България чества 20 години от присъединяването си към НАТО

Сред проявите са тържествен концерт и конференция
104
България чества 20 години от присъединяването си към НАТО
Снимка: Pixabay

С тържествен концерт и конференция в София ще бъдат отбелязани днес 20 години България в НАТО, съобщи правителствената пресслужба.

В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО, България чества 20 години от присъединяването си към най-успешния политически и военен съюз в света. Като семейство на споделени ценности, днес НАТО гарантира мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  граждани, посочват от Министерския съвет (МС).

На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално се присъединява към алианса. Това е ключов исторически момент, защото НАТО предоставя най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни. Единството на алианса и силната трансатлантическа връзка са важни предпоставки за бъдещето и просперитета на съюзниците, защото през годините доказахме, че само заедно можем да се справим с кризите, предизвикателствата и заплахите пред сигурността, посочват от МС.

Под егидата на правителството днес Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е от 9:30 до 17:00 ч. под егидата на българското правителство.

Отбелязването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от МО и МВнР, който ще се състои от 18.00 ч. на пл. „Княз Александър I“. В него ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на България и химна на НАТО.
Гражданите, които желаят да наблюдават концерта, ще бъдат допускани през пунктове за проверка, разположени на  ул. „Княз Александър I“ до Българската народна банка; на бул. „Цар Освободител“ между БНБ и административната сграда на Народното събрание и на ул. „Дякон Игнатий“ до Българската банка за развитие, информираха от Министерството на отбраната.

В одобрената от Министерския съвет "Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО" са предвидени голям брой и разнообразни събития - конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия "Георги Стойков Раковски" организира международната конференция "20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: НАТО
Още от Политика
Търси се премиер, Радев продължава срещите с възможните кандидати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пълно фиаско беше концерта. Изпълнителите повече от феновете.Цирк. Трябваше да обявят ,че ще има и томбола , за да привлекат повече зрители.
96
0
 
0
 
! Отговори
Край!!! преди 4 седмици
Край на хартиените рецепти!!! Може би затова някои личности се изказват за излизане на България от НАТО защото не са успели да си закупят лекарствата, предписани от личния им лекар...
95
0
 
0
 
! Отговори
Велес преди 4 седмици
Бог да ни е на помощ !!!!
94
0
 
2
 
! Отговори
Хи хи преди 4 седмици
Всичко в което сме влезли, се е разпаднало ! И нато ще разпаднем !
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен123 преди 4 седмици
ВЪН БЪЛГАРИЯ от "нато", "ес", "фащ" както и "хамерикански нпо-та" . НЕ на "евро валутата"
92
6
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Членството в НАТО е най-хубавото нещо, което се е случвало за последните 35 години. Скимтенето на руската агентура гали ухото.
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Честит празник. България е на своето място сред европейските държави.
90
3
 
6
 
! Отговори
мишо преди 4 седмици
Когато беше вдигнат знамето на България Соломон Паси се разплака - Защо ? Наивният глу...пак който си мислеше ,че ние влизаме в клуба на"''''' етилите , на демократичните, цивилизованите , свободните страни "''. Наивният или предателя не осъзнаваше ,че сам се навираме в капана когато ставаме прицел на Руските ракети и трябва нашите пенсионери да ги оставим на студено и гладни а да даваме пари за оръжие. Народът ни ще гладува а ще си даваме последните пари за въоръжение -Защо ?- така иска окупаторът.
89
0
 
5
 
! Отговори
91, Образовай се. преди 4 седмици
Швейцария е офшорка от доста години. Практически е държава от наемници още от средновековието. Има 3 официални езика и няма столица. Всички политически решения от национално значение минават през референдум. Колкото до ВСВ, половината германски фирми, са били изнесени в Швейцария, за да се избегнат санкциите и забраните срещу Германия, наложени след ПСВ. Вярваш или не, Швейцария е доста голям фактор в Европа и е наивно да се смята за държавата на туристите и *** крави.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 86, Неуместен пример - хахаха, еееееееее това счупи ***. Като оставим, че последния известен швейцарски "войн" се казва Вилхелм Тел някъде в ранното средновековие, та стигнем до ВСВ, където дори Хитлер не ги брои тия за войници и единственото им участие е с някакви мишки от провинциите които шпрехат немски и френски за квартални полицаи в окупираните френски територии.
87
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Адмирал Евтимов беше вчера по БНТ, препоръчвам да се гледа. Руските системи в арилерията са средно 1970 г разработка и са със среден обсег 16 км,при мин стандарт към днешна дата 40 км.Радарните ни системи-пълен майтап - пак 70-те години лампови и зависими от Кремъл. пво-то изцяло зависимо от Кремъл-на ракетите трябва за да са в бойна готовност да им се сменя горивото на поне година, само руснаците могат да дадат такова,а ПВО на страната са НЕВА, а локалните С-300.вижда се колко пазят тия.
86
0
 
4
 
! Отговори
86, Неуместен пример преди 4 седмици
В Швейцария всички мъже служат в армията. След като им мине еквивалента на НВС, цял живот се водят на отчет и държат автомата си в къщи. Веднъж годишно имат учения. Може да се каже, че Швейцария е най-милитаризираната държава в Европа. Виж Гърция и Сърбия какви армии имат - ще паднеш. За Турция няма да коментираме. Може би само Македония и балтийските държави по отделно имат по-слаба от нашата армия.
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
20 години неспирен възход към нови висини и хоризонти! Да живеят България и НАТО! Да живее България в НАТО!
84
3
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 седмици
Да благодарим на Соломон Паси.Велик.Путин беше крайно изненадан и нямаше време да реагира.Та ние бяхме най верния сателит на Съветския съюз.Как се изхлузихме от хватката , не знам.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До С други думи, - И Швейцария не може да се похвали с някаква армия, при 8,8 млн население има/няма 30 000 армия от които поне 5000 са гвардейците, които охраняват Папата във ватикана
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
*** на възраждане, излагате се, пишете по-активно, не да ви спуснали опорките ли още, мениджъра ви още ли си пие кафето? Къде са петимата писачи?
81
5
 
9
 
! Отговори
С други думи, преди 4 седмици
20 години от как нямаме армия?
80
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 седмици
Тотално падение! Няма отрицателна класация на, която да не сме в челото.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Я, колко ного бънани7
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БА има около 400 танка Т-72 на склад, посмъртно за тях не може да се намерят екипажи. Трябва незабавно да ги дадем на Украйна