Новата политическа сцена: Мюсюлманските дневни центрове

Над 10 000 деца във Виена посещават тези центрове. Какво учат там?
25 юли 2017 20:44, Боряна Павлова
58
Новата политическа сцена: Мюсюлманските дневни центрове
Снимка: архив Reuters

Мигрантите съставляват около половината население на Виена, като над 10 процента от жителите на австрийската столица са мюсюлмани и броят им расте. На фона на усилията на градските власти за интегрирането на тези хора в столицата избухна конфронтация около заведенията за деца в предучилищна възраст.

Предполага се, че те наброяват 10 000 души, като повечето от тях са мюсюлмани с чужд майчин език. Тези хора се оказаха в центъра на една от най-разгорещените полемики в кампанията за парламентарните избори в Австрия през октомври.

Става дума за малки деца и деца в предучилищна възраст, посещаващи мюсюлмански дневни центрове във Виена, които консерваторите искат да се затворят, твърдейки, че децата в тях са подложени на религиозно индоктриниране и социална изолация и имат проблеми с езика.

"Те не са необходими. Ислямски дневни центрове не бива да съществуват", каза австрийският министър за интеграцията и външните работи Себастиан Курц в дискусия наскоро.

Младият водач на десноцентристката Народна партия, който в последно време е начело в социологическите проучвания, е разработил план за закриването им.

Планът беше посрещнат с критики от мюсюлмански представители, социалдемократи и Зелени, а крайнодясната Австрийска партия на свободата отбеляза, че Курц е копирал отдавнашна тяхна позиция.

Темата буни духовете от миналата година, когато висшият ислямски научен капацитет във Виенския университет Еднан Аслан огласи междинен доклад от свое изследване за ислямските дневни центрове във Виена.

В породилия спорове документ от изследването, финансирано от министерството на Курц, Аслан посочи, че около 10 000 деца са обхванати в повече от 120 центъра, ръководени от мюсюлмани - физически лица или организации, включително консервативни салафити или групи с политически цели.

Аслан призна, че още не е проучил как се отразяват възгледите на управляващите подобни центрове върху децата, поверени на грижите им.

При все това той заключи: "Идеологията на тези организации и лица, описани накратко от мен в това изследване, несъмнено се прехвърля и в обучението, което те предоставят".

Организаторите на мюсюлмански дневни центрове във Виена продължават да си работят, като много от тях в последните месеци премахват всякаква препратка към исляма на уебсайтовете си.

Една сутрин наскоро в работническия квартал Бригитенау забрадени майки бързат с децата си към дневния център "Джуа", който се намира на приземния етаж в голям и невзрачен жилищен блок.

Стената отвън е изрисувана с детски рисунки, но няма видими обозначения, че дневният център е основан от Ислямската федерация във Виена. Организацията е свързана с турското консервативно религиозно и политическо движение "Милли гьорюш", което има много последователите сред турските преселници.

Али Кая управлява шест дневни центъра "Джуа", които се грижат за 300 деца във Виена. Макар "Джуа" да са цитирани в доклада на Аслан, 30-годишният управител подчерта, че в ръководените от него центрове няма никакво религиозно обучение.
Той обаче призна, че ценностите на "Джуа" съответстват на исляма.

"Най-важното за съвсем малките деца е човечността: За мен е важно децата да знаят какво е морал, какво е етика, какво означава достойнство, как да се отнасят с родителите си", каза той за ДПА.
През 2010 г. търсенето в областта на дневните центрове се засили, след като Австрия въведе задължителна година на предучилищно обучение преди началния образователен курс.

Мюсюлмански организации и отделни личности запълниха празнината, предлагайки дневни центрове, които обслужват специално мигранти и мюсюлмански деца.

Хелена Стокингер - изследователка, проучвала католически и мюсюлмански дневни центрове, казва, че преди висшите училища за учители в дневни центрове не са давали адекватна подготовка по отношение на културното многообразие, въпреки че има толкова много имигрантски деца.

"Гледайки назад, можем да кажем, че отношенията с другите религии не бяха важна тема", отбеляза тя пред ДПА.

Много родители мюсюлмани имат усещането, че утвърдените заведения за предучилищно обучение не задоволяват нуждите им, особено когато става въпрос за религиозните правила за храната, казва Кая.

Говорителка на две от най-големите частни организации за дневни грижи във Виена каза за ДПА, че на всички деца се осигурява храна според специфичните им нужди. Коментарът й обаче беше общ, тя избегна да спомене конкретните нужди на мюсюлманските деца.

Тяхното колебание може да е съвсем основателно, предвид нажежената политическа обстановка.

Телевизия "Сервус Ти Ви" съобщи в началото на юли, че държавните дневни центрове в Залцбург са престанали да сервират свинско месо, за да не се налага да готвят отделно за мигрантските деца. В репортажа се цитираше допитване, според което 92 процента от австрийците отхвърлят подобна политика.

Народната партия се подигра със залцбугския "указ за шницела", докато крайнодясната Партия на свободата го разкритикува като опит "да се угажда на имигрантите".

Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн, която управлява в столицата от десетилетия, се сблъска с обвинения, че градът не успява да въведе строги норми за качество за заведенията за предучилищно обучение.
Юрген Чернохорски, градски съветник, отговарящ за образователните и интеграционни дейности във Виена, каза за ДПА, че контролът върху качеството е засилен, особено по отношение на учителите, които не знаят добре немски и учебните заведения с финансови проблеми.

