Войната промени правилата: Може ли Молдова да си върне Приднестровието?

Случващото се в Украйна може да доведе до окончателния край на самообявилата се република
14 яну 2023 21:45, Красимир Ангелов
131
Войната промени правилата: Може ли Молдова да си върне Приднестровието?
Снимка: БГНЕС

Трафик на хора, стоки и пране на пари - Приднестровието е "черна дупка" за мръсни сделки. Войната в Украйна обаче може да доведе до окончателния край на самообявилата се република. DW пише в свой анализ защо.

Руският президент Владимир Путин направи не една грешна преценка по отношение на войната, която започна в Украйна. Досега той не успя да победи съседната държава и вероятно това никога няма да се случи. Провали се и в опита да парализира и раздели Европейския съюз и НАТО. И още: противно на намеренията му, той приближи Украйна, Грузия и Република Молдова до европейската интеграция много повече, отколкото те някога са смеели да се надяват.

Вероятно предстои още сметки да не излязат. Например за разрешаването на конфликта в Приднестровието. В тясната ивица на Молдова, разположена на левия бряг на река Днестър, Русия демонстрира за първи път след разпадането на Съветския съюз през 1991-1992 г. как може да дестабилизира и раздели една независима република, да въоръжи лоялни на Кремъл сепаратисти, да разпали война, да създаде псевдодържавни структури и по-късно да замрази конфликта за дълго време.

Приднестровието - една "черна дупка" в Европа

В Приднестровието, което е около 200 километра дълго и най-много 30 километра широко, и до днес са разположени около 2000 руски войници. В северната част, близо до село Кобасна, се намира един от най-големите оръжейни складове в Европа - в него се съхраняват около 20 000 тона боеприпаси и оборудване от стари руски запаси. Въпреки че през 1999 г. Русия официално се ангажира да изтегли войските и оръжията си в рамките на няколко години, тя така и не спази това обещание.

От повече от 30 години Приднестровието е една "черна дупка" в Европа, както я определи и Европейският парламент в свой доклад от 2002 година. Икономически регионът се спасява от колапс с парични преводи от Москва, както и с контрабанда, трафик на хора и пране на пари. Украйна също има своя принос: След 1992 г. украинските управляващи елити, заедно с руски икономически служители, създават контрабандна верига през Приднестровието, която укрепва региона икономически и прави невъзможно Република Молдова да контролира сепаратистите. Постепенно обаче корумпираният елит на Молдова също се включва в мръсните сделки.

Икономиката на Приднестровието зависи от нелегалното придвижване на стоки към и от Одеса и други черноморски пристанища. Основата на тази търговия е положена още през 90-те години на миналия век, когато първият "президент" на самопровъзгласилата се сепаратистка Приднестровска молдовска република Игор Смирнов е приет тържествено от тогавашния украински президент Леонид Кучма. Твърди се, че зетят на Кучма е бил собственик на една от най-големите стоманодобивни компании в Приднестровието. През годините и други политици в Киев са се изкушавали от възможността да правят "бизнес" със сепаратистите.

Краят на войната ще доведе и до край на самопровъзгласилата се република?

Днес Киев признава, че има морален дълг към Молдова, защото десетилетия наред е толерирал и дори се е възползвал от "черната дупка" в Приднестровието. Близките до властта в Украйна медии се занимават с темата и спекулират, че руска загуба във войната в Украйна би означавала и край и на проруската псевдорепублика.

След като години наред украинските и молдовски власти си затваряха очите за нелегалните практики в Приднестровието и представители на двете държави печелеха от тях, пише украинският журналист Сергей Сидоренко в "Европейска правда", руската война срещу Украйна промени всичко. Украинците разбраха, че Приднестровието е заплаха за сигурността им. Въпросът е как да бъде премахната тази заплаха.

След началото на войната украинската армия блокира с танкове границата с Приднестровието. Това спря контрабандата, а сепаратисткият режим в Тираспол започна да се оплаква от "икономическата блокада" и призовава Русия да ги спаси. Планът Русия да превземе Украйна и да анексира Приднестровието обаче се провали заради съпротивата на украинската армия.

Кишинев иска да реши проблема по мирен път

Самата Република Молдова настоява конфликта със сепаратистите да бъде решен по мирен път и по начин, който няма да повлияе на проевропейския курс на Кишинев. Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че страната трябва да стане член на ЕС до края на това десетилетие.

"Кървавата агресия на Руската федерация срещу Украйна засили желанието на молдовците да избегнат войната на всяка цена. Това е най-простият отговор на широко разпространената в Украйна идея, че украинските въоръжени сили трябва да помогнат на Молдова да се отърве от сепаратизма и руснаците в Приднестровието. Няма обстоятелства, при които Кишинев би се съгласил с действията на украинските сили на своя територия", пише Сидоренко и добавя, че Киев е разбрал това.

Макар правителството в Кишинев да инвестира сериозни средства и рекорден бюджет в отбраната за 2023 година, то изключва възможността за военен конфликт с Приднестровието и акцентира върху икономическия натиск като средство за борба с режима в Тираспол.

Молдова е зависима от Приднестровието, но не за дълго

"Всички сме в една и съща лодка. Не бива да я разклащаме", заяви неотдавна молдовският вицепремиер по реинтеграцията Олег Серебрян. Република Молдова всъщност е зависима от доставките на електроенергия от централата "Кучурган", която се намира в Приднестровието. Тя от своя страна се захранва с руски газ, който се доставя от Кишинев до Тираспол. Парадоксално, но за Молдова се оказва необходимо да финансира сепаратизма, тъй като без електричеството от "Кучурган" в страната ще цари мрак.

