Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?

Американците твърдят, че Русия не може да се справи с толкова сложна технология
Обновена: 13 авг 2019 18:56 | 13 авг 2019 13:58, Нели Христова
321
Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил?
Снимка: BBC

Както Запада предположи, взривът, който уби седем души на военен полигон в Русия, се е случил при тест на ново ядрено оръжие – най-вероятно ракетата "Буревестник". Именно за нея Путин твърдеше, че е „непобедима“, но прототипът причини „един малък Чернобил“, както се изразиха експертите.

Още по темата

По време на церемонията в памет на жертвите руските власти не уточниха дали става дума наистина за "Буревестник", но бяха категорични, че "работата по новите видове оръжия ще бъде продължена докрай".

Според експертите, както в повечето случаи, Русия прикрива информация и инцидентът може би е бил много по-сериозен, отколкото властите искат да признаят. Навярно вторият най-лош ядрен инцидент в пост-съветска Русия, след взрива в Чернобил през 1986 г.

Технологията на "Буревестник" копира тази на американската SSC-X-9 Skyfall. Ето какво знаем за нея и инцидента.

Веднага след взрива градовете в близост засякоха "краткотраен скок в нивата на радиация". Местните хора се паникьосаха и започнаха масово да купуват йод. Според данните на Greenpeace, радиацията всъщност е била 20 пъти повече от нормалното, а от организацията настояха Русия да даде адекватно обяснение на случващото се.

Норвегия, която също се намира в близост до военния полигон, не засече покачване на нивата на радиация около територията си.

Още през 2018 година пред зала, пълна с елита на Русия, Путин разкри началото на програмата в разгара на кампанията си за президент. Всички станаха на крака и го аплодираха, тъй като възможностите на "Буревестник" всъщност почти нямат лимит.

Задвижваната от миниатюрен ядрен реактор крилата ракета има неограничен обсег и може да лети в продължение на дни. Тя се движи близо до земната повърхност, така че е почти несваляема от съществуващата система за противоракетна отбрана. Нейната технология напомня тази на американската  SSC-X-9 Skyfall.

Ракетата носи името "Буревестник", като птицата, която според моряците предвещава идващата буря. Специално за избора му, власите организираха конкурс. На второ място остана друго лаконично наименование на оръжието - "Изненадата".

Естествено, предимството на тази ракета е в задвижването от ядрен реактор. Благодарение на него тя има неограничен обсег, докато останалите оръжия, захранвани от течно гориво могат да изминат около 1000 мили. Самият Путин показа видео на ракетата, която преминава на зиг-заг между планински върхове.

Ала американците не са убедени, че руснаците могат да накарат една толкова сложна система да работи.

Според тайните служби на САЩ, това невероятно оръжие с неограничен обсег досега е изминал едва 22 мили. Американската армия също е имала идея да започне работа по ракета, задвижвана от ядрен реактор, но се е отказала, тъй като имало един основен проблем в дизайна – ракетата бълвала радиоактивни отпадъци, докато летяла.

„Русия се движи към задънена улица с този проект. САЩ опита да създаде ядрена ракета, но бързо осъзнахме, че това е невъзможно“, твърдят от Федерацията на американските учени“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Щом американците казват,значи повредата не е във вашия компютър.
254
0
 
2
 
! Отговори
няма сектретни неща преди 4 години
Ракетата е свръх секретна.но виждам че целия форум и знае устройството, грамажа, принцип на действие и др. След малко очаквам някой да качи и чертежите на тази ракета. Така,че няма сектретни неща, няма нещо което да може да се скрие от форумците и коментиращите.
253
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не знаете и няма да знаете . Само фърляте ,Райкин боб и гадаете .Може и да хвърлят ,кокалчета от свински крак ,белким нещо разгадаят .
252
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гoшу Разбира се ,че педофилите и наркоманите ,един ракетен двигател не могат да направят .Затова купуват .
251
7
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Разбира се, че технологията е копирана от американците. Те алкохолиците нищо не могат да измислят сами. Дори и прословутият им двигател РД-180 е американски, разработка на Локхийд Мартин, само че за по-евтино го произвеждат в ***. И най-смешното е, че сега американците са забранили на пияниците да го използват :))) Хахахаха, каква ирония само, нали?
250
0
 
2
 
! Отговори
тра ла ла преди 4 години
Какво знаем за "Буревестник", който причини един мини Чернобил? питайте ***, той знае всичко!
249
3
 
6
 
! Отговори
Загубени в превода преди 4 години
SSC-X-9 Skyfall е името на Буревестник по класификацията на НАТО, а не копира тази на американска технология. Жуpналята, по-внимателно с гугъл транслейта.
248
6
 
