Румен Радев назначи с указ новия служебен кабинет, смени един министър

Президентът официално разпусна Народното събрание от 3 февруари
Обновена: 2 фев 2023 09:19 | 2 фев 2023 09:18, Красимир Ангелов
161
Румен Радев назначи с указ новия служебен кабинет, смени един министър
Снимка: БГНЕС

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на служебно правителство
 
На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година.
 
С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година.
 
Ето и съставът на служебното правителство:
 
Гълъб Спасов Донев -  служебен министър-председател на Република България;
 
Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;
 
Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;
 
Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;
 
Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;
 
Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;
 
Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;
 
Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;
 
Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
 
Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;
 
Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;
 
Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието;
 
Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;
 
Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;
 
Явор Илиев Гечев – служебен  министър на земеделието;
 
Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;
 
Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;
 
Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;
 
Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;
 
Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.
 
Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.
 
Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени.

Единствената промяна във втория служебен кабинет на Гълъб Донев е в Министерството на културата. където на мястото на Велислав Минеков сяда Найден Тодоров.

Биография на служебния министър на културата Найден Тодоров:
 
Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.
 
През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.
 
През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.
 
В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.
През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.
 
В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.
 
В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.
 
През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.
 
През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.
 
През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.
 
От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.
 
Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.
 
От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2“.
 
През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
Неук преди 1 година
Е сега вече висички ще разбрат, че под нивото на Минеков в културата има не една две степени, а мегакратно по-зле образовани хора. Да не гоорим ако направим френологичен анализ или физиогномичен на новия какво трябва да очакваме. За нас дъно няма!!!
134
1
 
3
 
! Отговори
absurd преди 1 година
А колкото повече хора гласуват ,не гласувам за никой,толкова по вероятно е да станем президентска република. Няма нужда от 240 хрантутника,които не са направили нищо в полза на народа,а само са крали през последните 33 години
133
2
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ЗА ГЕРБ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА БОРИСОВ ГЛАСУВАТ МНОГО БЪЛГАРИ ЧЕРЕПИ ПЛАТЕНИ ГРЕШНИ СА ВИ СМЕТКИТЕ И КОДОВЕТЕ ВИ ВЕЧЕ НЕ ПОМАГАТ АМИ СЕГА ВЪН СТЕ КАКВОТО И ДА ЛЪЖЕТЕ ВЪН
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега зависи от това колко ще са негласуващите - те решават резултата от изборите. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-голям процент ще има ГЕРБ. Колкото повече хора гласуват, толкова повече ГЕРБ ще става незначителна партия в парламента. При около 80% гласували, ГЕРБ ще има около 12,5% от гласовете на гласувалите. При 60% гласували, ще имат около 18% от гласовете на гласувалите, но при 40% гласували ще са първа сила с около 25% от гласовете на гласувалите.
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега зависи колко ще са не го каси са същите - те решават резултата от изборите. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-голям процент ще има ГЕРБ. Колкото повече хора гласуват, толкова повече ГЕРБ ще става незначителна по серия в парламента. При около 80% гласували, ГЕРБ ще има около 12,5% от гласовете на гласувалите. При 60% гласували, ще имат около 18% от гласовете на гласувалите, но при 40% гласували ще са първа сила с около 25% от гласовете на гласувалите.
130
0
 
3
 
! Отговори
до Беларус преди 1 година
Все повече изглежда, че са едно и също и той не е по-различен, даже играят заедно...
129
1
 
11
 
! Отговори
Йоргос преди 1 година
АЕЦ от бай Тошо ЖивковТЕЦ-ове от Бай ТошоЛукойл от Бай ТошоВЕЦ-ове от Бай ТошоЦяла България диша, пие и яде от благата построени от Бай Тошо
128
1
 
1
 
! Отговори
shame on you преди 1 година
ахахха, все едно 2 алтернативни прайда Единият на стълбите на НС, а другите в тефтера на Станишев-Гоце(Радев)
127
1
 
2
 
! Отговори
shame on you преди 1 година
На мен ми се струва, че днес даже 2 гей прайда трябва да се състоят, на стълбите на НС, и втория от новия МС, избран на 2-ри февруари. Аз не разбирам, това е много странно, за това ли всички търсят Станишев, понеже само той би си направил правителство на 2-ри, а даже и за него е доста
126
2
 
1
 
! Отговори
shame on you преди 1 година
Президентът е забранил с указ гей прайда, обаче въпреки това той изглежда се е състоял на стълбите на НС от двойниците на политици и политолози, някои от тях дори наименували се почти като тях
125
1
 
4
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Ето го агента на Пентагона и ЦРУ у нас, който инициира политическия Хаос по американски сценарий!!!
124
4
 
5
 
! Отговори
сърпрайз преди 1 година
Каква изненада, точно Минеков, който се опълчи на ПР Доган в Народния театър! Има ли много изненадани и неразбиращи?
123
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Кремъл не са доволни от тоя министър щом го сменят.
122
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко по добре от Киро Бизнесмена и Кака Лена Хишна Хиена!!
121
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 108 - Не знам на кого е вината, не аз тр. се изказвам по тоя въпрос, но прави сериозно впечатление, че откакто ГЕРБ метнаха спасителен пояс на Сдс - се удавиха в безвластие ))) И това не се вижда как може да се промени скоро..... Което е добре за България )))
120
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1453 По добре президентска република а и румбата е много точен човек. ----------- да, може и коремни да прави и снимката на жужето може да целува, абе най-подходящия е!
119
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Време е ГЕРБ да излязат от парламента и да влязат в затвора. -------- страхотна идея, сам ли успя да я измислиш или някой ти помогна?
118
12
 
7
 
! Отговори
1453 преди 1 година
По добре президентска република а и румбата е много точен човек.
117
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Измислени партийки,измислени герои ,измислени политици( Бареков,Славчо,Тошко,Кирчо и Кокорчо,Лена хиената,Наско напушенното,са творения на Прокопиев и черепа с политически живот за по 6-8 месеца, и да чакате те да оправят България е като да чакате от умрял писмо
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 - На следващите избори ще видим колко е вината на негласуващите. Около мен има 6-7 баби и дядовци, които се отказаха да гласуват заради машините, сега се радват, че пак щели да могат да гласуват. Е, не са хиляди, няколко човека, но едва ли са единствените, та ще видим.