ГЕРБ може да последва съдбата на НДСВ, смята политолог

Синдикатите ще извиват ръцете на Орешарски, казва Димитър Ганев
145
ГЕРБ може да последва съдбата на НДСВ, смята политолог
Никой друг освен Бойко Борисов не може да бъде припознат като лидер на ГЕРБ. Снимка: Ройтерс

Г- н Ганев, защо изведнъж се появиха толкова много заявки за нови партии, сред които и формацията БАСТА на отцепници от ГЕРБ?

Политическият фокус през новия сезон ще падне върху новите формации, защото се наблюдава сериозен вакуум в цялото политическо пространство и в ляво, и в дясно. Парламентарно представените партии нямат никакви перспективи за растеж. БСП е по-скоро на нивата си на твърд електорат и много трудно би могла да спечели някаква периферия, а ГЕРБ още не може да се легитимира като алтернатива на това управление на Пламен Орешарски и има много сериозни вътрешни проблеми. ДПС е на традиционните си нива, а „Атака“ отбелязва спад. Съответно този политически вакуум беше усетен достатъчно добре и това породи създаването на много политически субекти. Освен това имаме рекордно ниво на непредставителност в момента в парламента. Близо 1 милион души, които гласуваха на 12 май, останаха парламентарно непредставени, защото имаше огромен брой партии, които спечелиха сериозен електорален ресурс, бяха на около 1, 2, 3 процента и останаха извън НС. Това е сравнително ниска електорална база, на която стъпва това Народно събрание и освен това избирателната активност беше ниска и това достатъчно говори, че и в момента много хора се чувстват непредставени в този парламент, което поражда нужда от нови политически субекти.

Очаквате ли някои от новите политически субекти като например новата ромска партия, БАСТА, Реформаторският блок, да съберат достатъчно гласове на предстоящите избори, когато и да са те, и да минат бариерата от 4% за влизане в НС?

Реформаторският блок е най-близко до парламента. Другите партии още не сме ги изследвали на терен и въобще не знаем каква би била тяхната електорална база. Блокът дава перспективи за растеж, но пред него има много сериозни организационни и лидерски предизвикателства.

Какво бъдеще имат отцепниците от ГЕРБ и как стана така, че толкова близки до Бойко Борисов хора като Мирослав Найденов учредяват сега БАСТА?

ГЕРБ беше конструирана до голяма степен като партия на властта. Всичко, което беше ГЕРБ, тази партийна машина, беше до голяма степен създадена по места с цел консумация на властта. Много анализатори, включително и ние, прогнозирахме, че оставането на ГЕРБ в опозиция би бил много тежък сценарий, защото те вече няма да имат достъп до централната власт, а и на местно ниво, макар че на местно останаха доста влиятелни. Именно това лишаване от властта, която държеше партията, която беше много хомогенна, предизвика едни конфликти, които бяха туширани в рамките на мандата, благодарение на това, че имаше консумация на власт и тези конфликти, на които бяхме свидетели след изборите бяха заради това. Този прословут вече тандем Цветан Цветанов-Искра Фидосова изглежда има доста противници в партията. Това го заявиха дори и отцепниците от БАСТА и то още преди изборите, когато излязоха Емил Димитров и Мирослав Найденов, които са основните фигури в момента в тази организация. Мисля, че това е по-скоро да се решат някои вътрешно-партийни проблеми сега, защото хомогенността на парламентарната група беше поставена под въпрос още от самото начало. Но реалните перспективи на БАСТА са нищожни. Много се говори за ГЕРБ -2, но ако има такъв успешен проект за в бъдеще, не мисля, че това ще е БАСТА.

ГЕРБ може ли да последва съдбата на НДСВ, която вече не е водещ политически субект?

Всъщност ГЕРБ стана това през 2011 г., което НДСВ никога не стана. Те наистина направиха една истинска партийна машина в организационно отношение, но иначе като партийна архитектура ГЕРБ много прилича на НДСВ, защото това е лидерска партия, която е силно зависима от харизмата на своя лидер. Много ми е трудно да си представя ГЕРБ без Бойко Борисов, въпреки че се чуват такива гласове. Всъщност комуникационният талант, гений на Борисов държи всичко това, много трудно друг би могъл да бъде разпознат като истински лидер на тази партия. Но разликата е там, че НДСВ произведе много лица, личности, които и след НДСВ продължиха своя политически път като Меглена Кунева, а и самият Борисов. Но както с приключването на харизмата на Симеон Сакскобургготски, което повлече до голяма степен партията и тя няма как да има сериозни перспективи след него, си мисля, че същото ще стане и с ГЕРБ след оттеглянето на Борисов.

Социалните мерки, които правителството предприе, могат ли да смекчат  протестите, които продължават вече трети месец?

