Кирил Вътев: Всеки български производител се бори сам

Земеделието трябва да е национален приоритет, заяви той
23 сеп 2023 10:32, Нели Христова
53
Кирил Вътев: Всеки български производител се бори сам
Снимка: БГНЕС

"Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано. И това е следствие на това, че е в насипно състояние. И хората нямат вина за това. Но те са се фокусирали върху субсидиите като спасително средство. Тези субсидии се полагат на земеделците. Те поискаха да ги получат веднага. Така че нищо повече от това, което им се полага, не е решено. Реши се да им се дадат веднага". Това заяви в студиото на NOVA министър на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му земеделието трябва да стане национален приоритет и няма никакво значение кой ще е министър. "Не трябва да се отклоняваме от тази тема. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, на базата на която да направим една перспективна програма за развитието на земеделието в България", подчерта Вътев.

"Всеки български производител се бори сам. Ние се конкурираме с изключително добре организирани и мощни кооперативи. С много мощни аграрни камари. Ние сме единствените, които нямаме кооператив", категоричен е земеделският министър.

Вътев подчерта, че  има много причини за инфлацията и скока на цените.  "За да имаме по-еетини продукти, трябва доста по-сериозни мерки да се вземат. Само вносът от Украина няма да реши проблема с цената на продуктите. Защото пуснахме още от втората седмица, откакто поех поста, една проверка на цените от рафта в магазина до фермата. За мляко и млечни продукти. Установихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца накрая. На дребно. Стига се и до 70%", подчерта той. И добави, че подобна е ситуацията и с всички останали стоки.

"В България липсва закон за търговията с аграрни продукти. Такъв закон ние нямаме. Липсва закон за кооперативите. А те са свързани. Лошото е, че всички искаме веднага да има резултат. Но имаме мерки, които не могат веднага да дадат резултат. Ако променим час по-скоро, тоест ако въведем закон за търговията с аграрни стоки, много неща ще се променят, защото в момента по-силният натиска по-слабия. А този натиск слиза долу до фермата и до полето, където вече няма кой да бъде натискан. Не можеш да натискаш градината. Тя трябва да бъде полята с вода, трябва да бъде наторена, трябва да бъде пръскана с препарати за растителна защита, за да оцелява продукцията. Тоест разходите там са едни и същи", категоричен е министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Да се върнат ТКЗСтата,да се възстановят консервените фабрики.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До BGexit (37)На крива ракета ЕС и пречи!!Или пък си руски троляк?!Май и двете.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман от продажници като Вътя Сатаната.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спрете веднага всички субсидии за Зърнарите!!Същото важи и за Млекари, Краставичари и т.н.Продават ни фуражен хляб, сирене от сухо мляко и мешишки, месо бълано с антибиотици.Абе тровят ни по всички линии на фронта.А държавата ги подпомага ли подпомага за да сикупуват Майбаси и Ролсове.Баста!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
И ние като Соломон ще кажем майната на ЕС ,майната на НАТО ,направо ни сринаха, ако беше хубаво щяхме да сме доволни, а те си врът носа на всякъде и все по лошо!
25
1
 
4
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
За Петков и компания народе съд ,писна ни под охлюва слон да търсят ,да живеят както искат ,но без нас!
24
2
 
4
 
! Отговори
BGexit преди 7 месеца
ЕС смачка българското производство. Техните субсидии са в пъти повече и всички измислени евродирективи се гласуват в полза на производителите в големите страни-членки.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Европа да спрат субсидирането на зърнарите стига са давали пари на вятъра. Милиардите евро да отиват за построяване на заводи и фабрики А НЕ ДА ГИ ВЗИМАТ ЗЪРНАРИТЕ
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 16: Аре нема нужда. Всичко трябва да е приоритет - и земеделието, щото утре като стане нещо, не дай боже, откъде ще внасяш? Ще има да ручаш асфалт и павета. Ама след 89 разбиха ТКЗС-тата, щото нали сме демокрация и всеки тичА да си вземе нивите, за да ги шитне за стотинки. И "инженер" беше *** дума, защото разграбиха и приватизираха предприятията. Сега има уж някакви инженери, но повечето са на ниво "програмистче". Само че само с писане на кодове за чужди компании става пак едно нищо
21
2
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
РАЗБИ РАСЕ, С ЧУШКИ И ДОМАТИ НАПРЕД КЪМ ПРОГРЕСА.
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За мин.Вътев дойде време да се раздели с властта. Мотика-лопата, властолюбец, но сивото вещество между двете уши е малко, не достига. И не може да разбере, че прогресът и печалбата са в промишлеността, а не в земеделието. Дори що годе свестен и грамотен човек може да разсъди, че с физически труд няма да забогатееш. Да се поинтересува тези със стотиците хиляди дка как са ги придобили и какви помощи вземаха от ЕС и ББ.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези, които говорят, че зърнопроизводителите получавали много повече от другите сейтори, да обърнат гнева си кън Меглена Кунева, която ТАКА договори сектор "Земеделие". Разбирта се, защото така е било изгодно на друготе страни, които вече са били в ЕС, няма да сме им сериозни конкуренти. Меглена Кунева къде е сега? Кой и държи сметка за дисбалансите?
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вссичко е важно. Земеделие не може без вода, енергия,пътища, пазари. Всичко е важно. И не на парче. Да отбележа: Умгария договаря още два атомни реактора с Русия, свръхново поколение. Въпреки ЕС-изгъъъъзици, те не се предават.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нужно е обединение на всички кулаци в АПК - Аграрно-промишлен комплекс. Или Апашко-Престъпен Картел
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТКЗС е спасението на Зрънчо Бентлиев. Тарикатско Картелно Зърнарско Стопанство.
15
3
 
1
 
! Отговори
ДО 17 преди 7 месеца
Ако си земеделец с аграрно мислене можеш да стигнеш само до този въпрос.Когато държавата се управлява не от земеделци и селски стопани а от индустриални производители на принадена стойност носеща печалба и от дребни и по-едри производители на всякакъв вид техника и технологии тогава селското стопанство ще получи нещо а от излишъци ще осъществи износ и то печеливш . Немска поговорка гласи - професията на индустриалния едноличен дребен производител има златно дъно ! ! И обясни айроплани самолети.
14
1
 
8
 
! Отговори
Всяка година преди 7 месеца
Зърнопроизводителите получават лъвският пай от близо 1.6 млрд. лв. директни помощи за агросектора годишно.Чудя се ако сектора в който аз работя получава тези пари всяка година, къде ли щяхме да бъдем.Но ясно,.. всички знаем къде отиват парите и как хляба в БГ е по скъп от няколко от по-развитите съседни държави.И да Хляба в БГ не става. Той е пълен с някакви подобрители, и след 2 дни не става, защото се прави от най-евтините пшеници.Всеки ходил на море в Гърция ходи там и заради храната.
13
3
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 7 месеца
Нямаме достатъчно акъл за индустрия! А то и хора няма вече. Младите останали в България са само 1 милион и половина са функционално неграмотни. Каква индустрия ще правим с такъв "матрял" ? Айде де не летим из облаците. България винаги е била селска държава. Такъв е манталитета на хората тук. Няма значение че сега повечето живеят в градовете. Мисленето им все още си е селско.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съсипахте българските производители отдавна . Всичко се внася вече - месо,зеленчуци,плодове,мляко.Внасят се на безценица ,а се продават в пъти по-скъпо от европейските цени.Справка Германия.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До НЕ !И КВО ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАШ БРЕ ИНДУСТРИАЛЕЦО! АЙРОПЛАНИ И САМОЛЕТИ ЛИ!