Унгария се връща в комунизма – с военно обучение в училищата!

Ставало дума за възпитателна концепция в националния учебен план
16 авг 2017 21:30, Екип на Dnes.bg
195
Унгария се връща в комунизма – с военно обучение в училищата!
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан е за връщане на часовете по военно обучение в училищата. А това събужда спомени за една мрачна глава от военизираната тоталитарна педагогика, пише Дойче веле.

Маршируване, стрелба, хвърляне на гранати и патриотични пропагандни филми, тържествени проверки и почитане паметта на героите от войната - всичко това беше част от делника в училищата по време на комунизма, плод на военизираната тоталитарна педагогическа култура.

След промените през 1989 г. всички бивши източноевропейски държави премахнаха незабавно и без много шум печално известните часове по военно обучение. Тогава това стана без никаква съпротива и със забележителен консенсус.

Сега обаче задължителните часове по военно обучение се връщат в унгарското училище. Решението е на унгарското правителство по лично настояване на премиера Виктор Орбан. Две министерства - на човешките ресурси и на отбраната - получиха указание до края на годината да разработят "програма за патриотичното и военното възпитание" в училищата, която ще поощри патриотичната нагласа на унгарските деца и тяхната готовност да бранят родината си.

Подробностите научихме от зам.-държавния секретар в Министерството за човешките ресурси Золтан Маруша. Той съобщи, че не ставало дума за специален предмет, а за възпитателна концепция, която ще залегне в националния учебен план на училищата и ще обхваща всички предмети. Възможно е да бъдат въведени дисциплини като спортна стрелба и бойни изкуства. Важно е образователната система да възпитава у гражданите отговорност и дълг за защита и любов към родината.

Представители на синдикатите на учителите, експерти в областта на образованието и политолози обаче са скандализирани и изразяват в пресата възмущението си. Посочват например, че това представлява военизиране на училищата.

Пред ДВ експертът от Синдиката на педагозите Янош Сюди изтъква, че унгарското правителство възражда най-лошите традиции на комунистическата образователна политика. "Едно време в училищата ни обучаваха как се стреля и хвърлят гранати, което беше грешка", казва Сюди. В този смисъл той прави паралел с времето на комунизма: "По същия начин днес държавата се опитва все повече да определя целите на възпитанието", казва той. И добавя, че ако зависеше само от правителството, то би възпитавало цялата страна според собствените си представи.

Унгария се ремилитаризира

Политологът Петер Креко и директор на будапещенския Либерален институт за политически изследвания "Political Capital" споделя пред ДВ двете цели на образователната програма: "От една страна това е ремилитаризирането на Унгария след премахването на задължителната военна повинност през 2004 година. На второ място правителството смята възпитанието в патриотизъм в училищата за поне също толкова важно, колкото и усвояването на знания по различните предмети."

Според политолога Агощон Мраз обаче правителството на Орбан нямало "нито военни, нито тоталитарни намерения". Същевременно той припомня, че в съседни на Унгария държави като Украйна и Австрия не са снели задължителната военна служба. Като прибавим към това и настояването на САЩ партньорите им от НАТО да отделят повече средства за отбрана, намерението на унгарското правителство ставало "някак разбираемо", посочва Мраз.

Стрелбища в училищата?

Действително премиерът Орбан отдавна настоява за увеличаване на военните разходи и за укрепване на готовността за отбрана чрез повече "патриотично физическо възпитание" в училищата. До неотдавна той отхвърляше връщането на военната повинност. През есента на миналата година обаче той предложи сформирането на доброволчески отряди във всички околии - един вид национална гвардия с общо 20 000 войници, което би удвоило отбранителната мощ на Унгария. А военното министерство вече работи по осъществяването на тази програма.

Още преди няколко месеца унгарското правителство обсъди въвеждането на часове по стрелба и изграждането на стрелбища в училищата. Още от 2005 г. в унгарските училища се предлагат и доброволни курсове по отбрана. Тази програма на военното министерство беше значително разширена след изборната победа на Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" през пролетта на 2010 година. Унгарската полиция пък предлага на младите хора професионално обучение за "преследвачи". Получилите такава професионална квалификация младежи са потенциални попълнения на създаденото през миналата година ново подразделение на Гранична полиция за охрана на южната граница срещу нелегалните имигранти. 

