Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята

Причината – приемането на медикаменти и хапчета от част от шофьорите
Обновена: 21 авг 2023 14:33 | 21 авг 2023 14:33, Красимир Ангелов
226
Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята
Снимка: БГНЕС

Юристи от "Продължаваме промяната" (ПП) са обсъдили с ръководството на МВР последствията от приетите промени в Наказателния кодекс (НК), които позволяват отнемане на автомобил при определени нарушения на пътя, съобщи за БТА депутатът от ПП Явор Божанков, който е взел участие в срещата.

Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени.

Общият извод е, че прибързаното приемане води до проблеми в практиката, коментира Божанков. „Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни той.

Още по темата
Божанков смята, че част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде конфискувано превозното средство. "Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение", отбеляза той.

Депутатът посочи, че прокуратурата и МВР работят по методически указания, а министър-председателят Николай Денков – по подзаконовата нормативна уредба.

Държавата ще положи усилия да купи нови машини, които да правят кръвните тестове не за шест месеца, а в рамките на дни, каза още Божанков. Обаче ние като законодатели не е редно да направим един закон, много хора сега да платят цената на това законодателство, а ние да решим проблемите след шест месеца, допълни той.

"Мое мнение е, че трябва в новата сесия, още като започне работа, Народното събрание да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени и след това да помисли какви прецизни промени да направи, за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви", каза Явор Божанков.  

Той обясни, че не може преди да има влязла в сила присъда да има отнети автомобили.

Може би в момента прокуратурата като обезпечителна мярка или като веществено доказателство иззема определени автомобили, но това според мен е голям проблем, коментира депутатът. „Да си представим съпрузи, когато са в съпружеска имуществена общност. Има отнемане на автомобил, само че чий е този автомобил - на единия или на другия съпруг? Това в закона въобще не е регулирано и третирано“, даде пример Божанков.

Той обясни, че този пропуск, въпреки доброто намерение на законодателя да накаже виновните водачи на пътя, всъщност води до това да се отнеме автомобила на човек, който няма никаква вина.

За срещата с министъра на вътрешните работи и неговия екип съобщи и Настимир Ананиев (ПП) в профила си във Facebook. Изпълнителната власт е предприела мерки, но най-вероятно ще се наложат и законодателни промени за прецизиране на някои хипотези, посочва той.

Ананиев допълва, че по казуса им предстоят срещи с министерствата на здравеопазването и на правосъдието, Прокуратурата и Военномедицинска академия. (БТА, Теодора Цанева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Е па то убуу аз карам кола за 400лв тя глобата преди беше 2000 баааахахахахахахабаба
211
1
 
0
 
! Отговори
Бай тос преди 8 месеца
Пияния е ясно но дрогирания който е взел нещо преди време дрогиран ли е? Се едно пияния да е пиян в неделя а да е пил в петък вечер само и спал след това. Стига с тея етикети дрогирани пък те не са пипвали два дни *** дрогираните а направо са опасни за обществото хех
210
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Крачка назад, че взехме да горим своите. Га фанаа кобурготска се замислиа за реформа на реформата.
209
2
 
0
 
! Отговори
M преди 8 месеца
Тези които са на лекарства си имат и рецепти и касови бележки за лекарствата.Тъкмо намаляха джигитите и сега пак ще се върнат.
208
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези от ПП приличат на един стажант при нас който не го взехме на работа, събмитва по цяла вече фиксове да си оправи бозите, а то после става всичо още по-зле и 2 седмици не можем после да му оправим бакиите!
207
0
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 8 месеца
Нашите дупетате първо приемат някоя глупост, после когато става проблем не могат да вземат решение
206
0
 
1
 
! Отговори
Knufflekutje преди 8 месеца
Питайте холандците вижте те какви тестове прилагат без драми. Повечето наркотици са видими в кръвта/урината от 2-5 дни. Не отнемат превозно средство, нооо от приятел знам за 12,500 глоба и затвор.
205
2
 
7
 
! Отговори
джо преди 8 месеца
Нашите депутати са пълни чекисти и доказани неграмотници. Вместо да се занимават с глупави ситуации, можеше да въведат голяма глоба а който не може да я плати , подлежи на конфискация,дори ако е необходимо имуществени конфискации.
204
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От мен един съвет ,имитирайте че надувате дрегера ,пише се администртивен акт и отказвате кръвна проба
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки работещ закон трябва да се отмени, за да бъде неработещ и да има вратички за нас и за нашите адвокати.
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Да продължим войната по пътищата" - Сглобката.
201
0
 
6
 
! Отговори
Идеята ви е преди 8 месеца
Ш...на като правителството!Т.е.отнемат ти колата и си купуваш друга за да караш пак така???.А отделно,че някой ще си прави добър бизнес с тези коли.Има коли за скраб по пътищата но има и такива по 200к евро глобата излиза ли една и съща???? Тук има големи гл..паци които си ги мислят с г..за тези закони.
200
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм за отнемането. Още на третия ден нарушенията спазнали 3 пъти
199
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всяко чудо в България е за 3 дни. Объркали се какво искат и какво станало.
198
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо са приели закона, след това се опитват и да мислят, ама нещо мисленето не им се отдава. Мисли се преди даде приеме закона, а не след като са го приели
197
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната дивотия сътворена от управляващата коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ.
196
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е да дане отнемат на щерката на царя колата.. по бързайте..че и царя може да удари някой от ПП или ДБ..
195
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
Ако остане закона за конфискация на автомобила,ще се увеличат подкупите.
194
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
Уплашиха се,че ако хванат и тях пияни,ще им вземат скъпите автомобили.
193
0
 
24
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 8 месеца
А бе тия некадърници ни се подиграват бе, хора! Докога проба грешка. Това да не е ,,тури го, извади го"! Ще има сеч!!!