Денков: Йотова вкарва интриги във визитата на Зеленски

Няма как да направя капан, заяви премиерът относно Радев
9 юли 2023 19:37, Нели Христова
221
Денков: Йотова вкарва интриги във визитата на Зеленски
Снимка: БГНЕС

Непосредственият повод за посещението на президента на Украйна у нас бяха два документа - единият за подкрепа за членство в НАТО след края на войната, и вторият - меморандум за сътрудничество в областта на икономиката и енергетиката. И двата документа съответстват на интересите на България.

Поканихме го сега, защото Украйна има подкрепата на над 20 държави по отношение на членството си в НАТО, и се опитва да събере колкото може повече подкрепа преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс след 2 дни.

Това каза премиерът акад. Николай Денков пред NOVA.

Периодът на визитата на Зеленски беше преди посещението му във Вилнюс преди срещата на НАТО.

Със сигурност визитата му регламентира България пред част от света. Не бих искал да коментирам срещата му с президента Радев, добави премиерът.

Подкрепата на България за Украйна съответства на интересите на България - за нас е важно всякакви зони на конфликт да стоят колкото се може по-далече от нашите граници.

Няма как да направя капан, в момента, в който се разбра, че ще идва Зеленски, се обадих на Радев, казах му, че предстои такава визита, помолих го да прецени дали ще има среща между двамата или не. Тогава каза "ще помисля", така приключи разговора. След това на ниво сътрудници стана ясно, че ще има такава среща. Нито има капан, нито интерпретации, нито нищо, просто информирах президента, защото той трябваше да знае, каза още Денков.

България като политическо решение на ниво НС и МС подкрепя Украйна както във войната с Русия, така и за членството й в НАТО. Опитваме се да разширим тези въпроси, които са важни също и също са от полза за България.

По Конституция, закони, тези институции, които формират и реализират политиките в България, това са Народното събрание и Министерски съвет. Единствено когато няма редовно правителство, тогава чрез статута на служебния кабинет президентът има определени функции.

Политиката, която доведе до среща със Зеленски, и тази, която ще представя във Вилнюс на срещата на НАТО, е политика, която следва решенията на НС и МС. Дали е разделен българският народ, е друг въпрос, трябва да се опитаме да обединим хората около интересите на България.

Вицепрезидентът вкара интрига, за да разединява хората, категоричен е Денков.

Подходът ни в помощта за Украйна е следният: има решение на НС и МС да се окаже помощ. След това МО преглежда наличното и какво ни трябва, за да защитим държавата, и ако има нещо излишно, се обсъжда дали това може да бъде дадено на Украйна. Имаме муниции, чиито срок на годност изтича след 2-3 години. Ако не ги предоставим сега, трябва да платим, за да бъдат унищожени. Оставаме с такива, които са ни достатъчни, за да покрием бойните способности. Помагаме на Украйна, защото за нас е много по-добре тази война да стои далеч от нас, добави премиерът.

Със сигурност сделката с реакторите на АЕЦ "Белене" е смислена и е от полза за България, защото Украйна има необходимото оборудване, за да ги ползва, коментира още Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
Русофил вие на луна преди 9 месеца
Русофилчета, рублата съвсем изфиряса, как ви плащат от Кремъл, за да виете срещу правителството ?
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пази боже академик да стане политик! Е това е резултата!
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е първо каниш,а после се обаждаш да предложиш, ако искаш ела да се видите! Ако 20 държави се давят и ние ли да се давим от солидарност!? Що за аргументи от академик?! Пардон политик.
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КЪДЕ Е БРАДАТА НА ПЕДЯТА АКАДЕМИК?...
149
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 140 Анонимен Какво е това нещо на снимката? . . . . . Кръстоска между лалугер и шушумига!
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Академик по про.сто.тия.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До "Свобода или смърт" Ей сега "умнико" попадна под шамарите на Закона! Подстрекателството към насилие те праща директно в Централния, а там харесват "цепенячета" (тесновходници) като теб!
146
2
 
4
 
! Отговори
gg преди 9 месеца
г-н мишка премиер, защо се изказвате като всички знаем, кои са кукловодите ви ;)
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Визита? - кравар е на оная дето те е родила, ИЗ чади ето й! Родолюбие и путинизъм (кремълофилия) нямат нищо общо! Общото е само във вакуума, който "изпълва" главите на возрожденците, комунистите и други подобни на тях рушистопоклоници!
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма пари за пенсии и заплати но има пари за Гебревци, Прокопиевци, Пеевци, сменят се здрави мантинели с нови, прехваленото Околовръстно вчера построено в ремонт, Зеленский Анатемосания от свещеник ни отмъкна ядрената енергетика и всичко е цветя и рози...Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2023/07/09/demerdjiev-zastana-zad-radev-poziciiata-mu-pred-zelenski-beshe-dostoina.575795#comment-newest
143
2
 
9
 
! Отговори
Свобода или смърт преди 9 месеца
Денков националния предател за публична екзекуция
142
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Михайлов преди 9 месеца
Гледайте последното интервю на д-р Михайлов. "Българинът премина във фаза: оцеляване под робство". Последните десет минути от интервюто - разплакват, сълзите потичат след отговорът на въпроса "Има ли Бог?".
141
2
 
10
 
! Отговори
Визита? преди 9 месеца
Никой нормален българин не би поканил панаирджийския клоун др0гар и да му подарява държавата си! Краварските п0длоги обаче нямат нито морал,нито родолюбие,нито национална гордост,нито срам и са наведени,хванали се за палците с разтворени междубузия в трепетно очакване господаря от Козяк да ги щастливи за шепа грантове! Как поне веднъж не помислиха първо за България и за българите,тези национални предатели...
140
1
 
8
 
! Отговори
АтлантическиКомунета преди 9 месеца
сега евроатлантици и българофоби унищожават системно българите и България. 34 г. бившите *** евроатлантици, паразитират върху построеното преди тях, продават платеното от народа, затриват история, енергетика, източноправославни ценности, българска парична единица, граници,здравеопазване, икономика, образование, народ-демографски срив, Конституция, референдуми, Законност. Време е да си ходят с мир!
139
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бившите комунисти (сегашни русофили) вече повече от 30 години слугуват на фашистка Русия и творят миzepии по тяхна поръчка , а това е една от причините България да не мърда от дъното въпреки, че официално сме от доста време в ЕС...
138
7
 
5
 
! Отговори
w преди 9 месеца
Интересно, ако се яви на мажоритерни избори академичето колко ще получи
137
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До "Оставка" - путиниско возрожденче, ходи си пий ракията и не се занимавай с политика и нейното коментиране! Ако пък не бегай у руша! България е за нас българите с адекватно поведение!
136
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Престъпник!
135
8
 
10
 
! Отговори
Оставка преди 9 месеца
Такова чудо не е било, взимайте си другарчетата от ГЕРБ, ДПС, СДС, ДБ и си ходете с Мир! Такова нарушаване на Закони и Конституция не е било.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абсолютно е така. Тяхната задача е само да всяват дразги и да се внушават неистини. Въобще да се изопачават фактите, както им е угодно на тях.