Руската ваксина срещу коронавируса - успешна

Изписват в сряда първата група доброволци
12 юли 2020 12:00, Петя Славова
111
Руската ваксина срещу коронавируса - успешна
Снимка: БГНЕС

Изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус в университета "Сеченов" е завършено успешно, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости. Първата група доброволци ще бъде изписана в сряда, а втората на 20 юли, каза Вадим Тарасов, директор на Института по транслационна медицина и биотехнология към московския медицински университет "И.М. Сеченов".

По-рано пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщи, че на 18 юни университетът започва клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус, която е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея".

"Университетът успешно завърши тестове на доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус", каза Тарасов.

Още по темата

Директорът на Института по паразитология, тропични и заразни болести към университета университет "И.М. Сеченов" Александър Лукашев в разговор с РИА Новости отбеляза, че целта на този етап от изследването е да се демонстрира безопасността на ваксината за човешкото здраве, което е постигнато.

Доброволците са били разделени в две групи – първата е получила една доза от ваксината, втората две. Освен повишаване на телесната температура през първите дни след ваксинацията, доброволците не са развили никакви негативни реакции, всички се чувстват добре, подчерта Лукашев.

От своя страна Тарасов отбеляза, че доброволците са били изолирани за дълъг период, били са ограничени в контактите с външния свят още преди началото на тестовете, за да се изключи инфекцията с коронавирус.

Дългата изолация, според Тарасов, е повлияла на психологическото състояние на доброволците, по време на изследването са възникнали конфликти, емоционалният стрес се е увеличил, така че психолозите също са се включили, за да намалят напрежението, възникнало в трудните условия.

Въпреки това, скоро доброволците ще се върнат към обичайния си живот, ще могат да спортуват, да учат, да ходят на работа, каза Тарасов. След изписването, което е планирано за 15 и 20 юли, ще се следи здравословното им състояние, а лекарите ще оценяват как е имунитетът им.

По-нататъшният план за развитие на ваксината вече се определя от стратегията на разработчика, включително сложността на епидемиологичната ситуация с вируса и възможността за разрастване на производството, обясни Лукашев.

"Университетът "И.М. Сеченов" в пандемичната ситуация действаше не само като образователна институция, както е обичайно, но и като научен и технологичен център, който е в състояние да участва в създаването на толкова важни и сложни продукти като лекарствени препарати … Работихме с тази ваксина, започвайки с предклинични проучвания и разработване на протоколи, и в момента текат клинични изпитвания", подчерта Тарасов.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не че съм адвокат на пияниците, ама моля ви малко се поспрете бе ДЕМОКРАТИ такива. Дали знаете какви ракетни двигатели използват американците в ракетите, които НАСА изстрелва в Космоса?Още-запознати ли сте с качеството на руските ядрени съоръже ния, спътници, строителни постижения? Ще кажете Чернобил-човешка грешка, аз ще кажа Три майл Айлънд-САЩ. Стига толкова негативизъм, истината е, че онази сбирщина не може да съществува демократично.Справка арабските пролети-докъде доведоха, г-да ДЕМОКРАТИ?
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бързайте с отрицанието като пуле пред майка си-когато РУСИЯ я е имало САЩ ги е нямало !
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бушмените не могат да направят четка за зъби, ама бай Ганьо ще си инжектира доброволно творението им.
93
2
 
4
 
! Отговори
чакай малко преди 2 месеца
Какво ще рече успешно приключи? Имат антитела или предпазва действително? Щото аз разбрах от статията ,че са ги боднали, изолирали и не са ги изложили на короната след ваксинация. Ко тогава е успешното? Че нямат странични ефекти или?
92
1
 
4
 
! Отговори
old stupid retard преди 2 месеца
До Анонимен

бе щом е сделано - значи е дялано с теслата. няма грешка.
91
11
 
4
 
! Отговори
HMLF преди 2 месеца
до 74
аз имам филми вече сигурно на 10 години, за праване на органи с 3D принтер в САЩ! Дали ти харесва или не, дали на мен ми харесва или не, не заради Путин или за каквото си мислиш друго, че вечно ви пречи на другарите - САЩ техологично са преди останалия свят 5 години, а Калифорния 10!
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първата ваксина която приключва опитите с хора успешно !
Иначе ваксини има много но не са успешни с хора .
89
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Била "първата ваксина в света срещу корона вируса".......ва тниците бълнуват......от 1917 та.
Знаят ли в колко страни се тества такава ваксина?
88
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
слушали сме ги тия 50г., ще видите как след 1-2 месеца нищо повече няма да чуете от безаналоговата ваксина. В Про си ята също нища няма да разберат от нея, ще си мрът както досега.
87
23
 
13
 
! Отговори
руският спасител преди 2 месеца
Щом ваксината е руска, тя ще те спаси хората по същият начин както СССР спаси Източна Европа от Хитлер. От трън та на глог.
86
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До тисиболен

Все пак като адвокат на Русия би трябвало да знаеш, че подзащитната ти държавица 75 години строи комунизъм и даде над 100 милиона жертви залади това. 42 милиона във войната с германския си съюзник и 60 милиона срещу вътрешните вредители, гадове и врагове на СССР.
85
10
 
23
 
! Отговори
тисиболен преди 2 месеца
До 84:
В Русия отдавна няма комунизъм, а това че имаш психчни отклонения е ясно и на малките деца, продължавай да сии драскаш малоумщините щом те радва.
84
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Независимо кой управлява Русия Ленин, Сталин, Берия, Хрушчов, Брежнев, Горбачов или Путин руските чудеса не спират да смайват света ежеминутно. Сега остана да построят само комунизма в Русия и 100 годишната им програма за величие на Русия ще бъде изпълнена на 100%.
83
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската ваксина срещу коронавируса - успешна


Изпробваха я върху товарищ Путин и той остана жив. Успехът на руската наука и техника е главоломен.
Призовавам Корнелия Нинова да ваксинира партията БСП и многобройните и фенове русофили с руската ваксина против коронавирус.
82
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто няма как ваксина срещу нищо да не върши работа.
81
2
 
10
 
! Отговори
Галиб ефенди преди 2 месеца
Да му я забият на Сорко,дет подклажда войните,и всички от БХК-компания
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 76 Бягай! Ковид е по-бърз!
79
14
 
10
 
! Отговори
ДУМ,дум... преди 2 месеца
Да се удари тази ваксина на Радев и Нинова.
78
3
 
5
 
! Отговори
Питам преди 2 месеца
До Анонимен 74 И кога е станало това, та не сме чули ?
77
12
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
Най после и Русия да даде неща полезно за човечеството , стига ваксината наистина да е ефективна.