При избори през март ситуацията би била по-различна

Ще има силен обществен натиск за съставяне на кабинет
67
При избори през март ситуацията би била по-различна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план. това обасни пред БНР Димитър Ганев, който е политически анализатор от изследователски център „Тренд“. 

"Връчването на мандат е конституционна процедура, която нямаше как да бъде избегната. Общо взето, стана ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани. Ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат.  Президентът каза, че ще го връчи през януари. Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени. По-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори“, посочи Ганев.

"Има два варианта, които са дискутирани- единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. "хартиена коалиция". Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен", каза той.

Политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висок, обясни Ганев.
"ПП се позиционира като анти ГЕРБ партия. Коалиция „Рашидов“ пък ще бъде непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация. В края на октомври 2023 година ще се проведат избори за местна власт. Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундамента на всяка партия", каза той.

Ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна, смята анализаторът.

"Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят", каза Ганев.

Ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП. Така Ганев коментира организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения.

"Това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта", смята той.

Докато Борисов управляваше, БСП имаше статут на алтернатива, посочи още той.


67
Още по темата: ГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ганев не си е пил аБчетата
47
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 2 месеца
Така е славито 2 ( с.я) въобще няма да влезе. Ще отиде при слави 1. Обаче депесе и граб не издържат дълго на властова диета. Изнервят се. За съжаление нищо от пълнежа в Парламента не е опция. Така че ще отида на СПА или на фризьор, поне няма да ми идва да си ударя шамар. Хубавото е, че никаквите твърди ядра + платените ман.ги не правят гарантирано крадене за никой там. Ах. Корница като си види резултатите ще е най - смешно.
46
0
 
1
 
! Отговори
Споко.... преди 2 месеца
...през март картинката ще е същата. И така докато дойдат парите от Белгия. С две думи, освен да усвояват евро пари, нашите политици за друго не са учили.
45
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Избори докато няма стабилно мнозинство за излизане от ЕС!
44
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 51Традиция е любовницата на френския президент да живее в двореца, заедно със семейството му. Даже двама президенти си наследиха една любовница. Какво е крива Тиквата, че споделя европейските ценности, за които неграмотните про'с'таци даже не сте и чували?!
43
0
 
0
 
! Отговори
Йиии Ааааа преди 2 месеца
Магаре да върже Боко, че го избереме. Толкова голямо доверие му имаме.
42
0
 
0
 
! Отговори
9689 преди 2 месеца
До Анонимен47 Не забравяй Роско-костинбродското изборно манипулаторче.
41
0
 
0
 
! Отговори
Подпипай парапетчето преди 2 месеца
Голяма драма, че Кирчо е подпипал Гублена под парапетчето. Той боко си вкарваше к*рви с извинение в държавната вила.
40
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ-ав Стъкмистик преди 2 месеца
Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели около 200-300%.
39
0
 
0
 
! Отговори
Естествено! преди 2 месеца
На пролет още половин милион работоспособни българи ще хванат Терминал 2 София заминаващи!
38
0
 
0
 
! Отговори
Герги преди 2 месеца
До Анонимен Аз съм един от тях
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви турци? Нинова всеки ден плачеше по медиите за хартиена бюлетина. Друг е въпросът, че и с хартия и с машина ГЕРБ винаги е на първо място. Затова е целия този рев. Не можете да ги победите ни с хартия ни с машина.
36
0
 
0
 
! Отговори
555 000 ХАРТИЕНИ преди 2 месеца
бюлетини на местни избори 2019 г. са зацапани с мастило от "преброителите" на ДПС
35
0
 
0
 
! Отговори
ИЗБОРНИТЕ ФАКИРИ преди 2 месеца
ОТ ДПС ВЪН ОТ ВСЯКАКВИ ИЗБОРИ > може само като наблюдатели да участват
34
0
 
0
 
! Отговори
ПРОГЛЕДНАЛ преди 2 месеца
ЗА КАКВО БЕ ТОЗИ СТРАШЕН НАТИСК НА ТУРЦИТЕ ОТ ДПС ЗА ВРЪЩАНЕ НА ХАРТИЯТА ?! >>> АМИ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ 2023 ТЕ СЕ ГОТВЯТ ДА ПРЕВЗЕМАТ НОВИ БЪЛГАРСКИ ОБЩИНИ
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да,различно ще бъде.Без Пълното Падение и Демонична България ще е НС.Спор няма.И ще спрат споровете.Но по-добре да измислят някакво правителатво в това НС.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 31:Фалшификациите са били с машинките.Къде са ти доказателствата за фалшификации с бюлетините?Като има съмнения се вади чувала,брои се и се доказва.А с тези машинки как да докажеш,че 70 000 са се разходили да гласуват как за никой не гласуват?
31
0
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 2 месеца
До Малко за политика. Загубено е цялото време да се занимаваме с Бойковци, Трифоновци и бай Кировци.
30
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
Задачата за разграждане на модела ГЕРБ не е изпълнена. Една година загубихме заради дивотиите на Слави и дружинката му. Сега пак сме на кръстопът. Досега парламентарната аритметика изискваше да се състави мнозинство без ГЕРБ и ДПС. Сега вече аритметиката се усложни: трябва мнозинство без ГЕРБ, ДПС и Възраждане (които подкрепят само себе си). Май няма да се получи и след мартенските избори. Де факто ставаме президентска република - ще ни управляват все временни правителства.
29
0
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 2 месеца
До Христо Христов. Така е, какво да се прави. Едни и същи простаци избират едни и същи партии. С тези партии никога няма да има правителство, а и да има, ще бъде най-нещастното и зловещо управление, тъй като няма даима разбирателство между партиите. Няма ли разбирателство, няма да вървят нещата и не ни чака нищо хубаво.