Младите хора обаче изглежда не са особено увлечени по новия военно-патриотичен култ в Унгария: въпреки масираната реклама нито полицията, нито отбранителното министерство регистрират силен интерес към професиите национален гвардеец или граничар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
0
 
! Отговори
бай Тошо преди 6 години
"Току що изнесоха доклад от комисията към ЦК на БКП и се оказа, че действително по горе изложеният показател, Израел се оказва не само социалистическа република, а вече е минала на съваршенно нов етап на развитие и е първата държава в света в която вече има реален комунизъм - този до който ние не можеаме да достигнеме. Там в казармата задължителната служба е за мъжете и за жените и то с оръжие а не с черпак - което ще рече че и по равенството на жената с мъжа и там имаме да догонваме разв.соц.дъ
150
0
 
9
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Аха, значи в Израел и Швейцария, например, цари комунизъм?? Ха-ха-ха-а-а-а!
149
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 6 години
Да не ги мислим унгарците. Въпросът е ние какво ще правим, като ни залеят чaлмитe?
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан е десен, почти фашист.А Унгария ВИНАГИ и във всички войни е била сред противниците на ***.Унгария, както и България, е ограбена от руските съюзници от Антантата и се е свила до 40% от нормалните си размери.
147
1
 
20
 
! Отговори
Една преди 6 години
Браво на Орбан! Във възхита съм от политиката му спрямо европейската и американска ***. Умен и достоен политик, не като нашите тикви. Защо България ражда толкова много тикви?
146
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорски"Почти всеки баща е играл със сина си на "бокс, борба, гоненка, криенка, канадска "С моя играехме на монополи, шах и Mario Cart.
145
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако трябва да налагаш патриотизъм в училище, толкова ти струва и държавата.Хората обичат страната си, когато има защо да я обичат, а не, ако някой им кацюже, че трябва.Всичко друго е кухи картини, които само знаят да маршируват.
144
2
 
17
 
! Отговори
Кенефче веле преди 6 години
Дойчо веле ми действа като бифидус есенсис. Всяка тяхна статия ми действа разхлабително и пускам по една кафява рецензия в ***
143
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам телешкия възторг на някои биологични единици.Унгария винаги гласува ЗА санкциите срещу Русия. Унгария не признава анексията на Крим. Орбан е сред най-големите привърженици на федерализма в ЕС. Той е за обща европейска армия, нещо което дори Германия и Франция не искат все още.
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиГоспод здраве да ти дава, добри човече.Сега се убедих,че българите сме най-големите биячи,пиячи и еб***чи. И западняците ни завиждат за тези качества и затова сме на това положение.
141
2
 
18
 
! Отговори
Б.Б. да се учи! преди 6 години
Вива Орбан!Как не ни се случат и на нас подобни управляващи, бе!
140
6
 
0
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонименне бъркай е..то с бо.я .. двете са абсолютно различни неща ...а за това че съм типичен българин съм съгласен ...когато се яде и пие ям като за псоледно и пия до забрава ..... когато опре до бой .....бия на умирачка па да става каквото ще !!! не напразно шефа ми казва, че ако спра пиенето може да уволни 5 човека от фирмата ...аз ще им свърша работата ;-) аз така видам нещата така ги живея!
139
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малииии, 160 коментара и никой не е чел статията. Никъде не се говори за връщането на бленуваната казарма. Става дума за военно и по-точно патриотично възпитание в училище.
138
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 157. Ами САЩ нямат наборна армия от Виетнамската война насам и имат бази у нас.Ние имахме наборна армия,а намяхме бази там.
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиЯвно ти си типичния българин,за който да не напиеш е върховно постижение.Това си е твоя работа,всеки има право да живее както иска.Но да питам. Какъв е тогава смисъла от това обучение.Ако приемем,че врага нападне внезапно и се въргаляте пияни,как ще му се противопоставите?
136
5
 
2
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До ддтпич с кеф бих отишъл запас ..... ти явно не знаеш за какво става дума !!!! питай някой който е ходил за да разбереш . Недей да вилософтваш на базата въображаеми интерпретаций !когато бях в наборния център в Плевен ...дойдоха 120 човека запас,вярвай ми началника на поделението се радваше когато ги изпращаше обратно ! половината изкараха по 10 дена в ареста, а другата половина пред вратата на ареста пияни до козирката !карула ги пазеше повече тях ..да не направят някоя простотия
135
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който не храни собствената си армия - храни чуждатазатова сме горди с 4-те американски военни бази и това, че в момента на практика сме окупирани от САЩсигурен съм, че всеки себеуважаващ се деморкат е горд с този факт. Както и че разкопават българското злато безплатно!Да живее демокрацията аххаха
134
10
 
2
 
! Отговори
ддт преди 6 години
искаш ли да те уредя със запас 2 седмици? да ти припомнят нещата. а? Обещавам, че няма да ти хареса...
133
3
 
22
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
Хубаво беше след 10 клас в лагера в Мала Църква,Рила. Стреляхме,пеехме,играехме футбол,момичетата даже бяха по-хубави. Това беше в края на обучението по Военно дело. България има силна нужда от това, без да се зачитат майкопродавците какво мислели за това.
132
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наш Бойко е абсолютният антипод на Орбан!