Малцинствата, правата и лицемерието

Имаме потребност от неразкрасената истина
Обновена: 20 окт 2010 14:25 | 20 окт 2010 14:13, Анелия Димитрова
338
Малцинствата, правата и лицемерието
Снимка: Булфото

Наистина ли някой мисли, че Никола Саркози не беше прав, когато нарече циганските лагери във Франция „развъдник на проституция, трафик на хора и експлоатация на деца”. И наистина ли някой вярва, че Саркози е расист, фашист и ксенофоб? 

Канцлерът Ангела Меркел пък обяви мултикултурализма за „напълно провален модел” и  се противопостави на идеята, отричаща необходимостта от съществуването на доминираща култура в полза на интеграцията – тоест на адаптирането (още не са я нарекли никак, но и това ще стане).

Това е изключително сериозна промяна в мисленето и поведението на европейските лидери спрямо имигрантите, малцинствените общности и политиките към тях. И частичен отказ от политическото лицемерие. 

У нас обаче президентът Първанов силно се възмути от френската държава и особено от посланика й, който ни каза да си интегрираме ромите, вместо те да имигрират*. 

Ахмед Доган и депутатите му дори внесоха в НС нарочна декларация. “Изразяваме дълбоката си загриженост относно принудителните мерки, предприети от органите на някои държави, насочени към роми и предвиждащи тяхното връщане в съответните страни, и ги призоваваме да прекратят този процес”, пише в нея ДПС. Нали не се заблуждаваме за какво става дума? 

Публична тайна са два факта. Ромите са електорален резервоар за всяка партия или политик, който може да си ги позволи – морално и финансово. И всеки политик, който си позволи да назове нещата с истинските им имена, бива атакуван, както стана с Цветан Цветанов, който ни „посрамил” в Брюксел, като признал, че циганските гета са инкубатор на престъпност. 

Мой приятел, талантлив и вглъбен човек, който не забелязва подробностите около себе си (дори земетресенията влизат в тази категория), пътувал из Родопите и описвайки живота и хората, изведнъж изрече думата „екстериториалност”. Звучи ви пресилено? Кажете кога сте влизали в циганска махала? За замръкване да не говорим. И имате ли куража за това? А така нареченото мешере? Кои са тези съдии, за какво правораздаване става дума? Къде в конституцията е записано, че може да има две правораздавателни системи? 

Какво са според вас информациите по медиите за 12-годишни родилки? За циганско момиче, два пъти продавано от родителите си за булка, пък то бягало, те го връщали. Всяка година телевизиите се надпреварват да снимат в Бачково „пазара” на цигански момичета (деца) – веселичко и шаренко изглежда някак си. Какво си казваме, ако изобщо обърнем внимание? Че са цигански работи?! А става дума за пазар (покупко-продажба) на хора! А упоените бебета по кръстовищата, осакатените, за да изкарват повече от просия, деца? А проституиращите, болнави, необразовани, лишени от шанс деца? Те нямат ли човешки права, за тях няма ли правозащитниците да скочат на крака и да ги защитят от родителите им?

Общност, която съществува изолирано и не се съобразява нито с писаните, нито с неписаните норми на една държава.

И нека да се разберем – НЕ мразя циганите (и не смятам думата за оскърбителна), НЕ мразя никого по предусловие, но се разтрепервам от безпомощност, когато мисля, говоря и пиша за това публично лицемерие.

Какви ли специализирани програми за „интеграция” е ползвал Никола Саркози, син на емигранти, че стана даже президент на Френската република. Да не би на едно „немалцинствено” дете, просто завършило средното си образование, да му е по-лесно да се интегрира и да се справя с трудностите. 

„Не децата продуцират бедност, а получаващите държавни помощи продуцират деца. Статистиката доказва това, защото тези, които живеят от социални помощи, имат значително повече деца от останалата част от населението. Така в нашата образователна система непрекъснато се покачва процентът на децата, които са от т.нар. прослойка на отдалечени от образованието семейства. След завършване на училище, което е успешно в много малко от случаите, повечето нискоквалифицирани младежи поемат по пътя на своите родители.

Социалните помощи обаче имат противоположно въздействие върху готовността за интеграция: това ги освобождава от необходимостта да променят традиционния си начин на живот, да положат усилия да научат езика и да си намерят работа. Така правият път на социалните помощи води към паралелните общества. Ако не искаме това да се случи, трябва да сменим посоката на движение – към пазара на труда, към образованието, към семейната политика и към воденето на диалог”.

Това е откъс от „Германия се самоликвидира” на немския икономист и политик Тило Сарацин** и съм сигурна, че сте го „прочели” като отнасящо се за България. И ако там става дума за имигранти, то тук си говорим за хора, които принадлежат към българската нация. 

Какво тогава „възпламенява” сърцата на пазителите на политически коректните действия и говорене в България? 

„Ние сме под влиянието на странно противоречие: от една страна, доминира влечението към развлеченията и скандалните разкрития, а от друга, властват евфемизмите на политическата коректност. Но пък в обществото е налице много силна потребност към неразкрасената истина. Онзи политик обаче, който реши да поеме този голям политически риск, лесно става жертва на медийната власт, която упражняват политически коректните”. (И това е цитат от Сарацин.)

Хайде тогава да спрем да си говорим хубавичко, гладко и лицемерно, нещата имат своите имена и не думите ги правят грозни и отблъскващи. 

*През 2009 година от Франция са екстрадирани 10 000 роми от Източна Европа, а от януари до юли 2010 – още 5000. През юли френският президент разпореди 200 души от Румъния и България, без право да пребивават на територията на Франция да я напуснат. Да сте чули нещо от медиите тогава? 

