Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна

Произвеждала само за партньорите ни, ако те ги поискат
243
Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, отсече президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.
По думите му България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

Още по темата

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Президентът заяви още, че България не се е отказала от Плана за справедлив преход.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

Според него е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени.

Президентът коментира и въпроса за българските клубове в РСМ.

Според него решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля е израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката на Радев е пълен провал. Не е добре военните да са на власт. Виждам как назрява конфликт между военните в политиката и другите с хуманитарното образование. Започва и мен да ме е срам от нашия президент.
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не искам да влизам в полемиките "ние сме за Украйна,ние сме за Русия",мен ме интересува знаете ли колко трудно живеят много хора в БГ. Наясно ли сте как живеят хората в дълбоката провинция,как преживяват хората от засегнатите села от наводненията миналото лято. Животът за тези хора е вечен сървайвър,а вашите приоритети са оръжия за Украйна! Такъв цинизъм лъха от политиката на болшинството партии и политици,че ме е страх за бъдещето.....ако го имаме като държава!
119
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пpeзиgeнтът Pageв noнacтoящeм e нaй-читaвия ни gъpжaвниk, ako npegnoлoжим, чe изoбщo имaмe gpyrи читaви...
118
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
удължаване на президетския мандат с 20 години и преизбиране на Радев.
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Нинова и Радев са като развалени плочи в това отношение. Радев явно какво казва: няма да участваме "официално" в сделката, но иначе ще произвеждаме като луди каквото им трябва на нашите партньори - демек няма директно да се пращат оръжия за Украйна както беше и досега.
116
4
 
11
 
! Отговори
Тодър Тагарев преди 1 година
РАДЕФФ Е ЗА ЗАТВОРА..МНОГО ЛЪЖЕ..Дано американски прокурор да го вкара в ЩАТСКИ ЗАТВОР...Неговият шут Гълъб Донев продава яко амуниции на Украйна .
115
6
 
10
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Да харесваш изцепките на Радев, трябва да си малоууммен под някаква особено сложна форма, а има индивиди тук, които ги харесват. Следователно, краят остава для вас.
114
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай, в лицето на президента Си, е наясно, че предстои основната битка на века и това е битката на Запада, воден от Съединените щати срещу Китай, и съответно Китай в този случай трябва да избере съюзник много точно. Този, на когото ще се опре, стената, с която ще прикрие гърба си. Не за година и не за две, а поне две поколения напред, по китайски мерки за време. Да бъде непробиваема стена! И Русия през годината на войната доказа, че е точно така.
113
3
 
7
 
! Отговори
Карло Кукера преди 1 година
Аве тоя мyнчу ще не каже директно че трябва да излезем то ЕС и НАТО, та да си зарада почитателите?
112
0
 
6
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 година
Maй шe мy cnpeтвaт и нa нero мaйgaн kaтo нa Бokaтa, xaмepиkaнцитe...?
111
7
 
8
 
! Отговори
ЕС И НАТО преди 1 година
БЪЛГАРИЯ В ЕС И НАТО ДО ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН. СЕГА НА ИЗБОРИТЕ 95% ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО ЗА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПАРТИИ!!! ТОВА ЩЕ БЪДА НАВРЯНО В ЛИЦЕТО НА ПУТИН И ДА ЗНАЕ ЩЕ ТОЗИ ПЪТ ПРОШКА НЯМА. БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ЕС И НАТО И ТОВА НЕ МОЖЕ И ГОСПОД ДА ГО ПРОМЕНИ!
110
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Си пристигна в Москва, след като беше убеден, че Русия е преминала теста за устойчивост. Русия устоя на безпрецедентното икономическо въздействие на санкциите на САЩ и Запада. Икономиката и оцеля.
109
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия успешно води война срещу колективния Запад. 50 държави, които участват в СВО, не могат да променят нищо на фронта. Украйна кърви и се задържа само чрез безпрецедентна военна, икономическа и финансова помощ от Запада.
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия най-после определи своя геополитически вектор на развитие. Сега тя е абсолютно антизападна, антиамериканска сила, която ще види своето близко бъдеще само в конфронтация със Запада, защитавайки своето геополитическо и икономическо пространство. И това е ключов момент за Китай.
107
9
 
8
 
! Отговори
трябва преди 1 година
точно така с Русия шега не бива. Трябва да внимаваме да не ядосаме още мечката. Да се поснишим, да почакаме пък дано Русия да ни пожали. Дано все още в Кремъл да има хора, които да помнят вечната братска дружба между нашите два народа. Русия е най-могъщата държава военно и ние трябва да се съобразяваме с това.
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Си Цзипин: "Сътрудничеството между Русия и Китай няма географски граници". Което означава, че Русия и Китай ще си сътрудничат във всяка точка на земното кълбо икономически, политически и дипломатически.
105
3
 
9
 
! Отговори
Краят на епохата преди 1 година
Европа в продължение на десетилетия успя да построи общество на просперитет и благоденствие на базата на евтини енергии и ресурси от Русия. Днес тази епоха окончателно приключи.
104
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре децата ми да ядат яйца и хляб с обеднен уран, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
103
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедна Европа е само малък придатък, малко северозападно кътче на Евразия. Голяма Евразия където са богатствата на света.
102
1
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
А защо?