Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?

Лукашенко приложи именно тази тактика в Беларус
8 сеп 2020 22:30, Нели Христова
159
Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?
Снимка: БГНЕС

Когато хиляди протестиращи излязоха на улицата миналия месец след изборите в Беларус, властите решиха, че най-правилното решение е да спрат интернета в цялата страна. Навярно те са се надявали, че по този начин демонстрациите ще приключат, но седмици по-късно тълпата по улиците в Минск продължава да расте и да се противопоставя на намерението на Лукашенко да остане на власт.

През последните десетилетия все повече и повече режими свикват да блокират достъпа на гражданите си до интернет, за да прекратят усилията на активистите да комуникират и да се мобилизират. Но едно изследване показва, че подобно на Беларус, този метод рядко има ефект. Всъщност, в повечето случаи ефектът е обратен, а демонстрациите стават по-продължителни, настойчиви и насилствени. 

"Рядко виждаме блокиране на мрежите, което да е довело до спад на протестиращите на улицата", казва Ян Ридзак, анализатор в Ranking Digital Rights, организация с нестопанска цел, която насърчава гражданските свободи.

Той и екипът му наскоро публикуват проучване, в което документират какво се е случило с протестните движения в африканските страни, когато правителствата решават да цензурират социалните мрежи или директно да спрат интернета.

Изследването на Ридзак не успява да докаже, че спирането на интернета винаги е свързано с по-агресивни протести, но доказва, че то няма никакъв ефект върху броя на хората, които излизат по улиците. Един от примерите са протестите за етническо неравенство в Етиопия през 2017 г. Тогава правителството блокира достъпа до мрежи, но "напълно се проваля", тъй като броят на протестиращите не намалява и са регистрирани повече сблъсъци.

Eкипът от учени взима под внимание данните за локациите на протеста и дали е имало сблъсъци или не. Но изследователите нямат достъп до информацията какъв е бил броят на протестиращите и каква е била тяхната активност в интернет преди спирането на мрежите.

"Ако върху тези две точки бъде хвърлена повече светлина, то това би било ключово за по-нататъшното обяснение на устойчивостта на протестните движения в лицето на нарушената комуникация, предполага Дебора Браун, старши изследовател и застъпник за дигиталните права в Human Rights Watch.

Тя добавя, че в крайна сметка намесите в мрежите едва ли ще са достатъчни да заглушат активистите.

"Затъмнението не променя това, което хората искат. А те искат да бъдат чути. Те няма да си останат вкъщи, само защото не могат да комуникират помежду си", казва Браун. А Ридзак е на мнение, че протестиращите ще намерят нов начин за комуникация, когато са принудени. В случая с Беларус протестиращите веднага се обърнаха към частни виртуални мрежи VPN и Telegram, когато сайтове като WhatsApp бяха блокирани.

Но ако спирането на интернет не работи, защо правителствата продължават да го използват?

"Те често използват тази тактика в краен случай. Но стратегията е груба и може да доведе до  разпространение на слухове и дезинформация по други канали - с непредсказуеми последици", казва Джос Райт, старши научен сътрудник в Оксфордския интернет институт, пред Vice.

Ридзак е съгласен с това твърдение: "Става въпрос за създаване на атмосфера на страх и несигурност. Като пряка демонстрация на власт, изключванията могат да засилят цялостното усещане за хаос в дадена държава или населено място, създавайки нестабилна ситуация, която властите може да се надяват в крайна сметка да им помогне", казва той.