7
 
! Отговори
BaphMaamu преди 4 години
Нали радиоактивните отпадъци бяха безопасни, поне така казаха американците, когато фърляха уранови бомби над братска Сърбия.
247
1
 
9
 
! Отговори
До чугуните преди 4 години
По принцип чугуна не се променя, затова пиша за тези, които искат нещо да научат. Този тип ракета излита като обикновена ракета с химически двигател. Щом се ускори достатъчно въздуха започва да навлиза в камерата на малък ядрен реактор. Там под влияние на високата температура се загрява и излиза с по-голяма скорост през соплото. Проблема е, че преминавайки през реактора сгъстеният въздух се "обогатява" с всякакви отпадъци от ядрената реакция и остава след себе си радиоактивна диря !
246
1
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Търгът е спечелен от НПО Енергомаш, които предлагат най-изгодната и най-евтината оферта. Прат енд Уитни спечелват пък правото да представляват новия двигател "РД-180" (базиран на "РД-170") за ракетата "Атлас IIAR"."Няма такова нещо като руски двигател РД-180", пише журналистът Андрей Шипилов. "Всеки един двигател "РД-180" е създаден в рамките на руско-американско сътрудничество, при това по поискване от САЩ, и той понастоящем се произвежда от американската компания Прат енд Уитни в руските производствени съоръжения".
245
4
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До АнонименЗа заблудените, които още си мислят че НАСА ползва руски двигатели.След разпадането на СССР настъпват трудни времена за руската космическа индустрия и още през 1992 година НПО Енергомаш и американската компания Прат енд Уитни подписват първия договор за съвместна маркетингова дейност. Това го пише на самия уебсайт НПО Енергомаш. А през 1995 година американската компания Дженерал Дайнемикс, отговорна за ракетите "Атлас", открива търг за разработката на нов двигател. Търгът е спечеле"Няма такова нещо като руски двигател РД-180", пише журналистът Андрей Шипилов. "Всеки един двига
244
6
 
16
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ракетата не копира американската SSC-X-9 Skyfall, а това е име дадено на руската ракета споредкласификацията на НАТО. Алиансът има собствени наименования за оръжията на противниците и SSC-X-9 Skyfall е едно от тях. Проверявйте си информациите преди да пишете глупости!
243
25
 
10
 
! Отговори
Север.мечок преди 4 години
Натуфци,Русия е над вас,редно е да се страхувате и да мълчите,и си налягайте парцалите,достатъчно поразии направихте
242
8
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Хорица отдавна инцидента е изчерпан1. Взривило се е нещо на полигона - да2. Вероятно е морска версия на Буревесник - да3. Има жертви - да4. Повишаване на радиационния фон за около час-два - да5. Евакуация на селото няма да има - селото се евакуира при всяко по-сериозно изпитване на оръжия. Изпитанията за 14.08.2019 са отменени6. Докторите работили със жертвите искат да бъдат изследвани в Москва7. Властите са подписали декларация да не казват кои са докторите които ще се изследват
241
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като има достатъчно данни за разработване на ядрено оръжие защо НАТО не започне война срещу Русия както срещу Ирак при Садам?Сигурно защото чакаме доставката на новите самолети през декември 2023 г.
240
4
 
14
 
! Отговори
-|- преди 4 години
... Навярно вторият най-лош ядрен инцидент в пост-съветска Русия, след взрива в Чернобил през 1986 г. ...СССР все още съществуваше през 1986 г и Русия си беше съветска тогава. Следователно аварията в Чернобил през 1986 г не се брои за ядрен инцидент в пост-съветска Русия.Следователно, кой е първият най-лош ядрен инцидент в пост-съветска Русия?
239
0
 
18
 
! Отговори
До "журналистит преди 4 години
SSC-X-9 Skyfall е натовското име на "Буревестник". Няма такава американска ракета, с такова име. И да има е друго. Преводите ви куцат.
238
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи, който никога не е пробвал да запусне нещо сглобено лично от него, само ти незнае, че при пускането му винаги има шанс нещо да се обърка.
237
17
 
31
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Много активни са това журналята,мини Чернобил и тн..Защо не пишете за обеднения уран който американците хвърлиха в бивша Югославия.За загиналите жени и деца от американските бомби,за зачестилите ракови заболявания в районите на бомбандировките и пограничните райони.И най вече какво американска воиска търси в Европа.
236
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аварията е в следствие от изпитание на преработен вариант на ракетата за да може тя да се ползва и с морско базиране, а изпитанията на другите и варианти са приключили при това успешно. Руснаци имат такъв двигател, колкото и неприятно да е това за задокеанските ни "партньори".