Кой плаща при 60% поскъпване на газта?

Има ли алтернатива за отопление...
12 авг 2022 22:21, Петя Славова
37

КЕВР реши синьото гориво да поскъпне с 60% и така Булгаргаз получи "зелена светлина" за рекордното поскъпване на газа за август.  В същото време от компанията съобщиха, че успели да осигурят в петък през Българската газова борса всички търсени количества за септември на изгодна цена.

Работодателски организации определиха търга като скандален, а министърът на енергетиката заяви, че решението дали България ще поднови преговорите с "Газпром" ще зависи от разчети, които се изготвят в момента.

"Всички трябва да си помислят добре какво е по-добре - да имаме скъп или евтин газ. Защото, когато договаряме количества, гледаме и цената, ако договорим цена три пъти по-висока, готови ли ще са всички училища, болници, хора по градовете и селата да купуват по-скъпия газ. Ако договорим скъп газ, можем да го осигурим в неограничени количества. Колкото по-ниска цена искаме да постигнем, толкова по-трудни стават преговорите", уточни Росен Христов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В същото време топлофикациите, които са най-големите потребители на природен газ, са притеснени, тъй като до края на септември е ниското потребление на природен газ.

"Плашещо е, че има газ само до септември. Ако всички радиатори са отворени и "Топлофикация" намали топлоподаването, няма да сгрее никого, ще срине системата и ще похарчи газ, което вече е обратното на икономия", уточни Кремен Георгиев.

В същото време клиентите на най-голямата топлофикация - столичната - казват, че колкото и да се вдигне цената заради по-скъпия газ не биха се отказали от услугите, тъй като нямат друг вариант за отопление.

"Пенсионерите са много зле, няма да могат да си плащат сметките. Аз живея в блок, където има сградна инсталация -и да се откажеш, пак трябва да плащаш", казва Георги.

"Сметките ще скочат. Но няма как да се откажем от парното. Просто нашите сгради не са пригодени да се отопляват по друг начин", добавя Мартин.

От "Булгаргаз" вече внесоха искането с цената на природния газ за октомври, но все още не са обявили както показват разчетите на дружеството за септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Важното е че Киро и Асенчо наказаха Русия и Путин, сега кой ще плаща е друг въпрос... Важното е евроатлантиците да са доволни.
30
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
И пак от същия сайт:По отношение на твърденията на бившият премиер Кирил Петков, че са осигурени 7 танкера с газ, Алексиев бе категоричен, че те са лъжа.
29
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Ето, четете какво пише в ***:Проверката на двамата служебни министри Христо Алексиев, на транспорта и вицепремиер, и на Иван Шишков, МРРБ, на газовата връзка с Гърция, по която трябва да дойде азерският газ, не откри газ, а строеж. Това стана ясно от думите на Христо Алексиев, който е и ръководител и на кризисния щаб към МС за енергетиката.Ние газ не открихме, открихме строежи, заяви Христо Алексиев. Шишков сравни проекта като "луксозно обзаведен офис, в който няма ток". Киро е лъжел!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако купуваме руска газ сме зависими, обаче ако купуваме американски чертежи на самолети не сме зависими. Логика!
27
1
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
До Анонимен 90%от населението в България не ползуват газ.а всичко което се вдига заради газа,скоро ще стане ясно,щото няма кой да им купува скъпите стоки!!! от
26
6
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
Колкото и да го вдигат ,това не е логично и скоро балона/както при имотите/ще се спука защото никой няма да им иска кървавата РУСКА ГАЗ !!! Да се задавят дано Путиновците та да изгорят с скъпия си гаЗ!!Ние с или без САЗ пак ще даваме ГАЗ и ще вървим НАПРЕД ,а РУСИЯ ЗАТЪВА !!!
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че е Киро, че да имаме евтина газ. Иначе нямаше кой да я договори. Поскъпна само с 40% и после с още 60%. Жалко че не се задържа на власт да договори още танкери и да поскъпне с още 100%. Но има време - гласувайте за него, за да разберете какво е истинска зима!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ви служебно правителство.
23
3
 
10
 
! Отговори
леле леле преди 1 година
и ся кво ше праим с четири пъти по евтиния газ на кико , а с азерския дето уж уредил ?
22
1
 
17
 
! Отговори
33 преди 1 година
Благодарете на Киро и Асен, и на изборите знаете,.... пак за тях.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Билл - САЩ " насъскваха" Украйна и тя нападна русия .
20
1
 
23
 
! Отговори
Билл преди 1 година
САЩ от десет години строят терминали за втечнен газ и танкерен флот. Искаха да продават шистака. Добре, ама бизнесът не потръгна заради евтината руска конкуренция. Освен това руснаците построиха и СП2, който щеше да свали цената още.Решението - политически натиск срещу Европа за да затвори потоците и насъскване на Украйна срещу Русия. И изведннъж газовия бизнес потръгва, назначените политици-лакеи ще се избият да поръчват американски газ, въпреки че нямат запазени слотове за разтоварване....
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената я плаща крайният ошушкан до кокал потребител. Посредниците и политиците комисионери ще си купят поредният Мерцедес и имот в чужбина.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тази гавра с народа трябва да висят по стълбовете на Цариградско докато паднат сами!
17
0
 
30
 
! Отговори
простокиро и Кокорчо преди 1 година
трябва да платят това предателство. С живота си.
16
0
 
37
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
И КИРО КОКОРЧО ЛЕНА И ОНЕЗИ ОКОЛО ТЯХ БЕЗНАКАЗАНО СИ ШЕТАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ЛЪЖАТ ЛЪЖАТ И ГЕШЕВ СПИ СПИ БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ И ИСКАТ ПАК ДА УПРАВЛЯВАТ ШАРАНИТЕ Е ТОВА ВЕЧЕ НЕЗНАМ КАК СЕ НАРИЧА УЖАС ПОЗОР
15
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При управлението на простото Киро Булгаргаз, без да се бави, започва да купува без търг и конкурс руски газ от МЕТ.МЕТ е заплащала на Газпром в рубли, след което е продавала на България руски газ с 30% надценка, понеже Кирчо и Кокорчо не са позволявали на "Булгаргаз" директно и по-евтино купуване от Газпром.Купували са руски газ през цялото време и са лъгали обществото, докато са го ощетявали.Евроатлантизмът трябва ли да е оправдание и параван на корупционни сделки?Това как се нарича, освен изплетена от Кирчо и Кокорчо схема за крадене в особено големи размери!?
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който купува скъпата газ и се отказва от евтината да плаща той. Аз надути сметки няма да плащам с мизерната заплата от 800 лева.
13
30
 
0
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Нямам жал към тъпите пенсии като са толкова *** да ползват Топлофикация и да викат за Газпром. Няма богата държава вързала се с Раша
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички минаваме на зелена енергия. Дървата и въглищата са с космически цени не ни вършст работа но пък старите гуми са без пари и се намират лесно. Ще ни трябва само флекс да ги нарежем на парчета които да влизат в кюмбето. Това е зелена енергия която се добива от дървета. Малко чади и фърля сажди но пък топли здраво. Пробвал съм го това гориво ефикасноста му е 120 % а парнажиите да се греят на хладка водичка. Ако не искаме да чадим трябва да гласуваме за Възраждане те ще възстановят Руската газ