Какво е да те омъжат на 6 години?

Би Би Си за ранните бракове в някои азиатски страни
Обновена: 5 окт 2011 14:00 | 5 окт 2011 14:00, Елка Василева
46
Какво е да те омъжат на 6 години?
Снимка: Архив Reuters

Милиони непълнолетни момичета по света биват омъжвани насила, макар че в много страни това е забранено със закон.

Някои обаче успяват да се противопоставят на родителите си.

Доклад на УНИЦЕФ сочи, че 10 милиона непълнолетни момичета всяка година биват принуждавани да сключат брак, преди да са навършили 18 години, пише Би Би Си.

През септември известният южноафрикански обществен деец архиепископ Дезмънд Туту, който говори на презентацията на глобалната инициатива Girls Not Brides („Момичетата не са булки“), нарече детските бракове „практика, която лишава милиони момичета от детство, права и чувство за собствено достойнство“.

Аз самата съм родом от Афганистан, пише Нел Хедаят от Би Би Си. И двете ми баби, и леля ми, са били омъжени съвсем млади. В семейството ми се смяташе, че за всички тях омъжването им е било абсолютно нормално и дори щастливо.

Реших да отида в Индия и Бангладеш, където показателят за брой непълнолетни бракове е един от най-високите в света, за да разбера какво е да станеш булка, докато си още дете, продължава Хедаят.

Около 40% от детските бракове в света се сключват именно в Индия. В щата Раджастан в северната част на страната станах свидетел на двойна сватба на две сестри, една от която беше на 6 години, а другата – на 11 години.

Браковете с непълнолетни в Индия са забранени със закон. Всеки, който участва в организирането или провеждането на подобна сватба, дори като гост, дори и да не знае възрастта на младоженеца и младоженката, го заплашват глоба от 100 000 рупии (около 2000 долара) и 2 години затвор. Това обаче явно изобщо не тревожеше нито гостите, които весело танцуваха на тържеството, нито свещеника, който извършваше обреда.

„Мразя правителството за това, че се опитва да ни създава пречки“, оплака се дядото на двете булки. „Винаги сме правили това. Правителството забранява сватбите на непълнолетни деца, но на нас ни е все едно, правили сме ги и ще ги правим“, каза той.

От местната неправителствена организация Динеш Шарма обясниха, че в някои села детските бракове обикновено се подкрепят от цялата общност и изключително рядко някой се обръща към полицията.

Въпреки толкова ранното сключване на бракове в Раджастан младоженецът обикновено не е много по-голям от булката и двамата започват да живеят като мъж и жена, едва когато пораснат, на 15 или 16 години.

Въпреки това ранният брак силно ограничава възможностите им.

Рухмани, която е на 26 години, има две деца. Омъжили са я на 6-годишна възраст, започнала е да живее с мъжа си, когато навършила 15 години.

„Ако се бях омъжила по-късно, щях да се науча да чета и да пиша“, е съкрушена тя. „Ако бях учила, нямаше да трябва да работя в полето под палещото слънце“, казва жената.

Друга непълнолетна булка – Мамта, също се оплаква от липсата на възможност да получи образование, което според нея е щяло да я направи по-независима. Вместо това тя трябва да търпи побоите на мъжа си.

Според изследване на Международния център за изследване на жените (ICRW) в някои индийски щати момичетата, които са омъжени, преди да навършат 18 години, два пъти по-често от по-късно омъжените съобщават за побои или заплахи от страна на мъжете им. 

Ранният брак без съгласието на булката е една от главните пречки за получаване на образование. От малката неправителствена организация Шив Шикша Самити смятат, че момичетата в Раджастан трябва да бъдат убеждавани да се откажат да се омъжват и да продължат да учат.

От организацията са помогнали на 14-годишната Рошан Баирва да намери сили да каже „не“ на родителите си и да поиска да я оставят да ходи на училище.
„Оттогава нито едно момиче в нашето село не се омъжи“, гордо казва Рошан.

Но от Шив Шикша Самити признават, че са успели да убедят семейството на Рошан, само защото наблизо има безплатно средно училище.

В съседен Бангладеш е най-високо равнището на детски бракове в Южна Азия.

Въпреки законовата забрана страната е на 4-о място в света по брой непълнолетни бракове.

В Бангладеш момичетата биват омъжвани скоро след достигане на полова зрялост и обикновено те веднага отиват да живеят в дома на мъжа си.

Сима е на 14 години. Тя е омъжена и от година живее с 19-годишния си мъж. Животът й сега силно се различава от неотдавнашното и безгрижно детство.

„С какво се занимавам, след като се омъжих? Мия съдовете, мета пода, пера дрехите, готвя“, разказва тя.

Сима е бременна в 4-ия месец и явно е уплашена: „Доскоро аз бях дете, а сега самата аз ще имам дете. Това е страшно“, казва тя.

Фарах Кабир, шеф на бангладешкия клон на хуманитарната организация Action Aid, обяснява, че тъй като голяма част от населението на страната живее под прага на бедността, за много семейства е важно да омъжат дъщеря си възможно по-бързо – за мъж, който може да я осигури, дори и да е много по-стар.

Някои момичета в Бангладеш са намерили изход от тази ситуация. Те отиват да работят в текстилната индустрия. Във фабриката получават заплата, която им дава икономическа свобода и възможност да се откажат от ранната сватба.

Мунни е отказала да се омъжи на 13 години и започнала да работи като шивачка. „Не мисля, че родителите ми все още искат да ме омъжват. Те си мислят: Момичето ни сега печели много пари и ни помага“, споделя Мунни.

Независимо дали е ставало дума за безплатно образование или започване на работа, младите жени в Бангладеш са имали нужда от убедителни аргументи за пред родителите си, желаещи дъщеря им да се омъжи възможно по-скоро.

