Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ

Експерти: Идеи за самостоятелност във военната сфера са митотворчество
Обновена: 10 мар 2017 07:19 | 9 мар 2017 21:34, Елка Василева
135
Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Политици и експерти на Запад продължават да обсъждат перспективите за създаване на европейска армия. Мненията за нейната целесъобразност, както е известно, се разминават: от една страна, Европейският парламент прие неотдавна резолюция с оглед да бъде създадена армия на ЕС; от друга - мнозина наблюдатели смятат проекта за виртуален, безперспективен и целящ по-скоро да подчертае независимостта на Европа от САЩ в контекста на съвсем различна реалност.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом например заяви пред колеги и министри на отбраната от ЕС в Брюксел, че въпросът за армия на Евросъюза не е актуален за страните членки и по-специално за Швеция.

"Нашата политика за сигурност включва три основни подхода: укрепваме собствената си отбрана, продължаваме с политиката за неприсъединяване към военни алианси и сътрудничим с редица страни в рамките на ЕС, а също така със САЩ и Норвегия", каза Валстрьом, запитана от журналисти дали обсъжданото сътрудничество в отбраната между страните от ЕС означава формиране на армия в общността.

По думите й европейците трябва да са реалисти и да обсъждат направените предложения, а не "амбициозни планове за някаква армия на ЕС". "Това изобщо днес не е на дневен ред. Ще се дискутира въпросът как да сътрудничим помежду си в рамките на сегашните структури", каза ръководителката на шведската дипломация, цитирана от РИА Новости (МИА Русия днес).

Идеите за създаване на европейска армия издават стремежа на европейците да се отърсят от влиянието на САЩ, като сами се заловят с проблемите на своята сигурност, както и че се заражда нова концепция за външна политика в Европа, заявиха неотдавна участници в организиран от МИА Русия днес видеомост Москва-Берлин.

Според офицера от Бундесвера в оставка Йохен Шолц от Дружеството за международна политика за мир европейската политика има нужда от собствени концепции. След като цитира първия дипломат на Германия Зигмар Габриел, заявил, че Евросъюзът иска равни партньорски отношения със САЩ, а не само да плава в нечий фарватер, експертът изтъкна: до момента Европа се движеше именно във фарватера на САЩ, но е дошло време за промени.

Същевременно новите отбранителни концепции, разработвани в Европа, може да бъдат реализирани в бъдеще само при условие, че ЕС "добие други някакви форми", подчерта Шолц. Не става дума все пак общността изцяло да се откаже от НАТО - Европа трябва да се опира на структурата, действаща вече в алианса, без да създава нови, свои собствени структури. "Ако говорим за европейска армия, не става дума за европейска армия, а за подсилване на европейското крило на НАТО, така разбирам нещата", каза той.

Игор Морозов от външнополитическата комисия в Съвета на федерацията отбеляза на свой ред, че в момента "се заражда новата концепция за отбранителна политика на Европа, спомената от Зигмар Габриел", но дали е реално да има европейска армия, бъдещето ще покаже.

От една страна, тази година се очаква да бъдат преформатирани отношенията на САЩ с НАТО, от друга - ще се разбере дали ще бъде формиран отбранителен съюз в Европа, как ще се развият отношенията с европейските страни извън НАТО.

Дискусиите на експертно и политическо ниво за създаване на северен съюз показват, че европейците усещат темата като твърде близка и не желаят да оставят сигурността си в ръцете на САЩ, смята парламентаристът.

Евросъюзът се залови да формира обща европейска армия заради непредсказуемата политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, смята наред с колегите си Николай Платошкин, завеждащ катедра "Международни отношения и дипломация" в Московския хуманитарен университет, цитиран от РИА Новости.

Дезориентирани от разнопосочни сигнали от Тръмп, европейците се боят Америка да не ги изостави и търсят начин да се застраховат. Експертът обаче е "абсолютно сигурен, че никаква армия няма да направят". За да формират евроармия, трябва да вдигнат разходите на 10 процента от БВП, а никой няма да склони, смята Платошкин.

Военният експерт Владимир Евсеев, зам.-директор на Института за страните от ОНД, също е на мнение, че днес идеята за европейска армия няма бъдеще. Всяка армия трябва да включва не само войскови части, но и системи за бойно управление, поясни той пред "Утро".

НАТО разполага с такава (фактически с американската), но никоя армия не може да има две системи за бойно управление. При това положение за създаване на европейска армия ще е необходимо най-малкото да бъде създадена аналогична система, независима от САЩ. Системите от този род действат, на първо място, използвайки солидна база разузнавателни данни, подавани в реално време. Европа не разполага с такива данни, съответно не би могла да воюва в реално време за разлика от САЩ.

И щом Европа не притежава ред системи - съставни части на канала за бойно управление, в близките години не се очертава да има и собствена войска - "Европа е непълноценна във военен план, което ще проличи при всеки опит за създаване на т. нар. европейска армия", убеден е аналитикът. Дори хипотетично за формиране на такава армия би трябвало някои системи най-малкото да се дублират - нещо недостъпно за Европа. Затова всички разсъждения за евентуална независимост на Европа във военната сфера наподобяват митотворчество, заключи Евсеев.
 

