Вулджев: Пуснахме се по пързалка на извънредните разходи

Разчита се на изсветляване на икономиката
1 авг 2023 13:34, Росен Стойчев
2
Вулджев: Пуснахме се по пързалка на извънредните разходи
Снимка: БГНЕС

Видя се, че има политическа слабост, пуснахме се по пързалката на извънредните разходи. Догодина може да се мисли за увеличение на средствата, не бива да се дават пари в торба. Има риск да не се изпълни 3% бюджетен дефицит. Разчита се много на мерките за изсветляване на икономиката и повишаване на данъчните приходи, които са много спекулативни.

Още по темата
Такива мерки трябва да са бонус, а не основен източник на закърпване на дефицита. Това каза икономистът Георги Вулджев за Нова Нюз.

По думите му грешен подход във фискалната политика е да се достигне целеви дефицит само по линия на приходите. "Те са нещо, което не е под пълния контрол на държавата, зависят от външни фактори", смята той.

От своя страна финансистът Любомир Дацов смята, че за сектор "Култура" се дава процент от БВП, който е характер и за другите европейски държави. "Това е един от секторите, които трудно виждаш за какво харчат пари. Заедно с МВР, в този сектор не се знае за какво отиват средствата. Финансираме доста културни институции, но казваме, че нацията не е достатъчно културна", посочи той.

Според него в бюджета няма нищо по-различно от този на служебното правителство и неговите мерки. "Това е инерцията на сегашното изпълнение, очаквам по-различни неща в края на годината с новия бюджет. Мерките за събираемост на данъците са абсолютно рестриктивни, всичко, което извира от тях е идеята, че държавата може да ти създаде допълнителни разходи и усложнена структура, защото системите за отчитане и подаването на справки правят живота по-сложен. Системата трябва да е максимално проста и изчистена, за да бъде събираемостта по-висока. Приходите, които ще дойдат, няма да решат проблемите, а ще влошат бизнес средата", коментира Валентин Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: обяснениеикономисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
kato opraznim centralnata sofiiska admistracia i diplomaticheskite bg ujkim missii ste imame mnogo prihodi.
1
1
 
0
 
! Отговори
Ххс преди 6 месеца
Tоя дацов не умря ли бе, нишо има време