Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!

Фоменко разкрива "истината" за руския род и...
28 авг 2017 21:30, Екип на Dnes.bg
735
Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!
Снимка: архив, Reuters

Античност не е имало, Христос бил роден в Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес.

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди, а ключова роля в нея играят славяните - това са централните тези на руския математик и университетски преподавател Анатолий Фоменко, основател на школа, наречена „Нова хронология".

За възгледите на Фоменко и неговите последователи пише Феликс Филип Инголд, швейцарски публицист, писател и преподавател в реномирания университет в Санкт Гален. Обширната статия на Инголд в списание „Меркур" привлече вниманието на редица германски медии, включително и на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Дойче веле публикува кратко обобщение на публикациите.

"Ужасяваща езотерика"

Привържениците на "Новата хронология" твърдят например, че - противно на досегашните схващания - етруските са дошли в Италия чак през 13-14 век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски.

Школата на "новите хронисти" съществува от края на 1970-те години, но напоследък получава все по-интензивно внимание в руските медии. Анатолий Фоменко и неговите последователи пишат книги "за най-широка публика", изнасят публични лекции, организират семинари и публикуват видеа в YouTube. Интересът е огромен, тиражите и лайковете в социалните мрежи достигат върхови стойности. Фоменко се е превърнал в запазена марка, а екипът му - в нещо като фирма. Легитимация те черпят от многобройните си членства в академии, от наградите, грамотите и титлите си.

Много учени и експерти не само критикуват "Новата хронология", а дори я обявяват за ужасяваща езотерика, за поредната конспиративна теория, която представлява сериозна заплаха за руското образователно дело.

Фоменко и неговите последователи на практика зачеркват от човешката история цялата античност и преместват повечето събития в Средновековието. Като доказателство те предлагат огромно количество примери от различни евразийски култури, като наблягат главно на статистиката и етимологията.

Читателят е направо сащистан от необичайната им теза и трудно може да си пробие път в джунглата от диаграми, математически и физически формули, пише Инголд и припомня, че сред привържениците на тази теория са такива имена като шахматистът Гари Каспаров и вече покойният писател и теоретик на научното познание Александър Зиновиев.

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи, които са по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието. Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие. Ватикана и различни европейски владетели нарочно измислили това летоброене и удължили историята на християнството с около 1000 години, за да могат по-стабилно да легитимират властта си.

"Фатална смесица от факти и фикция"

"В самото начало човек се стъписва от радикалното съкращаване на историята, която познаваме: "Новата хронология" обявява египетската, гръцката и римската античност за старателно планирана историческа измислица, възникнала през късното Средновековие и Ренесанса", пише Инголд и пояснява, че по този начин гръцката Античност се измества в периода 11-16 век от новото летоброене.

Според Фоменко епохата на Римската империя съвпада с времето на средновековната династия Хоенщауфен, а Троянската война - с окончателното разбиване на Хоенщауфените от Карл Анжуйски в средата на 13 век. Той твърди още, че събитията, описани в Стария завет, всъщност са част от европейско-византийската история през 14-16 век и че Старият завет възниква след Новия, който бил писан през 12-13 век.

Досегашната версия на китайската история била фалшификация, а барутът, хартията и механичният печат възникнали в Европа в периода между 10 и 16 век.

Инголд пише, че аргументите и „доказателствата" на Фоменко са интересни, но изводите му са произволни и всъщност градят една чисто идеологическа конструкция: „Получава се фатална смесица от факти и фикция, която поставя под въпрос както знанието, така и вярата, както науката, така и религията - и ги вкарва в задънена улица."

Конструкцията е идеологическа, защото в крайна сметка радикално пренаписва и собствената, руска история. Фоменко твърди, че и възникването на държавата, и покръстването, и „татарското иго", и възцаряването на династията Романов - всичко това било измислица на неколцина германски историци, които през 18 век сътворили тази история по поръчения на руския царски двор, за да го легитимират.

Фоменко и неговите последователи твърдят, че пишат „истинската история на Русия" и доказват как „славяните са превзели света". Според тях в евро-американската историческа наука „руският род" бил оклеветен като изостанала мешавица от различни етноси без своя цивилизационна и културна самостоятелност, докато всъщност той бил ментор, освободител и културтрегер на западния свят - основополагаща велика сила.

