ГЕРБ против скок на ДДС-то за ресторантьорите

Това било недопустимо еднолично решение на Василев
28
ГЕРБ против скок на ДДС-то за ресторантьорите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ-СДС е против идеята на финансовия министър да бъде върната ставката от 20 процента  ДДС за ресторантьорския бизнес, заяви Десислава Трифонова. Тя не била съгласувана с парламентарната им група и с лидера на партията Бойко Борисов.

Пред журналисти, след участието си в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България, Асен Василев съобщи , че връщането на ставката от 20 процента ДДС за ресторантите е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите е разработило и предстои да публикува днес или утре за обществено обсъждане.

Още по темата

Ние няма как да подкрепим такова предложение поради факта, че сме поели ангажименти към избирателите си и няма как да ги излъжем, още повече такива еднолични решения на министъра на финансите без съгласуване с ГЕРБ са недопустими, категорична е Трифонова. Тя подчерта, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша, да се преразгледат техните предложения и чак тогава да се преценява дали по някакъв начин трябва да бъдат вдигани някакви ставки.

От ГЕРБ-СДС припомниха, че Асен Василев е получил подкрепата на тяхната парламентарна група при приемането на бюджета за 2023 г., като голяма част от мерките, свързани с изсветляването на икономиката, събирането на данъчни и осигурителни приходи, са били подкрепени от депутатите на първата политическа сила. Така че всякакъв друг вид мерки, резки движения във връзка с повишаване на данъчни ставки, което не е обсъдено, аргументирано пред ПГ на ГЕРБ-СДС няма да бъде подкрепено на този етап, подчерта Александър Иванов. По думите му това би оказало и голямо влияние както върху бизнеса, така и върху потребителите и възможността за конкурентоспособност на българския хотелиерски и ресторантьорски бранш.

Според Любен Дилов трябва да се обмисли отново отхвърлената идея на бранша за въвеждане на патентен данък, защото той е един от инструментите, които могат да направят диференциацията между различните типове ресторанти и заведения, каквато няма в общото законодателство. Смятаме, че има нужда от много повече разговор и диалог и правителството няма да загуби нищо от него, убеден е депутатът. Много е прибързано това решение, надявам се, че министърът просто тества терена, в противен случай ще срещне сериозна съпротива, коментира още Дилов.

Много често парламентът прави грешката да приема законодателство в интерес на администрацията, а не на хората, посочи той. Според него водещ трябва да е интересът на тези, които генерират средствата, които издържат правителството и парламента. И припомни думите на Асен Василев, че ще запази 3% дефицит при тези условия, при които заварва данъчната политика. Ако ще прави промени, те трябва да имат голяма подкрепа, каквато в момента няма, убеден е Дилов. /БТА, Нелли Желева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ДДСГЕРБресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Май Божков ще се окаже прав, "комсомола" (Ю-питерите с фалшивите дипломи) ще направи тих абордаж на ГЕПИ
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Патентен данък е като плосък данък,гледа се на око по плоскоста и се казва една цена от туй какво се вижда да стои и лежи на плоскоста за каква цена.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали хекимяни и алибеговци ще останат гладни като не могат да точат пари от хората? Как няма да са срещу?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Собствениците на заведенията са мутри, а ГЕРБ е партия на мутрите. Много ясно, че мутрите няма да искат данък като при останалите.
18
1
 
8
 
! Отговори
Ко ко преди 6 месеца
Логично! Търсят си гласоподаватели@!!
17
1
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
В миналото гербаджиите и вожда им събираха рекет . Сега е логично и нормално, че ресторантьорите да са техни хора . Болшинството от хората, които ходят по ресторантите са гербаджии .
16
2
 
16
 
! Отговори
хм преди 6 месеца
Затова лятото и дългите уикенди само в Гърция. Никакво пълненне на гушите на тези кожодери.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕРБ СДС ДЪРТИ МАФИОЗИ ДОКОГА НА ПОМОЩИ ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ ДЕ ГО ИМА ТОВА ПАЗАРНО А?????
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кога шоуменът *** стана икономист. Тогава искаме 0 данъци за всички, защото е в наш интерес и ви издържаме - Т2. "Според него водещ трябва да е интересът на тези, които генерират средствата, които издържат правителството и парламента."
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
Кризата мина. Да си плащат 20% ДДС като всички останали търговци.
12
0
 
22
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 6 месеца
Нормално, Сандокан е техен човек!
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ходиш на ресторант или заведение е лукс и трябва да има 20% ддс.
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откъде накъде на ресторантьорите ддс-то е по-ниско от ддс за храни, лекарства и книги?
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не е нормално да има 20% ДДС на хляб, стоки от първа необходимост, лекарства, учебни помагала, а от такъв да са освободени чалгаджийниците.
8
1
 
18
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 6 месеца
А другаря ПЕЕВСКИ какво каза по въпроса за връщането на 20 процента ДДС за ресторантьорския бизнес???Питам ей така от КУРТОАЗИЯ.....
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
'поели сме ангажименти към избирателите си и няма как да ги излъжем' -- абе ко стана с 'безспорните' доказателства срещу Борисов и корупцията ГЕРБ ?? :)))
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
просто нямаше начин ГЕРБ да не защитят своя любим мазник и теляк Алибегов! Той толкова плонжове и темането направи в защита на Боко, че сега ще го бранят
5
3
 
11
 
! Отговори
неКОАЛИЦИЯТА преди 6 месеца
РАЗТУРАЙТЕ СЕДЯНКАТА !!!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предизборно.
3
3
 
14
 
! Отговори
сглобката да се преди 6 месеца
РАЗТУРЯ !!!