**Тило Сарацин също беше обвинен в нацизъм, расизъм и ксенофобия. Защото директно назова проблемите с имигрантите, които напълно съзнателно, по различни причини, отказват да се интегрират, тоест, отказват да спазват законите на страната, в която доброволно са отишли да живеят. Сарацин беше „изгорен” на клада от политици, медии и различни правозащитни организации. Макар че близо 50% от немците са съгласни с тезите, изложени в книгата му.


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ае на бас, че тази статия ако се беше появила по времето на Тройната ламя днс.бг щеше да бъде спрян!
55
1
 
54
 
! Отговори
мадуро преди 9 години
най-после една истинска статия,немога да повярвам ,че някой се осмели да напише истината.
54
1
 
52
 
! Отговори
Красивото Бобче преди 9 години
От днес.бг са си наели истински журналист. Браво!
53
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм гледал *** отстрани и винаги съм се чудил как тези хора наричат себе си българи? За мен те не са като нас в нито едно отношение! Абсолютно се различават от българите! Традиции, поведение, физиология, език... нищо общо!...
52
1
 
26
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Браво! Най-после нещо истинско!
51
1
 
40
 
! Отговори
Салман Паси преди 9 години
слушам тия дни дебати за здравните осигуровки, за пенсионната реформа, за образователната реформа-и всички си мълчат като гъзове за ЧУДОВИЩНИЯ за миниатюрна 7-милионна България 1-милионен *** ТОВАР, в огроманата си част неработещ, необразован, криминогенен,нагъл,плодящ се като зайци,(че и имбридинг в гетото ,че и заплождане на 11 годишни)е,докато не почнат да говорят за това като Саркози, Меркел и...Цветанов-тия ще си я карат търтейската, както си могат, САМО ПРАВА БЕЗ НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ!
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще излезе книгата (и има ли кой да я напише) - "България се ликвидира от управниците и, едновремено с процеса на опити за ликвидация на страната от 13% от нейното население"?
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има достатъчно мерки, с които *** могат да се поставят на мястото им. въпросът беше, че досега ни се диктуваше друго. Сега като се опариха и западняците, ще си затворят очите и ще може да се реши проблемът. Колкото по-бързо, толкова по добре. Ако се оставят нещата да ескалират ще се стигне до нехуманни решения.
48
1
 
45
 
! Отговори
Egati преди 9 години
Отлично !
Не бях чел до сега НИТО ЕДНА откровена статия за този проблем. Всичките бяха поръчкови глупости за "угнетените" ***. За първи път мнението на 90% от народа - от устата на журналист.

Браво на авторката, чудя се как са я публикували статията ...
47
1
 
27
 
! Отговори
българин преди 9 години
Браво за това! Крайно време е западните общества да си отворят очите за това каква наистина представляват тези малцинства и колко нереално е досегашното мислене за т.нар. интеграция.
46
1
 
36
 
! Отговори
от 42-ри преди 9 години
в тази връзка ще ви дам един прост пример-как един *** ,който живее в бг 20 год./например/ и не знае български,същевременно същия този *** като иде във франция или германия.....или където и да е в европа,за 2-3 год научава езика им?Май всичко зависи от зора?!?!В бг много често се бърка демокрацията и толерантността с анархията и да позволявашна някой да нарушава закона и да прави каквото си иска,защото ,,така е свикнал''В другите държави не им дават шанс да не спазват закона
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
WOW! Brawo za statiqta. Pro4etoh edna dobra statiq. Wsi4ko e wqrno, no politicite myl4at, o6te po-lo6oto e 4e naroda myl4i.
44
7
 
2
 
! Отговори
космонавт преди 9 години
Моля да не ми се слагат повече минуси,защото ще си загубя апетита и не мога да вечерям като хората.Благодаря.
43
1
 
20
 
! Отговори
казах преди 9 години
Олично! Добре дотук авторите изложиха фактите,може да се прибави и още много,
обаче това е само споделяне на фактите.Досега никой -политик ,журналист,анализатор не се нае да изкаже наглас това което мислят много хора,че даже и някои представители на малцинствените групи на които им е дошло догуша от собствените им хора.Каже ли някой,че без огън и меч,че без зловещи санкций неможе да мине веднага го обявяват за ксенофоб,расист,обвиняват го в геноцит и т.н. Останалите си траят и псуват
42
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички ,,ромски'' фондации и всички организации,които се занимават с ,,интеграцията'' на ромите нямат интерес те да се интегрират по следните причини:1/ако стане това,ще спрат парите които получават от ЕС и разните световни фондации,а всички знаем че повечето от тези пари се прибират по джобовете. 2/ромските лидери нямат интерес тази общност да се интегрира,защото така те се управляват по-лесно,един вид те са като феодали и ръководят ,,парада'',по този начин имат власт и изнудват политиците
41
4
 
35
 
! Отговори
Юберменш преди 9 години
Решението, да си го кажем директно, е едно - стерилизация. Мъже, жени, деца, дори и старци (ако изобщо има такива) от мангалоидната раса да бъдат подложени на стерилизация. Нямат деца - няма проблем.
40
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Поздравления за прекрасната статия.
39
3
 
18
 
! Отговори
Ариец преди 9 години
Да ви казвам ли мнението ми по въпроса?
38
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо БРАВО! Така трябва да се казват нещата - ясно и точно, без лицемерие и тънки сметки. Браво!
37
1
 
19
 
! Отговори
до 31-ви преди 9 години
За тези ,,бели българи'' не бери грижа-както забелязваш,не гонят тях,а тези които са отишли с ясното намерения да НЕ работят,а да се занимават с незаконна дейност.В тази връзка-аз не виждам къде е проблема да бъдат изгонени от държавата ,в която не спазват законите и и създават проблеми.