Миналата година градът затвори 31 частни дневни центъра, главно по тези две причини. Инспекторите не откриха нито една институция, която да насажда ислямски разбирания на децата.

Чернохорски каза, че дебатите за интеграцията не бива да се фокусират само върху децата, а и върху жилищната и социалната политика, за да се гарантира, че имигрантите и австрийците не живея в два напълно отделни свята.

"Това със сигурност е огромно предизвикателство. Всеки, който каже, че няма какво да се върши, ще е абсолютно наивен и сляп", каза той.

/БТА/


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 17 век инвазията на османците беше спряна точно до Виена, а сега Европа се превзема от вътре. Това е стратегическа цел на исляма.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
extremist, познаваш ли гуруто на източната философия - проф. Иван Камбуров?
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще изреват и страдат техните родители някой ден,съжалявайки,че не са ги изпратили в стандартни училища.
27
1
 
22
 
! Отговори
extremist преди 3 години
"Гледайки назад, можем да кажем, че отношенията с другите религии не бяха важна тема" - ФАКТА ЧЕ ИЗОБЩО СЕ ОБСЪЖДА РЕЛИГИЯТА КАТО "ТЕМА", Е ЯСЕН ПРИЗНАК КАК НАПРЕДНАЛИТЕ ОБШЕСТВА ДАВАТ НА ЗАДНА КЪМ 10-15 ВЕК !!! ИСЛЯМА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ В ЕВРОПА, ДЖАМИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ В ЕВРОПА, НИКАКВИ ИМАМИ И НИКАКВИ МЮСЛЮПРИМАТИ В ЕВРОПА
26
3
 
14
 
! Отговори
extremist преди 3 години
""да знаят какво е морал, какво е етика, какво означава достойнство, как да се отнасят с родителите си"" - КАК ТАКА ЕДИН 30-ГОДИШЕН НИКОЙ, ПОЗОВАВАЙКИ СЕ НА КНИЖКА СЪС СТАТУТ НА КОМИКС БЕЗ ГОТИНИ РИСУНКИ, СИ ВЪОБРАЗЯВА ЧЕ ЗНАЕ КАКВО Е "МОРАЛ","ЕТИКА", ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ УМОВЕ (ПЛАТОН, НИЦШЕ, КАНТ,ДЕКАРТ, И.Т.Н.) В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ ИМАТ ДОСТА ПРОТИВОРЕЧИВИ ТЕЗИ НАПИСАНИ С ДОВОДИ, В ЕДНИ КНИГИ ПО 3-4 ПЪТИ ПО ДЕБЕЛИ ОТ коранчето ??? РЕЛИГИЯТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСНОВА НА ОБЩЕСТВОТО
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А образованите, богатите и умните защо не му се противопоставят?
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно за Австрия - си в голяма заблуда.
23
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ислямът е бъдещата световна религия. Независимо дали ви харесва или не. Просто тя повече хармонира с човешката същност.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега западът ще усети благинките които му е приготвил проповедникът Гюлен.
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Австрия, Германия и Франция са пред своя край като западни държави. Населението им се подменя с фантастични темпове, и само след 20-50 години християните там ще са малцинство. Тогава ислямистите там няма вече да искат, а ще ИЗИСКВАТ - нови закони, ограничаване на свободи и тн.
20
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече Ислям за Европа, за да има конфликт между Едом и Исмаил и да дойде Месията! За да пребъде волята на Адонай! В Стария Завет и Зоар е написано всичко!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"1 В начало Бог създаде небето и земята."
Създаде я и се отчая когато видя колко мюсли са се навъдили след това...
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е чудно на християнските деца, мюсюлманите дали им помагат?Това са пълни егоисти,които мислят само за собствената си изгода.Мноого са далече да помогнат на християнин.Те са на принципа да не ти помогнат и но и няма да ти пречат.Те са си *** ,като пропадналите комунисти,които взеха власта вече 30 години.Та не чакайте кои знае какво от тях.Мазнят се докато стане на тяхната.Рядкост са човеците
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 2 години бях на екскурзия във Виена,в жилищните сгради в центъра видях поне 3такива мюсулмански училища или центрове,защо ги разрешават?това беше преди поканата на Меркел,а сега представям си какво е!
16
0
 
27
 
! Отговори
Владислав преди 3 години
Ще видим тази Коледа колко градове в западна Европа ще имат коледни дръвчета и на колко от тях ще светят коледните светлини.
15
3
 
23
 
! Отговори
християнин преди 3 години
Западна Европа ще плати най-скъпия данък,заради идиотизма си във връзка с мюсюлманите.То не е наивност,не е глупост,а направо шизофренно поведение на западняка.Това е самоубийствено поведение .Ще се осъзнаят ,но късно.И ще молят помощ от Русия и бившите соц.страни.
14
0
 
13
 
! Отговори
Куро асфалта преди 3 години
Не половината. Повече са там Нинджите
13
0
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Забелязвате ли как всичко в скапаната Европа се върти около исляма?! А сетете се как ще е след 20, 50, 100 години?! Нал се сещате , а?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Константинопол трябва да се основе движение по примера на дпс в България. Амин!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На изпроводяк от центъра на децата им връчват по един коран и портативна бомба са сефте.