/БТА/
 


135
Още по темата: САЩЕСевропейска армия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да има армия, първо трябва да има здрав съюз! Някои чантаджии явно мислят че армията ще заздрави гнилия вече съюз. Те все още мислят с дирниците си!
46
4
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Тя Европа отдавна е поробена от САЩ. Иначе как да си обясним наличието на толкова много американски бази на територията на европейския континент !?Каква европейска гейсйа армия ви гони !?Кой ще плаща за нея във финансово задъхваща се Европа ?Армия в Европа има, но тя е армия от бежанци - млади и напращели мюсюлмани готови да онодят европейките ...Такъв евроатлантически *** сътвориха, че еваха мамата на стара християнска Европа !
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС трябва да има отделен военен пакт от НАТО .Или генералите дето управляват нато да не са от АМЕРИКА а от ЕС !Иначе излиза че американският президент владее ЕВРОПА понеже генералите са американци и пряко подчинени на президента на АМЕРИКА !Обаче Америка се радва на всеки удар по ЕВРОПА заради ЕВРОТО и ДОЛАРА и тяхнатаборба на световният пазар. Шведите не са никъде защото са педдаали .
44
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е пътник. Брекзит не е изолирано явление. След Брекзит слева Фрекзит и окончателно разпадане на съюза.
43
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
EС се разпада а населенито му намалява. Русия увеличава територията и населението си.
42
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, ЕС само с едни санкции и върна джуджаци в първи клас, пък какво остава ако воюва Видяхме ги рашунгите как воюват в Сирия, пълна скръб.
41
2
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До АнонименВ грешка си. Русия воюва с ИД. Нали така знаем.
40
12
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До АнонименТова че запада рухва и гние, мумията от мавзолея ни го разправяше преди сто години. Стига вече, измислете нещо ново.
39
13
 
5
 
! Отговори
А ПА ТОЯ преди 4 години
"Русия може да попилее цяла Европа буквално за 15 минути!Русия вече никога никъде да праща армия, директно от Каспийско море и от космоса ще действа."Майтап! Ще попилее Европа друг път. А после къде ще пазарува? Нали Русия внася от Европа 90% от лекарствата и 100% от медицинското оборудване. За останалото да не говорим.Още по-голям майтап! Нали изстреляха едни ракети от Каспийско море към Сирия, пък те паднаха в Иран. Следващия път може да паднат във Воронеж.
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че Русия може да попилее цяла Европа буквално за 15 минути! Русия си взе урока от втората световно когато даде 20 милиона жерви, Русия вече никога никъде да праща армия, директно от Каспийско море и от космоса ще действа.....Както смаза ИД за 1,5 години ли?
37
6
 
2
 
! Отговори
Въздухари... преди 4 години
Ес е колос на глинени крака! Русия Китай Сащ Германия, Турция и т.н само се дръчтат и пеняват... Ма за никав х.й не стават ни армиите им ни войниците... Босоноги афганистанци направиха и СССР и Нато коалицията за смях. Само заплахи и стрес да държат народите в страх, а олигарсите и бизнесмените да си крадът на спокойствие. Но мине време и на народите им писне и почва тепанье!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така е. Не само ни продадоха, ами сега и армиите ще им финансираме. Рай.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50 Жертвите на СССР през ВСВ са по-големи ,но неискат да си признаят ,защото войната ще се тълкува ,малко по друго от победоноснаСлед ВСВ при преброяване на населението пресмятат ,че жертвите са над 40млн.,Сталин ,като е разбрал е щял да получи сърдечен удар,може би и заради тези жертви по негово време 9 май не се е празнувал така помпозно като днес/изключение 1946,47/
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали се досещате какво значи армия на Ес. Още много милиони, които искат да извадят от джобовете ни. Не стига, че финансираме Нато, ами сега и още една армия.
33
3
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Путин и Айсис треперят! Армията с главнокомандващ Кончита Вурст ще бъде страшилището за мало и голямо! Аууууу, че страшнооооо!!!!!!!!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от Брюксел са големи лицемери,до оня ден ореваха света ,че Тръмп иска да извади САЩ от НАТО и нямало кой да ги пази.Сега пък мечтаят за независимост,собствена армия.Последно какво искат,ако въобще знаят?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ"Аз не виждам защо се разглежда като мечта. Икономиката на ЕС е по-голяма от тази на САЩ.
30
2
 
5
 
! Отговори
До Станой от Ахелой преди 4 години
Докато ти опсъждаш границите на тоя и оня...Утре Ердоган отива в Русия да се срещне с Путин за енергийни проекти...Проекти, които много дразнят ЕС и САЩ :))
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накратко противниците на общоевропейската армия са против независимостта от САЩ. Независимост от САЩ, чак сега ли "свободна" Европа започна да мисли по темата?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Станой от Ахелой 38Ха-ха-ха....неотдавна гледах клипче в нета, някакво дете обяснява на Путин, къде са границите на Русия. А той го погали по *** и му рече, че ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ НЕ СВЪРШВАТ НИКЪДЕ!!!!!! Хи-хи-хи.....е, после рече, че е шега, ама.......