 

 


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 1 месец
Купуваш драскачите и телевизиите и навсякъде отразяват каквото каже чорбаджията, на заплатка са хората, като на държавна хранилка, само че с никакви европроекти и далавери...
143
0
 
2
 
! Отговори
Мемет преди 1 месец
Ми да спрат и тока и водата и да чакат положителен резултат. Щом има протести значи нещо не е наред и трябва да се търси решение, а не да се запъват като магарета. Нали уж е демокрация.
142
1
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Пиша тук защото сайта има относителна свобода на словото .
В България ГЕРБ са обучени и прилагат друг приом - копиран е от САЩ .
Този модел за потушаване на недоволство на Народа е обратен - Интернет се купува със Сайтове близки до властта - Назначават се Редактори който следят за Политическонекоректни Мнения , Редактора активира голяма група тролове с подготвени коментари за опляване на опонентта на Властта .
Модерни сме .
141
3
 
4
 
! Отговори
rossia преди 1 месец
Другари бързо на терминал 1/2
Достоен живот в държава без корупция може да съществува само в россия
140
1
 
1
 
! Отговори
Добруджанеца преди 1 месец
До Диана

Дръпна цял ферман ,за да кажеш нещо ,което можеше да сториш с две изречения.
139
3
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
"ЖИВОТ БЕЗ КОРУПЦИЯ"....ХА,ХА,ХААААААААААААА...

КАТО ПРИ ПЪРВОБИТНО-ОБЩИННИЯ СТРОЙ ...ЩОТО НЯМА ПАРИ!
...ИЛИ КАТО ПРИ "КОМУНИЗМА"---РАЗМЯНА В НАТУРА....ха,ха,хаааааааааааааа
/..лекуваш ме или ми оправяш зъбите-- и получаваш апартамент.../
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 140 "Как пък една позитивна идея не защитиха..."

Достоен живот в държава без корупция достатъчно позитивна идея ли е за теб?
137
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протести изпразнени от съдържание
Как пък една позитивна идея не защитиха.
Всичко им е криво.
Алкохолна промяна на личността,
т.е.деменция
136
3
 
3
 
! Отговори
old stupid retard преди 1 месец
До Анонимен

Пич по времето на Бай Тошо в България нямаше интернет или е бил за много тесен кръг от хора
135
5
 
6
 
! Отговори
днес 9 септември преди 1 месец
Е празник. Всички комунисти са станали рано и са се изкъпали.
Нинова да поднесе цветя на Паметника.
Путин да поздрави целия български народ.
134
1
 
1
 
! Отговори
old stupid retard преди 1 месец
До Анонимен

Отказва визи на 25 % от българите, а познайте за какво...на колко гърци отказва и колко години в Гърция са управлявали комунисти...
133
13
 
12
 
! Отговори
до 138 преди 1 месец
Цифрите не са както трябва, приятелю! В Беларус хората на улицата са стотици хиляди, а в България са стотина.
132
5
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 1 месец
До гошко

Не само Българите, и самите руснаци за да напуснат областта трябваше да имат путьовка... и те самите са ми казвали че до 1981 г много от хората по селата въобще не са имали документи т.е. били са крепостни селяни само дето помешчиците не са много а един..
131
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Глупости, Великата Френска революция по интернет е организирана сигурно. Цяла обществен стой е съборила. Има приказка - когато искаш нещо, намираш начин, когато не искаш, намираш причини.
130
5
 
6
 
! Отговори
тъпото преди 1 месец
До Анонимен
България беше на 30 място в света...потвърждавам, аз чаках 25 години за лада и от 3 часа сутринта за цветен телевизор с 6 програми - но и те му бяха много. Върха бяхме...
129
4
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 1 месец
До Анонимен

За съжаление така се постъпва с най близкия сателит на Русия доскоро
128
4
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 1 месец
До Анонимен

За съжаление такива са условията за най близкият сателит на Русия до скоро
127
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беларус, протестиращ хвърля яйце - спира се интернета, светът подкрепя справедливия протест и натиска законно избраната власт да сдаде позициите.

България, протестиращ хвърля яйце - по ТВ излиза адв. Марковски с твърдение, че трябва да се излежат 15 дни арест, премиерът с пачките нарича народа тулупи, светът настоява за върховенство на закона.

Нещо не е както трябва.
126
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас е все тая. Рано сурин разбрах, че съм тyлyп, дето спи до обед по всички канали - интернет, телевизия (държавната телевизия), радио (програма Хоризонт на БНР)...
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мафията има дълбоки корени.
Трудно ще се даде.