В действителност тези възможности не винаги са достъпни. Докато законите, забраняващи детските бракове, не започнат да се изпълняват строго, над всяко малолетно момиче ще продължи да виси дамоклевият меч на ранното омъжване, заключава Би Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да си признаем, че без значение религията, кастата, нациалноста ни и др. Ние правим грешки които всеки маже да направи, и ще е по-добре ако не обвиняваме различните етносни групи.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според много хора законът е за да се нарошава,а не за да се спазва-както би трябвало.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Детските бракове се състоят поради различни причини:някой се е влюбил ряно,някои искат да се отърват от това да издържат детето си,поради традиция и т.н. Как да кажеш на хората, че това е нередно, като повечето хора не се вслушват в ничии съвети.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора пише, че детските бракове се случват в страните от третия свят, а знаете ли, че и в България?И то не само от някои ромски семейства,но и от български.Живея в Дупница-градче в югозападна България.Прабаба ми, която е на95 години се е омъжила на17 годишна възраст.А една ссъседка която сега е на 15 години я омъжиха на 14, и на същата възраст тя роди.Омъжена е за 19 годишен.Баба ми се е омъжила на19-пълнолетна възраст,но предвид сегашните бракове това е раничко.
45
1
 
11
 
! Отговори
Съдия преди 12 години
Това е типично за мюсюлманите.Те си падат по педофилски изпълнения.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, светът на принадлежи на най- бързо размножаващите се ***, а на умните, образовани и можещи хора от всички раси и етноси! Мюсюлманите могат да имат най-голям прираст, но това не значи, че са по-умни, по-способни и по- образовани! Не застъпвам Вашата теза- иначе би следвало да се ориентираме към по-подходяща теория- като теорията на Малтус;)
43
0
 
11
 
! Отговори
дете.жена преди 12 години
Чудно защо пишат за ЮАР, Индия и Бангладеш като тук си го има същото в Столипиново, Факултета и Катуница?
42
7
 
18
 
! Отговори
Хасан преди 12 години
До 36 Проблемът идва още от малоумният наркоман, любител на хашиш и детската порнография т.нареченият им пророк. той Се е оженил за Айша когато е била на 6 годинки и я "познал" когато била на 8 годинки - така пише в корана не съм го измислил аз. Проблемът с педофилията при мусулманите идва от шефът им. Известно е, че какъвто господаря - такива са и слугите. За това казвам, че *** и мангалоидите / + мюслитата / трябва да се кастрират немедленно.
41
4
 
29
 
! Отговори
Българка преди 12 години
Да се промени Наказателния кодекс - ВСЕКИ, КОЙТО ЗАБРЕМЕНИ МОМИЧЕ ПОД 18 ГОДИНИ - ПРИСЪДА! нЕЗАВИСИМО ОТ РАСАТА!!!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пропаганда за малоумниЗа всичко описано в статията си има напълно основателни причини
39
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
светът принадлежи на тези дето правят много деца. Това в повечето случаи са религиозни хора или хора със силна идентичност (напр. ***), а не материалистично настроени европейци. Колкото по-малко Християнство в Европа - толкова по-ниска раждаемост. Но за сметка на това има мюсюлмани, които ще наследят континента. чао peace \/
38
0
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Много, ама много си ***!
37
1
 
28
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Какво е да те омъжат на 6 години? Какво е да те наебат на 9 години? Така направил Мемет с Айшето навремето. Затова така сега постъпват днешните Меметовци по целия огромен ислямски свят.
36
9
 
8
 
! Отговори
do Hasan преди 12 години
Umniko Hasane Znaesh li zashto kojata na nqkoi hora e po tymna? Ne NE znaesh zashtoto ne si hodil na u4ilishte i ne si u4il Biologia.Tesniq kryg ot hora sa ti kazali zashto nekoi hora sa 4erni i ti za tova toooolkova mnogo znaesh.Mnooooogo si prost. Smeshniko Ade sega vzemi me napsuvai kakto VSeki Obiknoven Prosst Bylgarin bi napravil i pak si zarovi glavata v prostotiqta xaxaxaxaxaxax
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това че нейде по света ги омъжат на 6 години е любопитно! Това са техни традиции и обичаи! Тук обаче е Европа и културата, и традициите са различни! Нашите *** дето се продават, омъжват или раждат от 6 -18-т подлежат на наказателна отговорност!
34
3
 
45
 
! Отговори
Хасан преди 12 години
До 28 от Хасанможе да ту изглеждам *** обаче съм прав - *** и мангалоидите трявва да се кастрират веднага където и да се намират. Всички без изключение. годишно само на България струват 1 300 000 000 евро / един милиард и триста милиона евро / което прави 2 600 000 000 лева. Пари за пенсии на "нашите" родители, образованието на "нашите" деца, здравеопазването на народа, заплати, пътища и какво ли не още. И всичко това се изсмуква от тая ***.За това кастрация - сега и незабавно.
33
2
 
8
 
! Отговори
do N32 преди 12 години
Population - July 2011 estimate158,570,535 ... ти 8,5 милиона за нищо ли не ги броиш :)
32
1
 
42
 
! Отговори
pe6o преди 12 години
Бангладеш - площ 150 хил. кв километра (България 111 хил кв километра), население 150 милиона (България 7 милиона)... майко мила, тия найстина се плодят яко...
31
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do nomer 30.komentarut ti be6e mnogo tup.seti se sam za6to
30
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В цивилизованите страни се женят, когато са се изучили, имат кариера и финансови възможности за отглеждането на деца, последното е голяма отговорност, защото освен да го родиш детето, трябва и да се погрижиш за развитието и образованието му. Ограничените хора просто ги цвъкат децата и гледат как да изкарат пари от тях.