БСП vs ГЕРБ: 4,5% бюджетен дефицит, без износ на оръжия за Украйна

Нинова не отговори на Габриел дали левицата ще я подкрепи за премиер
Обновена: 15 май 2023 10:48 | 15 май 2023 10:05, Камелия Цветанова
76

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Размерът на бюджетния дефицит, износът на оръжия за Украйна, джендър идеологията. Това са различията между БСП и ГЕРБ, очертани от соцлидерката Корнелия Нинова по време на срещата с ГЕРБ и номинираната от най-голямата партия за премиер Мария Габриел.
Още по темата
"Сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага партиен премиер и се загуби доста време, трябваше да търсим формат на надпартийно правителство и в този ред на мисли първо задачи, срокове и след това кабинет. Нашата представа беше да е експертен, не толкова политически", обърна се тя към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Нинова обаче беше категорична, че трябва да има работещо правителство и парламент. Като първа задача тя очерта приемането на бюджета.

"Не споделяме виждането ви, че дефицитът трябва да е под 3% с цел влизането в еврозоата. При тези нива на инфлацията няма как да приемем еврото, тази фиксация сега и веднага означава да мъчим хората. Според нас дефицитът трябва да е около 4,5%", каза Нинова. ГЕРБ предлагат дефицитът да е 3%.

Тя отново посочи, че БСП държи на социалната програма.

"Важна задача е и приемането на законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Съдебната реформа е важна,  но не само да се смени един човек", отбеляза Нинова.

"Основното ни различие е доставката на оръжия за Украйна. Ние няма да отстъпим от това, нашата партия се бори за мир през цялата си история и ние тук сме на различни позиции и не знам как ще решим този въпрос", призна червената шефка.

Като друго различие с ГЕРБ тя посочи позицията по Истанбулската конвенция.

"Дали да участваме в правителство, ще го вземат нашите членове. Днес не можем да ги отговорим, утре ще свикаме Национален съвет", каза тя.

"Месец и половина загубиха на България и сега не могат да очакват от нас за два часа да им  дадем отговор", коментира след срещата Нинова.

"Това, че сме седнали на една маса е търсене на правителство. Резултат от този разговор обаче няма да има докато нашите членове не се произнесат", отсече тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Внушената й глупост да иска оставка на главен прокурор е довела до нейното уволнение, тъй като все пак има някакви правила за еврокомисарите.Сиреч, ако всеки еврокомисар тръгне да изпълнява криминални поръчки, както направи Габриел - то къде ще му излезе краят, нали.
64
6
 
16
 
! Отговори
БЕН преди 11 месеца
БСП на следващите избои ще имат 3.7%.
63
7
 
8
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 11 месеца
Високото его на мижави партии ще допинесе до нови избори при които герб ще имат висок приоритет.
62
8
 
20
 
! Отговори
акуд преди 11 месеца
без оръжие за украйна и 4,5% дефицит нонова очевадно работи за кремъл. но пък докато беше в управлението налапа милиони комисионни от износ на оръжие за украйна
61
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нинова не трябва да подкрепя герб, за да не започнат да изнасят оръжия за Украйна, да не ни вкарат в еврозоната и шенген, както и да не въведат истанбулската конвенция и джен-ър идеологията.
60
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Депутатката от Върховната рада на Украйна Нина Южанина е изчислила, че от февруари 2022 г. Украйна е загубила 30% от трудоспособното си население. Това ли искат партийкните лидери от СДС, ДБ, ГЕРБ, ПП, ДПС. поощрявайки украинския режим?
59
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БСП в никакъв случай не трябва да се вклюват или да подкрепят по какъвто и да е начин правителство, което поддържа иизбиването на мирно население. Вчера по руския канал Планета даваха кадри от 2014 г в Мариупол на 9-ти май как украинските фашисти с тежки бпйни машини и с автоматично оръжие стрелят по мирното население, което полага цвета и почита паменнта на загоналите през Великата отечествена война. Има кадри и от палежи на сгради. 90-годишни хора казват, че даже немците не састреляли така.
58
7
 
7
 
! Отговори
158 преди 11 месеца
Разумно!
57
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
другарката да отива в кремъл и да риве за мир!!! А сега трябва да помагаме на Украйна, за да пазим България!
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тц, 4.5 бюджетен дефицит е малко! Да го направим поне 9 процента да има за 13 и 14-та пенсия за електората.
55
7
 
14
 
! Отговори
Паню Баирски преди 11 месеца
Мисирка.
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
вси4ки изражденци без добавки
53
4
 
7
 
! Отговори
до asd преди 11 месеца
Още ли има такива екземпляри като тебе да сравняват ВСВ с "войната" в украйна?!?!?
52
4
 
9
 
! Отговори
Пак за герб преди 11 месеца
Забележително е желание на ББ да се върне във властта. Кой уби дядо ти? Нали ти пречеха да станеш полицай червените и за това пожарникар... Много бързо забрави че си антикомунист и ще правиш коалиция с комунистите...
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отделно, ако Украйна падне, логично е това да вдигне шанса Китай да нападне Тайван. А санкции срещу Китай, ще са пълен крах, инфлация от над 100-200% ще видим. Може и ЕС да се разпадне. Най-лошия сценарий. Та затова, за България е полезно Украйна да спечели. Не е нужно да вдигате врява, да се правите на морални/солидарни и прочие защото е едно лицемерие, когато никой не се интересуваше от Ирак/Либия/Сирия, както и мн. други места. Но е важно да подкрепим националния интерес.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако Украйна загуби, не виждам как ще има стабилност. Първо е логично Молдова да го отнесе, не е в НАТО или ЕС. После отделно, ЕС/САЩ ще продължат да се опитват да освободят Украйна с партизански тактики, т.е няма да има мир и стабилност в региона. Замислете се и колко бежанци ще избягат от там, и ще дойдат в ЕС, както и при нас. Съвсем ще съсипе икономиката и ще източи социалния фонд. Отделно санкциите няма да паднат, така че няма евтина енергия и др.
49
7
 
6
 
! Отговори
Антинатовец преди 11 месеца
Ако НС кажат на Корнелия да се обеси ще го стори ли? Ти лидер ли си или на петел долната джука? Казваш че нямаш покритие с ГЕРБ и толкоз оставаш твърда опозиция и им гледаш насирането от страни. Ето за това не гласувах за БСП а за Възраждане и толкоз . Коцето им гледа сеира и си чака реда да бъде първа сила след година две.
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Г-жа Нинова стига да е говорила глупости, ако иска да няма оръжия за Украйна , да каже без износ но оръжия за Европейския съюз, защото каквото изнесем там отива директно в Украйна. Става вече смешна с изтърканата си фраза.
47
4
 
11
 
! Отговори
asd преди 11 месеца
Нинова да каже през Втората световна колко оръжия, гориво и продоволствия е получил СССР от съюзниците си САЩ , Канада и Великобритания! И тогава ли е било наливане на масло в огъня? Само няколко числа ще кажа - 15 000 самолета! 10 000 танка, 2000 локомотива, при наличните тогава 93 боря в целия СССР. условията по "заем-наем" също са инересни и не се знаят от промитите русофилски мозъци. Ако нещо, което е дадено и е унищожени или изразходвано във войната не подлежи на връщане или плащане. Ко
46
2
 
11
 
! Отговори
КАКА КОРНИ ИМПЕКСОВА преди 11 месеца
ЗА УКРАЙНА НИЩО, НО ЗА ПОЛША ЩЕ ИЗНАСЯМЕ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ?