Кое колко струва при вносител, производител и на щанда на www.foodprice.bg

На сайта ще са видими и цените на храните в други страни
Обновена: 24 мар 2023 19:52 | 24 мар 2023 17:00, Камелия Цветанова
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Овладяването на цените на хранителните стоки минава през мерки в три посоки - контрол с вече над 1000 проверки, законодателни промени и сайт за цените на основните хранителни стоки, каза пред журналисти в Министерски съвет Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията.

"Като министър на икономиката направих работна група за надценките на хранителните стоки. Ще бъде направен и преглед на законодателството в ЕС по отношение на търговията с храни. Целта е да вървим към изработване на проект за Закона за търговията с храни", каза Стоянов.

Министерството на земеделието подготвя Наредба за централен регистър за проследимост на храните, посочи от своя страна министърът на земеделието Явор Гечев. Проектът за наредба обхваща всички видове храни - включително минерална вода и пиво. Има и проследимост на търговията със зърно и зърнени култури, добави той.

Новият сайт за проследимост на цените на стоките ще е на www.foodprice.bg.

На сайта ще има  информация за цената на вносителите  на производителите. Регистрираните  борси тържища са локализиране в 22 области. Публикуваните цени на едро по тържищата ще са средопретеглени цени по софтуер на ДКСБТ. Ще има информация и за цените на стоките в търговската мрежа. Тя  ще се събира от Системата за агропазарна информация (САПИ). Цените на дребно на хранителните стоки не включват промоциите, посочи икономическият министър.

Ще има данни за цените на храните от 7 европейски държави за 11 хранителни продукти - олио, ориз, захар, яйца и други. Данните там се събират от нашите търговски аташета от 3-4 големи вериги и от няколко малки обекта.
Към момента на портала засега ще има информация за около 30 хранителни продукта. Между тях са 9 вида плодове и зеленчуци. Ще има информация и за цените не четири вида суровини - например мляко, каза Никола Стоянов.

Ще е възможно и търсенето на цената на определена стока па регион и да се направи сравнение с цените на същия продукт в другите държави. Към търсенето на цените на продуктите ще могат да се прилагат максимално до 6 филтъра - (произход, дали е от внос, история на цената на продукта на дребно и на едро, място за търговия, изкупна цена на суровината и т.н.).

Информацията в сайта ще се събира от фирми с оборот над 30 млн. лева годишно. Това ще позволи на 30-те най-големи търговци на едро да участват, включително и на регионални "играчи". Те ще дават информация за цените на седмична база, като дават най-ниската цена на стоката, но без промоциите, които се правят в обектите, каза Никола Стоянов. Към момента информацията към сайта се подава само от институции, но още следващата седмица търговците ще почнат да качват информация за своите цени. Надяваме се поне 15-20 търговци да проявят интерес и да почнат да качват цените на стоките.

Търговците ще обявяват своите най-ниски, непромоциони цени. Няма да има наказание обаче ако те обявят ниска цена на определен продукт, който не може да бъде намерен в магазините и се продават само по-скъпи артикули, каза министърът на икономиката. До момента са издадени актове за над 1,5 млн. лева към различни търговци за нелоялни практики, каза Никола Стоянов.

Сайтът за цените на стоките ще струва заедно с поддръжката за една година ще струва 30 000 лева, съобщи Никола Стоянов./БТА, Христо Воденов/

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една цена за да падне трябва да има конкуренция,която да наводни пазара със стока.Чичко комунист унищожи дребните и си създаде монопол като допусна големите вериги вътре в градовете.За да има ниски цени,трябва да има много дребни във всеки един бизнес,какъвто и да е.Е сега скъпо било.Е как да стане?Чичко комунист се писа демократ-капиталист и като унищожи дребните производители,стана основен вносител и дистрибутор на стоките,които вече не се произвеждат тук.Няма конкуренция и той си трупа пари!
33
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
От българските спекуланти по-алчни нема !
32
0
 
8
 
! Отговори
Пари на вятъра преди 1 година
Поздрави от Чехия. По магазините има поне 10 вида слънчогледово олио с различни цени. Тъй че другаре, само с нищоправене (безсмислени сайтове) инфлация не се бори.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо името на сайта е английски? Тук да не е Англия? Просто нямам думи..
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сайта разбрах само, че София е най-скъпият град, което не е голяма новина.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден пример как не се прави сайт. Ползата от сайта е нулева
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично чиновнически сайт...тромав за ориентация и абсолютно непонятна навигация, тотална липса на информация и създава усещането, че всичко е проформа и бутафорно...както е на практика
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един пропуск е че има някаква цена на дребно но не се казва от къде идва.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сайта липсва информация от миналата година. Поне на годишна база трябваше да има информация.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се защо държавата не използва домейни на кирилица. Трябва да се ползва това въведение и точно държавата да го дава за пример и да се ползват български думи.
24
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на храните са толкова високи зщото зеления чорап и неговите съветници прибират процент от вноса на всяка храна. Иначе прибират и от дрогата. В момента зеления чорап е върха на пирамидата на контрабандата и каналите за дрога
23
3
 
1
 
! Отговори
Радев и ко преди 1 година
Са нещо като шериф в ам. Град. Избрани са и иМ СЕ ПЛАЩА ЯКО за да пазят народа. Мутрите обаче тъпчат народа с монополни цени!!!! И шерифа вика аз ще наблюдавам и ще обявавам.Ай сикттир. За какво ни е това правотелство????
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
немското масло с краварката във фантастико беше над 9 лева. Аз даже си помислих че дават 2 пакета на промоция а то се оказа почти колкото президента ойто в момента е около 11 лева.
21
3
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА Е ТОЯ САЙТ! НАПРАВЕН Е ЗА ДА СЕ ЛЪЖАТ ХОРАТА , ЧЕ ЦЕНИТЕ СА ТОЛКОВА ВИСОКИ А ТЕ ИЗОБЩО НЕ СА ТОЛКОВА ВИСОКИ И В МОМЕНТА!!! МАСЛО 250 ГРАМА Е ДО 5 ЛЕВА НА ПРОМОЦИЯ В ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ! ТЕ СА НАПИСАЛИ , ЧЕ Е 7.50 ЛЕВА КОЕТО Е ЛЪЖА!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общо взето пак няма да има контрол,а само информативно ще знаем с колко ни лъжат. Има десетки пустеещи общински сергии във ваеки град. Да се дадат на символични цени на производители. Да си продават продукцията директно там на ниски цени
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 С ресурсите скоито разполага средната заплата в Русия трябва да бъде 20 хиляди долара,а не да се сравнява с бедна България
18
1
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Митрофанова ли ти го подшушна? 2700 лв средна у Русия са мираж, може би след около 50г и да ги стигнат
17
0
 
1
 
! Отговори
До Хахаха преди 1 година
Проблема с обезлюдените села не е само в Бг! За сметка на това в държавите с този проблем, цените са достатъчно по-ниски. Земите се обработват, не пустеят, дори достигнаха да умопомрачителни цени на кв/м, като преди 10тина години се продаваха за жълти стотинки. Сега само земи трето качество или такива с каращи се наследници пустеят.
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в Русия средната заплата е 2786 лева.1 литър мляко - 1.20 лв.1 яйце - 10 ст.1 литър олио - 1.75 лв.1 килограм банани - 2.10 лв.1 килограм хляб - 1.30 лв.1 килограм пушен свински врат - 9 лв.1 килограм картофи - 40 ст.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с ПР акции. Будалите не свършия