"Истината" за руския род

„Благодарение на „Новата хронология" дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно се трансформира в триумфална история на победи и придобивки. Аргументите, косвените доказателства и тези в полза на това твърдение описват транснационалната история като изцяло доминирана от свещеното славянство, чието влияние се разпростира върху цяла Европа, в Близкия изток и в част от Северна Африка - от Шотландия до Византия, от Кавказ до Египет, включително и източно от Урал", пише Инголд.

Авторът на статията с изумление констатира, че според школата на Фоменко от славянството всъщност произлизат всички народи в така очертаното пространство: норманите (викинги, варязи), скитите, шотландците, татарите, траките, турците и дори легендарните монголци от Златната орда и митичните амазонки. Всичко това се случило в рамките на „славянското нашествие по света" в периода между 13 и 15 век, което традиционната история нарича „преселение на народите" и датира в периода между 4 и 6 век. „Тук очевидно се скицира идеята за едно общо евразийско пространство, начело с руснаците („славяните"), а това може да послужи като образец за сегашната геополитика на Путин", коментира Инголд.

Един от примерите, които цитира авторът на статията, е свързан с Карл Велики. Според школата на Фоменко той също бил от славянски произход, защото името му „Карл" идвало от славянското „крал". „Велики" (на латински magnus) също произхождало от славянския език, с две възможни обяснения: или „монголецът" (тоест, пак славянин и руснак), или пък по етимология от „много". С други думи, Карл Велики всъщност били Карл Монголецът или пък „крал на многото". А името на столицата му Аахен се извежда от монголското „хан" - тоест, градът бил седалището на властелина.

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи Исус се е родил през 11 век, а „Палестина" всъщност се намирала край Босфора. На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност е византийският император Андроник Комнин.

Инголд смята, че анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на „Новата Хронология" за този полуостров като „свещена земя на руснаците". В края на обширната си статия той обобщава критиките срещу школата на Фоменко:

Диагнозата

„Специалистите в областта на историята и езикознанието са убедени, че част от „доказателствата" всъщност са фалшификати и обвиняват „Новата хронология" и нейните последователи точно в това, в което отсрещната страна обвинява тях: наивност, некомпетентност, непоследователност, безотговорност и разпространяване на безумни, понякога дори опасни идеи. Факт е обаче, че учените си остават нечути.

На редица научни конгреси и в редица публикации повечето тези на „Новата хронология" са обявени за фалшифицирани. Въпреки това обаче последователите на Фоменко се множат и той се превръща в гуру на едно ново езотерично движение, което привлича внимание и извън пределите на Русия.

В интернет, в рамките на многобройни семинари, в държавните и в частните медии Фоменко вече е култ и видимо е обвеян със славата на пророк и интелектуален лидер, който пренаписва „отечествената история" и измива лика на руския род, като в същото време му гарантира светло бъдеще. Във времена на оскъдица разкрасяването и фалшифицирането на историята компенсира у хората чувството за пропуснати възможности и същевременно им помага да повярват, че ще ги реализират в бъдеще" - такава е диагнозата на руското общество, до която стига в края на статията си швейцарският публицист Феликс Филип Инголд.


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
0
 
! Отговори
Burum преди 3 години
Е ,че това съ знай от едно времи!
207
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това намирисва на теориите на Фюрера за арийската раса!
Путин се кани за 6-ти мандат. Какво ли ще бъде след още два?
206
4
 
11
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 3 години
Рашаните са жалки комплексарчета.Нация която винаги се е влачила след западната цивилизация реши да става велика ...Азиатски ***...
205
13
 
5
 
! Отговори
Кой е Фоменко? преди 3 години
Анатолий Тимофеевич Фоменко е руски математик, пълен член на Руската академия на науките (РАН), действителен член на Руската академия на естествените науки (РАЕН), действителен член на Международната академия на науките на висшите училища (МАНВУ), доктор на физико-математическите науки, професор, завеждащ катедра в Механо-математическия факултет на Московския държавен университет.