Тези летни протести не са свързани със социални претенции, а с някакви морални норми. Това са хора, които не се вълнуват до голяма степен от социалната програма, която прилага правителството през последните месеци. Но през есента може да се прибави и социален елемент, което ще постави правителство под още по-сериозен натиск. Вероятно ще има и такъв, защото синдикатите много добре знаят, че това ще е много опасен сценарий за правителството и при направата на бюджета за следващата година, те ще са с много агресивни искания и настоявания, защото кабинетът ще бъде в слабата позиция да не може да удари по масата и да каже „това са парите“. Ще има сериозно извиване на ръце.


* Димитър Ганев е докторант в катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на изследванията на българския преход. Бивш стипендиант на фондация „Конрад Аденауер“.  Работи от две години като политолог в Институтa за социални ценности и структури “Иван Хаджийски”.


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
999 преди 9 години
da taka e no tozi politolog e 4erven ,,ass,,
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто и логично ... какво има да "смята" някой ?
116
1
 
9
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Ха дано. Това се чака, ама те самите още не са го разбрали. Да им е честито бъдещето.
115
0
 
1
 
! Отговори
135 преди 9 години
До АнонименE, и поне още двама!
114
1
 
2
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 9 години
натамотива ръководен от лаврентиицветановслухарски
113
7
 
3
 
! Отговори
nerez преди 9 години
Тц, няма начин! Обикновено който с захване с комунистие и турците изгаря. По пътя на логиката Юруш би трябвало да изчезне.
112
0
 
2
 
! Отговори
Кавалджиев преди 9 години
До Димитър Аргиров,Димитре, ти излезе прав,съжалявам,че тогава аз не те последвах, а поведох и други земеделци в посоката, която ни доведе в днешния АД- НАС ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ И ЦЕЛИЯТ НИ НАРОД,Извинявай Димитре, ти излезе по- прозорлив от всички нас,кжоито се вслушахме в ъв Фалшиви гласове тогава,които звучат същите гласове и днес,
111
0
 
12
 
! Отговори
Ъ ! преди 9 години
Най добре е ВСИЧКИ да се пръждосват на майната си !!!!!!!!
110
0
 
10
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
Човекът взе паритеказа чакай малко,дръжте му петите..
109
23
 
15
 
! Отговори
sokrat62 преди 9 години
Другарю политолог, НДСВ си отиде щото царчето сключи брак с комунистите и ДПС а и малките деца знаят, че който се докосне до ДПС-ДС умира. Не знам каква политоудурма си учил ама явно не си доучил или някой от ДС ти диша във врата за да пишеш реквиеми!!! Незабавна оставка и избори , пък след това ще видим кой кум, кой сват и кой на булката брат.
108
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много им се иска на червените *** но това може да стане само с тях след изборите които ще са в близко време!ББ ще спечели изборите ще направи коалиция правилните хора а С.Станишев ще го изметем завинаги от политиката както предвиждат и неговите съратници!Гезабавна ОСТАВКА на червените гадни ***!
107
24
 
23
 
! Отговори
1 преди 9 години
Мераци,мераци.На този свят повече от китайците са само мераклиите.Оттеглянето на ББ е най-съкровената мечта на гей групичката около станишев, от която е и този измислен социолог.Явно го сърби доста отзад, но там само доган и компания им помагат.
106
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ беше създадена с цел консумация на властта - това казва всичко. И то консумация лично от лидера.
105
8
 
21
 
! Отговори
даскал Кольо преди 9 години
Какви политолози в България бе???!!! *** някаква. *** на тези, които са на власт. Повръща ми се вече от тях.
104
3
 
5
 
! Отговори
keki преди 9 години
DA GO DUXAS
103
29
 
14
 
! Отговори
чичо преди 9 години
Другарю Ганев,защо мислите ,че Бойко ще напусне ГЕРБ ? ГЕРБ го очаква поне още един мандат в управлението !Така че,горе-долу няма нищо общо със съдбата на НДСВ !
102
10
 
20
 
! Отговори
Дамян Мутафов преди 9 години
Под заглавието на тази статия трябва да има надпис "платено от герб".Къде е НДСВ партия постигнала толкова успехи въпреки кражбите на борисов докато беше там,къде е герб,една пирамидална групировка специализирана в кражбите и далаверите,но хипер неспособна да управлява!
101
6
 
16
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
"Момчето си отива"
100
17
 
22
 
! Отговори
мори преди 9 години
този политолог или си е купил дипломата или са му платили .Нека да тръгне из страната и да направи това проучване и сред грамотните хора,а не само ***,безработни и пенсионери.Ще видим тогава какъв е резултата.
99
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, те на това се казва врат борчески врат. Ама добре се е охранили бичето. А, БАСТА и ГЕРБ са си едни и същи ***. Няма кой да им се върже на глупостите вече, осен срещу заплащане.