Но това скоро може да се промени. В Република Молдова с пълна сила се работи по плановете за постигане на независимост от електричеството от Приднестровието и газа от Русия. Когато това се случи, Приднестровието може само да се обърне към Кишинев. Защото без контрабандните маршрути през Украйна и доставките на газ от Кишинев самопровъзгласилата се държава не би могла да оцелее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
12
 
9
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Бой по руските окупатори навсякъде до пълното им изтребване. Светът все повече се обединява срещу руския фашизъм.
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ имат много бази в други страни и това не е проблем. Молдова ще бъде потурчена от Румъния или Украйна ако не е червената армия.
78
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опрасквайте руската cган в Приднестровието. Жужето е пътник.
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Много интересно А защо не пишат преди тридесет години как са клали и убивали рускоговорящи там --------- много *** филми си гледал!
76
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова американските и "приятели" я гласят за ролята на Украйна. Обаче едва ли Молдова може да носи толкова на бой. Ще ядат боя и с това ще се кротнат в Молдова.
75
7
 
31
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Тези които не са били свидетели на конфликта, според мен няма какво да философсват, хората там никога ама никога няма да говорят на румънски или молдовски, на каквато и да била цена, въпреки че те са я платили преди 30 години, а вие тук си ги наричайте терористи!!! А не ли е демокрация да говориш на какъвто език си желаеш, защо пък те не могат там да си говорят на родният език, или понеже е руски, то значи са терористи? Колко елементарна логика само!
74
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова да се присъедини към България.
73
16
 
34
 
! Отговори
Много интересно преди 1 година
А защо не пишат преди тридесет години как са клали и убивали рускоговорящи там, когато Румъния след перестройката на Горбачов е решила да си прибира Молдова! Реки от кръв се лееха там, понеже не са искали да стават румънци! Дано никога да не преживяват същия ужас! Къде е било ООН тогава? А и от кога молдовци са станали румънци?
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАми не е , в много славянски езици се използва буквата Ж, почти във всички, а турците нямат точно буква Ж, но например при французите я има. А "Добротица" е името на един от наследниците на българския цар, който образува самостоятелно царство и владение, защото българския цар се оженва за друга жена и разпределят наследството между тримата царски синове и болярите, което разпокъсва България на три царства и много болярства из почти целия Балкански полуостров!
71
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 Скоро гледах в Уикипедия че старобългарското име на Добруджа е Добротица. Всичко с 'джа' е чуждо останало от турците.
70
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-късно , след създаването на изкуствената държава Румъния, румънците открадват и Северна Добруджа през XIX век от българите и България, където населението е било 95% българско и се прекъсва връзката на българите и България с Молдова(Богданско) и Бесарабия, които са били български територии, с коренно българско население!
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова е старо българско болярство и се е наричало Богданско, на името на основателя си, на българския болярин Богдан, който се откъсва като отделно княжество при създалите се неприятни обстоятелства и война, много преди да бъде създадена Румъния, тя не е нито румънска, нито украинска, нито руска територия. По-късно , след създаването на изкуствената държава Румъния, румънците открадват и Северна Добруджа от българите и България, където населението е било 95% българско и се прекъсва връзката с
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова(Богданско) стои самостоятелно, защото е била българска територия, не е нито румънска, нито украинска или руска, всъщност държавата Румъния се създава много по-късно и е изкуствено създадена държава. Затова Молдова е идеална за буфер, тя не е на украинци или румънци, а българска територия!
67
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова не е била нито от Румъния, нито в е сложена в Русия, още по-малко пък в Украйна, защото това са бивши български територии и оригиналното старо име на Молдова е Богданско! Румънците открадват северна Добруджа от българите, а Молдова стои самостоятелно, защото е била българска територия, не е нито румънска, нито украинска или руска, всъщност държавата Румъния се съадва много по-късно и е изкуствено съдадена държава. Затова Молдова е идеална за буфер, тя не е на украинци или румънци!
66
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова е старо българско болярство и се е наричало Богданско, на името на основателя си, на българския болярин Богдан, който се откъсва като отделно княжество при създалите неприятни обстоятелсва и война, много преди да бъде създадена Румъния, тя не е нито румънска, нито украинска, нито руска територия. По-късно , след съдаването на изкуствената държава Румъния, румънците открадват и Северна Добруджа от българите и България, където населението е било 95% българско.
65
18
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Класическа руска външна политика - обявавяме независимост, правим референдум и се присъединяваме към матушка рус... Агресори и военолюбци, ще пожънат каквото посяха...
64
2
 
16
 
! Отговори
Гз преди 1 година
Незнам за русия, ама без сащ Кралица Елизабет втора щеше да си остане кобургота и да говори на немски в Бъгингамският дворец.
63
26
 
13
 
! Отговори
= преди 1 година
Какъв парад на 9 май в Ню Йор ви се привижда руски тролчета?Без американците *** щяха да загубят ВСВ, както сега губят срещу Украйна.Американците дават на Украйна оръжие на час по лъжичка и пак руснаците тъпчат на едно място, ако НАТО се влючи във войната русия щ рхне за месец.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До BokoОт спонсора си Сорос
61
11
 
28
 
! Отговори
Boko преди 1 година
Едно само не е ясно, откъде DW черпи инфо за този "анализ", че и прави "предположения за Приднестровието?А още повече, този драскач няма ли кратуна на раменете да ни поднася "анализа"!Дерзай Редакция с такива дописници!