвърдено от всички, включително от реакцията на македонската страна.

"Нека да вземем това, което ни се дава сега, а от утре да продължим да се борим за това, което ни се полага, и да го направим заедно", призова Тома Биков от ГЕРБ.

Екатерина Захариева от ГЕРБ предупреди, че ако продължава кражбата на историята, пропагандата и езика на омразата, ще продължим да възпитаваме поколения в омраза и от двете страни. "И това не е двустранен въпрос, а европейски, защото за да станеш член на ЕС трябва да изпълниш едни критерии", каза тя.

БСП не е съгласна да се бърза, съобразено с края на френското председателство на ЕС, а от ИТН са убедени, че се извършва национално предателство.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов определи днешния парламентарен ден като позорен за България.

Той поиска от президента Румен Радев  да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНБ по темата за РСМ, за да се види кой какво е говорил на него.

"Във френското предложение е оставена врата за езика и от РСМ ще могат за всеки един договор с всяка една държава на ЕС да твърдят, че говорят или че документ е написан на македонски език, а македонски език няма", отсече Йорданов.

Социалистът Кристиан Вигенин коментира, че разширяването на ЕС е една от най-важните политики на ЕС, това е начинът, по който беше разширено пространството на мир и стабилност.

Той обаче призова парламентът да не се бърза с вземането на решението за РМС, защото няма правителство, няма председател на НС, няма и парламента на практика, не се знае кога отново ще събере кворум.

"Адекватно ли е в такава ситуация да се взима решението по такава важна тема", риторично попита Вигенин.

Той поиска да се изчака следващото председателство на Съвета на ЕС и да вземем решението, когато се стабилизира политическата ситуация у нас или когато има нов парламент и ново правителство, които ще са легитимни, за да вземат такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
0
 
0
 
! Отговори
Е пак Народен съд преди 1 година
Тези *** в НС дето гласуваха с да скопските марсианци да влизат в ЕС не е лошо да си спомнят за народния съд!Приеха ЗЗД,Закона за нацията,Приеха тристранния пакт,обявиха война на САЩ и Англия,трябваше държавата да плаща милиярди репарации на Гърция и Югославия!Накрая получиха заслужено куршум в кратуните!Бесродници след Еньов ден винаги следва Видов ден!Канада е далечеееее
348
0
 
1
 
! Отговори
Българ 1 преди 1 година
Кирил Петков и ИТН стана същите *** като СЛави Трифонов... На ГЛАСУВАНЕТО за Македония Кирил Петков и ПП , ВИДЯХА с кого гласуваха, ЗАЕДНО.... Гласуваха, заедно с тия , който СВАЛИХА сегашното правителство- ГЕРБ и ДПС..Слави прави глупости...Но Продължаваме Промяната направиха по- ГОЛЯМА глупост..
347
0
 
1
 
! Отговори
Българ 2 преди 1 година
Араби турци и албанци, чакат двама българи да се скарат, за да ги ОГРАБЯТ и двамата.. Така, след 1990 г, турците от ДПС, търгнаха да ЗАВЗЕМАТ България. В парламента, чакаах БСП и СДС, да се СКАРАТ, за да ги ОГРАБЯТ и двамата... а по улиците, с помощта на разни ***- Мутри, Митьовци и фирмите А1, и Вииваком, турците от ДПС разболяха 2 милиона българи.Ако Северна Македония стане Западна България, то Албания може да стане
346
0
 
0
 
! Отговори
Българ 3 преди 1 година
Ако Северна Македония стане Западна България, то Албания може да стане Северна Гърция.. А Косово- да стане южна Сърбия..Горната половина от Турция може да стане Южна България, а долната половина от Турция може да стане Източна Гърция... ВАЖНОТО е Ислямистите - албанци, турци да бягат далече от Европейския Съюз и Европа.
345
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Безсрамно се нarъзиxa на ЕС всички с изключение на ИНТ и Възраждане!! След толкова много дрънкане и пак по български
344
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Е това е то! Като играе парата - Никакви скруполи. Щом в името на власта и парите такива "врагове" се прегръщат и целуват - Ясно е за кого гласуваме. Така е другари. Спете спокойно. Ние БКП заедно с верните ни другари от ДС бдим над Вас. Каквото и да се случи ние власта няма да дадем. Сега ще използваме момента, че Киро така или иначе е "похарчен", и ще изкараме още някой долар като пуснем северномакедонците в ЕС. Майната им на Ботев и Левски. Било каквото било.
343
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Какви рамки и преговори с ЕС ви се привиждат ! САЩ са наредили на европейските си пионки СМакедония и Украйна по най бърз начин да бъдат приети !
342
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машала кирчу и кукурчу
341
4
 
9
 
! Отговори
Човек преди 1 година
Протестиращите в подкрепа на ПП как се чувстват в новата коалиция ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ? Честито пак ходете да подкрепяте задкулисието.
340
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амин.
339
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хубаво.
338
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г.Димитров ще се окаже прав накрая ама вие пак го наричате предател защото неграмотността е болест. Хубаво че и със забавяне най-накрая българите научиха че македонци има.
337
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Значи ....НС са ПРЕДАТЕЛИ.Предателите се УБИВАТ!
336
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-накрая отново тръгнахме по стъпките на най-великият българин - Георги Димитров. Колко години плюене че бил предател че били онова ама най-накрая неговите дела се оказват че са били правилни и мъдри. Фашизма никога не е побеждавал и днешният успех отново затвърждава тази едва ли не природна истина.
335
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българ -- Българска история няма.
334
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГАТОМАКЕДОНЦИТЕ В РСМ БЯХА БЪЛГАРИХубава си, татковино, име сладко, земя рай, сърце младо и невинно за теб трепка, та играй.Мили ми са планините и на север, и на юг, драги ми са равнините, набраздени с наший плуг.На уста ми сладка дума - ще да бъде този кът, дето Дунав, Вардар, Струма и Марица си текат!Дор на небо ясно слънце, дор на очи свят, живот, ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ. Из Татковина ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ
333
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 351 "Не сме народ! Не сме народ,а***,..." __"Не сме народ! Не сме народ, а мър-ша, пак ще кажа и с това ще да свърша." Петко Славейков НЕ ДОПУСКАЙ ДА ТЕ ЦЕНЗУРИРАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ИНАЧЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ДА ГОРЯТ И КНИГИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ КЛАСИЦИ!!!
332
3
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Македонците да се радват ние благосклонно ги пускаме в ЕС, да почнат да се отнасят с респект с българите.А нас българите е време да ни пускат в Шенген и САЩ да ни махнат визите :))))Ние показахме лояност към ЕС и САЩ.Време е да ни върнат лоялността 4 5 милиона българи и българки чакат да си намерят силиконови американки и американски милиардери. Скоро ще се осъществи новото преселение на народите по-точно 4 5 милиона българи ще емигрират в САЩ.
331
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Ами сега! Какво ще правят в Северна Македония? Зорлем искат да ги вкарат в ЕС, а Русия и Сърбия не дават...?
330
14
 
2
 
! Отговори
Браво на ГЕРБ и ДПС! преди 1 година
Винаги в трудни за България времена това са били двете партии, готови да изгубят избиратели, но да подкрепят в Парламента полезни за България решения! Браво на ГЕРБ и ДПС !