Бретон посети оръжейните заводи у нас, ще увеличим ли производството на боеприпаси?

Комисарят по въпросите на промишлеността не е притеснен от политическата обстановка
16 мар 2023 18:16, Нели Христова
98
Бретон посети оръжейните заводи у нас, ще увеличим ли производството на боеприпаси?
Снимка: БГНЕС

Комисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон посети оръжейните заводите в България. Той провери възможностите за мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна. В разговор за Политико от България в сряда Бретон заяви, че е време да се премине от планове към действия, да се определят фабриките, които биха могли бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните затруднения по веригата за доставки.

"Познавате ме, трябва да бъдем бързи - така че това е, което правя. Миналата седмица [ръководителят на външните работи на ЕС] Жозеп Борел и аз предложихме този план за увеличаване на производството, а сега съм на място." Бретон заяви, че е посетил три засекретени производствени обекта - един от тях е държавният ВМЗ. "България има добър капацитет за значително увеличаване на производството, в рамките на срок, който може да бъде съвместим с това, което търсим", каза Бретон.

Политико и "Велт" вече съобщиха как боеприпаси от България може би са спасили Украйна, докато тя устояваше на руското нашествие, като според сведенията София е доставяла до една трета от боеприпасите на Киев.

Откакто прозападното правителство на министър-председателя Кирил Петков беше принудено да подаде оставка през юни миналата година, България е в неяснота, а нови избори трябва да се проведат след няколко седмици. Междувременно президентът на страната, Румен Радев, е критикуван за прокремълска реторика.

Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна с известни като приятелски настроени към Русия елити, Бретон настоя, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС. Но какво да кажем за проруската позиция на Радев? "Не виждам особени политически рискове", настоя Бретон. "Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение днес".

Българските фирми "имат възможност да увеличат доставките към настоящите си клиенти, които са членове на ЕС", каза Бретон. "Страните, които имат запаси, ще могат да ги предоставят на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция."

След това Бретон ще посети Словакия, Чешката република, Полша, Франция и Румъния в рамките на "отбранителна обиколка" на страните, които имат потенциал да увеличат производството на боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Оня с коня преди 1 година
А кой ще ги плаща? Или ще ги даряваме? Защото в Европа ги даряват! А, американците пращат, само че Европа ги плаща на Америка! И България е в тая Европа! Така, че и България внася своя дан в касата на краварите.! И сега искали оръжия и муниции! Искат, ама май даром! От парите на данъкоплатеца! Това означава, че ние българите финансираме война, която не е наша! А българинът си кюта и мълчи! *** и народа - ***!
72
2
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Пак заповеди , пак ни казват какво да правим , такава зависимост не сме имали никога !И всичко за наша сметка !
71
0
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен да не забравяме, че именнно Австро-унгарската империя беше против създаването на независима и силна българска държава. 1885 заедно с руснаците насъскват сърбите да ни атакуват в гръб и спират българската атака над Сърбия, при която сме можели да си върнем и подарените им български земи.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Защо не 71. Не за търговия става въпрос, а за ДАРЯВАНЕ. Търговията е позволена само на САЩ.
69
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Няма шега. Военните ни заводи на четири смени.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австрия и Унгария са единствените страни, които категорично отказват да въоръжават Украйна. Австрия е нетолератна към бежанци, а нелегален мигрант там не можеш да бъдеш. В унгария езикът е сериозно препятствие, а и Орбан не посрежща бежанци с отворени обятия и социалки. Сега познайте къзе хората живеят най-добре и са най-слабо засегнати от кризи. Правилно-в австроунгарската империя, щащвато скоро ще стане отново. Бретона нещо не да иде да врънка тях. Защо е избрал нас?
67
11
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
абе появяват се твърдения,че резидентО и служебното му търгуват с путин оръжия,ще стане страшно ако се докаже нещо подобно,ще ни превърнат в съучастници в убийствата на жени и деца в Украйна!!!ще е нечовешки позор!САЩ имат разузнаването и ще кажат истината!тук само руски опорки и т.о.ове!
66
4
 
10
 
! Отговори
Защо не преди 1 година
Това е добре за България. От търговията с оръжие се печели добре. Оръжие произвеждат и продават Русия, САЩ и много други страни. Защо и ние да не произвеждаме? Страната ни има нужда от парични постъпления.
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да увеличават това с нищо няма да подобри положението.
64
11
 
22
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
България е единствената страна на балканите участвала във всички конфликти предизвикани от САЩ и НАТО . Още не бяхме приети и отидохме в Камбоджа зада ни избият . След това в бивша Югославия под формата на сини каски , в Авганистан , в Ирак отново убити , край Сирия военен кораб . Защо така бе управници
63
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бретон трябва да бъде гонен с ритници до Париж.
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера по телевизията обясняваха как увеличението на производството не е свързано с доставките на боеприпаси за Украйна, а днес чета точно че се увеличава производството за да може да се доставят повече боеприпаси на Украйна. Егати чудото.
61
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще се надупят наще, каквото им кажат козируват като новобранци, винаги съгласни на всичко, никога не гледат нашия български интерес, пъфф
60
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ЕС в война ли е, че нещо не чаткам положението !!!!
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
63 Артьомовск искаш да кажеш?!!-:)))
58
14
 
6
 
! Отговори
Слава Бахмут преди 1 година
Супер надъхан съм! Аз служа на Бахмутската Империя! Да живее Бахмут!
57
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 И какво ни интересува това нас Българите? Не ни дреме за " голите членки на НАТО"!Да си Купуват " оръжие" от Янките! Ама нали при Янките всичко е " бизнес",Та не дават безплатно Нищо ако не си го платиш!!Безплатно даваха само Руснаците на НРБ преди 1989г!Тоя ръфлек,не е дошъл току така!Тук Янките са безпомощни!-:)Майната му!Да се оправят сами тези като Словакия,дето щели да си"дадат Миговете"на УкроФашистите! Кво ме грее мен това бре?Словаците само Устите и омразата им към Русия са големи!
56
5
 
17
 
! Отговори
ХАХАХ преди 1 година
До българин...............................Айде на фронта, на първа линия! Имат дефицит на жива сила. Кво ми дрънкаш от компа. Мешката, кубинките и в Бахмут!
55
37
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
българите сме с Украйна
54
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите прозападни революционери са с тлъсти банкови сметки грантови милионери... НИКОЛАЙ МАРКОВ