Росен Христов: Таван на цената за всичкия газ, не само за руския

Коментар след срещата в ЕС
Обновена: 30 сеп 2022 16:06 | 30 сеп 2022 16:06, Росен Стойчев
25
Росен Христов: Таван на цената за всичкия газ, не само за руския
Снимка: БГНЕС

"Нашата позиция е, че ако се налага таван за цената, трябва да е за всеки газ, а не само за руския. Подкрепяме всичко, което гарантира стабилност на цените на газа. ЕС взе под внимание всички коментари и работят по следващите решения. Разглеждаме свръпечалбите на енергийните дружества." Това обяви енергийният министър Росен Христов пред българските медии след срещата в ЕС.

На нея европейските енергийни министри обсъдиха действия за стабилност.

Росен Христов не очаква доставките по Турски поток да бъдат спрени. Цяла Европа има интерес снабдяването да продължи.

"В момента в България действа решение за компенсации на цените на тока, която се финансира чрез събиране на свръпечалбите на държавните енергийни дружества.

Още по темата
Сега ще добавим частните компании, които влизат в този списък. Това е честно спрямо българските данъкоплатци. Компании, които реализират печалби в тази ситуация, които надхвърлят нормалните, е нормално да се включат в тази подкрепа.

Лукойл под наш натиск и съвети сами направиха стъпки за регулиране на цените на горивата. Не се очаква от там да влизат значителни приходи в бюджета. Те не реализират такива огромни печалби. Това е заради начина, по който работят.

Домакинствата в България са на регулирания пазар. Цената на тока за домакинствата е една от най-ниските в Европа. Бизнесът получава компенсации спрямо прага на цената от 250 лева.

Ще внесем законопроект, който ще оптимизира тези компенсации. Ще ангажира получателите с решения, свързани с енергийна ефективност. Това е практика, работеща във всички европейски държави. У нас тя не е приета така. Това ще поправим. Компенсациите ще бъдат честни и насочвани, там където има нужда.

 Тези пикови натоварвания не са добри за енергийната система или потребителите. Идеята е да се изравни натоварването и да няма пикови часове. Компаниите трябва да работят, за да изравнят консумацията. Ще работим с експерти за това.

Ние не сме спирали да търсим контакт с Газпром. В момента няма развитие по въпроса. Нас това не ни притеснява, тъй като си осигуряваме доставките чрез търгове. Така защитаваме една позиция на добросъвестна страна по договора. Продължаваме със заявките и това, което сме обявили. Липсва напредък по този въпрос", обяви Христов.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
НКК преди 2 месеца
Предлагам да намалим потреблението на ток като си спрем осветлението на лървокласните пътища и магистралите. България произвежда ток от собсвени източници с изключение на ядреното гориво. Не преминахме на евтин газ за тецовети както западняците заради това там се вдигна цената на тока безбожно. Значи трябва в незгодите да сме солидарни с Брюксел, а в кефа и облагиде да чакаме подаяние. До там ни докараха подлизурковците пишейки се за родолюбци. Ето ни сега НАТО и ЕС да обираме пешкира.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тоя защо не е в съдебната зала? Води се дело срещу престъпленията му. Ама докато Гешев го защитава, ще отлагат делото с години.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този същия сурикат пред седмица не каза ли че няма да има проблем с тока? Да обяснява веднага на минутата как ще намалява с 10% потреблението и защо най-нагло и излъгал. Този също е за затвор.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва ли ни икономика, която се чупи при най-малката криза??? Аз викам да си върнем плановата икономика, сега се вижда колко е била устойчива!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе, да, то САЩ само това са казали -- "Да, сложете ни цени на газа, ние сме съгласни!"
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта му е да прецака Азербейджан, защото заемат мястото на Газпром независимо дали има санкции. До сега руският газ в югоизточна Европа беше с политически протекции и нарочно не се строяха малките и евтини газови трасета за азерски газ. Тази година бяха принудени да ги построят, защото газта просто изчезна. Сега търсят начин да ядосат новият доставчик.
16
2
 
11
 
! Отговори
Мнение на Чичо Сам преди 2 месеца
Ааа...не може така. Държавата определяше цените в плановата икономика на комунизма. Сега е Пазарна икономика. Е. За някои е по пазарна като САЩ. Тоест всички са равни...но някои са повече от другите. Значи моето си е мое, а чуждото (руски газ) е общо ?! И цената му трябва да е минимална. Демократично.
15
5
 
10
 
! Отговори
Бачо Киро преди 2 месеца
Искам да си останем със служебно правителство поне още 2 години.Не ми трябват ни Тикви ни Кирчовци
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абсолютно! Не може таван за някои, а за други не!
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ не харесват това. Пазарен е само таванът на цените на руските продукти. Другите тавани са антипазарни и недемократични. Росен и другите да внимават много в картинката.
12
2
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Ами тебе Зеленият наркоман защо не те е пратил на фронта?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То се видя за 30 годиниче от ЕС по голямо ш ка рто у света няма Англия бега не случайно скоро и други
10
8
 
2
 
! Отговори
Джамбазки преди 2 месеца
А, не така!Таван за всеки друг газ, но не и за руския!Това му се иска на този смърф!
9
4
 
3
 
! Отговори
Doko doko преди 2 месеца
Това недоразумение пак се изцвъка. Моля се само да имаме редовен парламент скоро че тези са голям батак
8
3
 
11
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 месеца
Сегашните евро политици ще построят комунизма начело с другарката Урсула.Вечна Дружба!
7
0
 
2
 
! Отговори
ай сик... преди 2 месеца
***
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аааа няма тйъ да се разберим за руския таван амаа за руският продаден през САЩ и демократизиран никъв таван комин.че и цени в небето да ж388ивей Сащ
5
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МАРШ В МОБИЛИЗАЦИЯ БЕ, РУБЛЯК!
4
1
 
16
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Европед... смятат, че някой ще им продава нещо под пазарната стойност ??
3
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Ако го направят това, ще стане по-зле. И освен това ЕС ще се докаже като една безпринципна организация. Когато и е изгодно - отворени пазари, когато не и е изгодно - тавани на цените. А какво е един съюз, ако загуби базовите си идеологии и ценности? Става робство.