А кой е Инголд и другите пишещи емоциаонално тук?
204
1
 
7
 
! Отговори
хааах преди 3 години
още 1 потвърждедние кой измисли македонския език и история, татарско - монголската теория за произхода ни ит.н...
203
4
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 3 години
Лъжата в огромни количества и под всякаква форма винаги е била основа в съзнанието на рашаните...Жалка картина...Именно затова точно в рассия комунизмът намери място със своите измислици за ръководната роля на работническата класа и т.н.
202
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя май е прекалил с водката :)
201
12
 
5
 
! Отговори
скънка преди 3 години
като се замисля преди около 15 години какво съм учил по история, а сега отворя учебника на братовчед ми, виждам толкова изопачени и премълчани факти,че без проблем теорията на Фоменко да се окаже истина ...
200
4
 
16
 
! Отговори
Русофил=предател преди 3 години
Как не ви е срам русофили да се наричате българи.Нали от Москва ви наредиха да сте татарски монголци по произход.Само русофил ще повярва , че дръпнати са му очите и кожата му жълтенее.Но русофила за жълтур се взима щом в гащите си се зарови-търси , търси и накрая бобено зърно.И мечтае си то да порасте , но уви нищо не расте.Сега разбрахте защо русофила е безполов.
199
18
 
6
 
! Отговори
док преди 3 години
Хайде, измислен повод да се говори негативно за Русия. Екипа на Днес подценява четящите. Провокират да ги напуснем, тогава ще си остане само един Анонимен русофоб.
198
11
 
4
 
! Отговори
Чел преди 3 години
До Анонимен
Фоменко не казва, че античност няма. Вие луди ли сте бе хора? Критикувате нещо, което не познавате, но го критикувате.... Фоменко доказва, че е сгрешена официалната хронология до 14-ти век, т.е. и античната.
197
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водки мало, водки мало, водки мало нам........Какво може да причини водката на човек. Блядухите , не знам защо се наричат славяни, 80% от тях са с дръпнати очички, дори и президента.
196
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати малоумието .. дори да приемем, че античност няма ... египтяните ей така в бързинката дигат пирамиди и строят гробници .
Да не говорим,че Българската история има поне 1400 години корени. Да не говорим,е така наречената "стара велика България" е била на територията на Русия . Волжка България на друга част и то до 14 век . Руснаците ги няма на картата до освобождаването им от татарите( които са Българи ... Волжки ) Нямат история , за това си измислят !
195
0
 
1
 
! Отговори
599 преди 3 години
До До 599

Нищо такова не твърдят. Защо не ги прочетеш все пак? Вярно, книгите им са големи и без специална подготовка трудно би ги разбрал. Направо си като чукчата който казвал "Чукча не читает, чукча пишет".
194
7
 
2
 
! Отговори
скънка преди 3 години
Турците са народ с руса коса и сини очи. След това става сериозна мешания с кюрдите, от където повечето хора имат представа за турчин като черен,космат,брадат облик.
Славяните са най - смиреното племе. И сламки да ядат, оцеляват.(предполагам в този профил много от вас намират свой познат,ако не и себе си). Траките са племето, което воюва, бунтарства и се бори за по-добро статукво.
Като добавим десетките други племена,оставили семето си по нашите земи,разбирате защо в Б-я няма гражданско общество
193
0
 
8
 
! Отговори
Много лъжеш Дани преди 3 години
До сега няма нито едно негово доказателство на теориите му , но ти си търси опровержения на фантазиите му.
192
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напил се е като кърски работник и объркал сметките! В Русия по-голямата част от научните работници за нищо не стават, както и при нас, но за едната титла стават за смях!
191
4
 
6
 
! Отговори
До 599 преди 3 години
Те твърдят , че Славяните са най големия народ през 10ти век и Христос е руснак роден в Крим.Но за теб това е наука.Да се смея ли , да плача ли
190
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нова хронология", "Новото познание"...все руски проекти за лековерните и наивните...
189
8
 
3
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Истината е една Новата хронология не може да бъде оборена т. е до сега никой не е доказал че Фоменко не е прав в нито едно от. приведените от него и екипът му доказателства за новата хронология. Затова някакъв драскач публицист Инголд седнал да му приписва лъжи без доказателства. Когато Фоменко казва тази датировка не е вярна от официалната история той привежда за тезата си стотици доказателства от най -различно естество. До сега нито 1 негово доказателство не. е оборено!