Путин си възвръща влиянието върху народната любов

Кремъл казва на руснаците какво да мислят, после действа
25 фев 2015 22:37, Елка Василева
497
Путин си възвръща влиянието върху народната любов
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Млада рускиня, живееща в Лондон, неотдавна ме попита как да запази връзката с родителите си, които живеят в Москва. Оказвали й интензивен натиск да вземе страна - да направи избор между родината си и нейните врагове на запад. "Войната е неизбежна", казали й те. "И ще дойде скоро, така че трябва да избереш".

Нейната история е типична: руските социални мрежи са пълни с тревожни разкази за разделени семейства, развалени приятелства, сплашване и дори физическа саморазправа, пише Андрей Осталски във "Файненшъл таймс".

Враждебността е очевидна заради събитията в Украйна и ролята на Русия в тях, но тя често е представяна като криза на идентичността. Къде принадлежи Русия? Къде е тя по отношение на САЩ и ЕС? Върви ли към фатален сблъсък с тях?

Алексей Венедиктов, редактор в радио "Ехото на Москва", отбеляза неотдавна в блога си: Това не е война срещу Украйна, а война за контрол на Украйна. Но срещу кого се води тя?

Повечето руснаци подкрепят президента Владимир Путин и неговата политика в Украйна. Повечето споделят антизападната му гледна точка. У дома действията на Путин му осигуриха удивителна пропагандна победа. От видяното по телевизията много млади хора са убедени, че Западът е слаб, в упадък и е по-вероятно да капитулира, отколкото да влезе в пряка конфронтация. Старото поколение изглежда по-предпазливо.

Една масово продавана щампована тениска обаче най-добре улавя общественото настроение. Надписът гласи - "не разсмивайте Искандер-ите" - и е придружен със снимка на стратегическите ядрени ракети. Това според мнозина руснаци е адекватният отговор на западните санкции: уважавайте ни или ще ви ударим с ядрено оръжие.

Някои от разбирачите в Русия твърдят, че ядрена война може да бъде спечелена. "Русия може да направи САЩ на радиоактивен прах", каза миналата година Дмитрий Киселов по телевизията в най-гледаното вечерно време. Киселов нито е маргинален ексцентрик, нито обикновен политически коментатор. Той се радва на близки връзки с Кремъл и в действителност е главният пропагандист на Русия.

Само преди година Путин изглеждаше сякаш губи влиянието си върху народната обич. Сега обаче си го възвръща, до голяма степен благодарение на телевизионни програми, представящи Русия като застрашена държава, а Путин - като единствения лидер, способен да се опълчи на враговете си. С подкрепата за президента идва и подкрепата за войната в Украйна, и за стълкновението със Запада.

Мнозинството руснаци, нямащи време или енергия да се занимават сериозно с външнополитически дебати, дълго време бяха "тъмната материя" на руската политика - тихи, невидими и все пак излъчващи колосална гравитационна сила. Петнайсет години непрестанна телевизионна пропаганда пренаредиха съзвездието на общественото мнение.

Путин обича да казва, че политиците трябва да се вслушват в това, което мислят обикновените хора. Но Кремъл казва на хората какво да мислят, а след това оправдава действията си, позовавайки се на мнението им.

Малка част от руснаците е против войната и обвинява Путин, че изолира Русия. Властите имат стандартен начин да се разправят с тях, както изтъкна уважаваният бивш съветски дисидент Лев Пономарьов.

Съдилищата никога не поставят под въпрос прокурорските оценки за поведението на обвиняем. В момента присъдите не са много сурови - обичайно се налагат глоби или кратък престой в затвор.

Но не е трудно да си представим как това може да мутира в по-противна форма на репресии. Действително, когато слушате истеричните гласове на Путиновата пропагандна кампания – с приказките за национални предатели и "пета колона" - е трудно да не изпитваме страх.
 

БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пиян джудже вече не смята, че те са довели до поражението
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтанасДа се чудиш колко са *** тия сорсоидни агенти не се сещат като троловете да пишат от различни профили :)
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русанците винаги са си патили от вождове. Днеска велик утре мерзавец. Това правило няма изключения.
165
1
 
6
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Вместо толкова много лъжи, просто да цитират следното:Старший международный корреспондент американского телеканала CNN Фредрик Плайтген попытался найти на Красной площади хотя бы одного россиянина, не согласного с действиями президента РФ Владимира Путина. Как признался Плайтген, сделать это ему не удалось. И ТОчНАТА ЦИФРА86% 1% ПОВЕЧЕ ОТ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ-85%!!! КРАЙ НА СТАТИЯТА!:)))))))
164
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът трябва да даде оръжие на Украйна и постепенно войната да се пренесе и на руска територия.
163
2
 
6
 
! Отговори
ДАН преди 9 години
До UKRAINEC.........ИМА ЛИ ДЪРЖАВА ТАКАВА ???УКРАЙНА-ЛЕНИН ГИ ИЗМИСЛЯ.
162
10
 
6
 
! Отговори
abv преди 9 години
Путин си възвръща влиянието върху народната любов......а както е известно любовта е секс.Иска да прави секс с народа или по точно да го е***е.
161
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой каквото иска да казва, но Путин за руснаците е велик! Родолюбец! Патриот! Милеещ за страната си! С него дори и Обама се съобразява. Само като си спомня, че Дянков искаше да напляска руснаците ми иде да се смея и да плача едновременно. Къде в България такива държавници? Само на времето Тодор Живков горедолу отстояваше интересите на страната, но и той си отиде предаден и огорчен. Русия спи върху Менделеевата таблица. Ще се оправи! Ние да му мислим "със селянчето от Банкя и каруцата". Боже!!!
160
10
 
4
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До Анонимен--------Порошенко в Украина искат някои да го трепат защото е много мек с ушанките и преговаря с тях-народа иска само да ги трепе и изгони от Украина.А Украина никога не е била по единна и обединена-но това вече са заслуги на Кремълското психясало джудже.
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 555 КАК ...извоюваха си правото да правят ТОВА КОЕТО НЕ ИСКАТ..
158
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 252 ..разликата между това което се пише в западната преса и тази в Русия е,че 80 години руската бълваше лъжи и демагогия а западната беше значително по-обективна..Проследете развитието на събитията и ще видите ,че се повтарят.Руснаците използват същите приойми от студената война..ЗАЩО ТОГАВА НЕ ИМ ВЯРВАХТЕ А СЕГА ИМ ВЯРВАТЕ?
157
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 251: Да бе,те за това източна украйна искат да утрепатпорошенко с камъни!Украйна никога не е била по разделена и въпрос на време е да се разцепи и то благодарение на американската бъркачка,дето се бърка по целия свят!
156
3
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До 555-----------Той и Хитлер мислеше в Полша ,че вече е победил.
155
6
 
3
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До Анонимен------------Браво на Американците !---само ушанките ли могат да размахват оръжие ?
154
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, това е вярн, че руснаците мислят, че войната е неизбежна, както и ние де... Въпрос на време и провокации в стил на вчерашния военен парад пред граничен пункт...*** американска политика!
153
7
 
5
 
! Отговори
От русия с любов преди 9 години
Обичаме го това жуже...
152
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оди Копай, Оди Сей пак се появи. Жалко е да си безработно пиянде и да си принуден с форумна проституция да изкарваш жълти стотинки за мастика.
151
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е то в западната "демокрация". Руските "дисиденти" са "уважавани". Не са предатели. Американците и западноевропейците, работещи за "Раша тудей" са предатели. BBC, Файненшъл Таймс, Ню Йорк Таймс и т.н. не леят гнусна пропаганда. Само руските медии го правят. Байрак Банана е добър. Путин е лош. Меркел е добра. Лавров е лош. Путин е луд, аутист, непредсказуем, диктатор. Камерън и Оланд са отявлени демократи.Руските писарушки в лондонски вестници не са предатели, а "патриоти". "Демокрация"...
150
4
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Путин трябва да награди Обама с най-високото държавно отличие!Нито един руски лидер не успя така добре да сплоти и обедини руската нация както САЩ и техните санкции!Обама искаше да разклати Русия,но сега срещу него се изправя една единна и сплотена нация,нация която до сега никой не е побеждавал и нация която счита единодушно вечеСАЩ и запада за враг!
149
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересното е че ако в статията замениш Русия със САЩ и тя ще бъде пак напълно вярна. Зомбирането на народите по света става все по рафинирано и е вече много по-успешно даже от пропагандата на Гьобелс. Нещата са еднакви от и от двете страни и всяка страна обвинява другата в *** пропаганда.