Русия затрупана от заявки за ваксина от чужбина, не може да ги изпълни

Кремъл: Оборотите на производството се вдигат всяка седмица
1 мар 2021 13:22, Елка Василева
107
Русия затрупана от заявки за ваксина от чужбина, не може да ги изпълни
Снимка: архив, БГНЕС

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу COVID-19 в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини "Спутник V", отправена към руския лидер Владимир Путин.

Още по темата

Русия заема отговорна позиция с оглед колкото може повече ваксини да бъдат доставени в различни страни, които засега срещат проблеми с ваксините. Оборотите на производството се вдигат всяка седмица, увери говорителят на Кремъл.

Милош Земан съобщи по-рано пред чешка телевизия, че е изпратил до Путин писмена молба за "Спутник V" и разчита на бързи доставки. Той добави, че "ако е бил вярно информиран, молбата му ще бъде удовлетворена".

Здравното министерство на Чехия информира, че засилващата се в страната коронавирусна епидемия е убила вече 20 194 души. Според данните от миналата седмица Чехия заема първото място в света по брой новозаразени на 1 милион жители. Инфектираните в страната с 10,46- милионно население са общо 1 227 595.

Чехия започна ваксинация срещу COVID-19 на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека. Чешките власти се надяват Европейската агенция по лекарствата възможно най-скоро да регистрира и "Спутник V", добавя руската агенция, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
1
 
! Отговори
Академик преди 3 години
Едно е да искаш,друго е да можеш,трето е да произведеш достатъчно количество?!Некои другари се плашеха и инсинуираха какви неща могат да ти порастат след употребата на западните ваксини!!предполагам,че такива страхове за спутника нямат,щото от гола вода нищо не може да ти порасте,освен егото и робската психика!!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСЪЗНАХА СЕ ХОРАТА-ФАКТ
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом статията неказва колко броя Спутници 5, се пломбират на ден/седмица/месец и каква бройка е заявена никой неможе да си направи сметката да мре ли или да замеря имота в БУнкя дорде тиквата дигне ефшназките у въздуха и иде да поръча Спутниците за да ни спаси от куранавируса
82
3
 
0
 
! Отговори
До чебурашка преди 3 години
Кво? Кви западни фирми ***? Тая ваксина е бг-английска и крадена от кънтин, нали е кагееебеец, чух, отидох, взех сказал някъв там и готово. Ама много бързо чул, кви са тези слухове или някой е пял на кгбето, то за 2 часа чух не е точно чух. Ама то за други работи, ама пък за ваксина защо? То нашия фейбукър не може да анонсира цяла ваксина, ама и наш университет не може да участва в нея? Щото Монов е литературчик. Колко университета има в бг? *** взял, на к%рвенски униврситети, *** - цар
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите мълчат по тази тема, не бих нарекъл поведението им мълчание а обидно за българските учени, каквито те не са, последно май крещяха пред блока " ваксината е наша не твоя", и като ум казах да се разкарат, че предпочитам английските им колеги ми викнаха милицейките от районното да ме арестуват, а пък Костадинов е престо фейсбукър на личния ми лекар, нали бе, стражар Бойков
80
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейски лидер изпраща до Президента Путин писмена молба за "Спутник В". Днес представител на същия този европейски лидер гласува за налагане на санкции срещу Русия. Хем се моли, хем санкционира. На Руската Дума не й остана друго, освен да призове за излизане на Русия от Съвета на Европа.
79
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Ваксината им е ***.
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нашите мълчат упорито по тая тема ,но ако чакат още и от там ще ги отрежат ,като има много държави
77
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо руско не ща. Не искам да имам руска кола, телевизор, компютър, ваксина и т.н.
76
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не можела да достави ваксини. Да плюйте колкото си искате, ама хората директно ви казват ,че нямат възможност. А какво стана с демократичните ваксини? Платихме ли ги авансово? А доставят ли ги? Като плащахме,някой да ни каза,че не могат да ги доставят ?Стоим сега и чакаме,ама няма. Казаха ни да духаме супата. Ще ни дадат когато и колкото решат. А на други доставят без проблем.
75
9
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Като навремето с ладите.
74
6
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
Астра-Зенека - Не може да изпълним всички поръчки за ваксината ни.Русия - Не може да изпълним поръчките за ваксината ни.Нинова - Веднага поръчка за руската ваксина...
73
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОНСТАНТИНОВПфайзер Бионтех бълва буквално стотици хиляди ваксини всеки ден. Строят ударно още два завода, за да поемат целия трафик.През това време "великата" сила Русия, не може да произвежда достатъчно ваксини за собствените си нужди и търси спешно други страни с технлогични възможности да го правят. Те се надяваха, че тези страни ще осигурят поризводството И за Русия, но засега плановете се провалят и Русия се чуди как да си осигури нужния брой ваксини.:))))
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка"Путин според теб е най-големият русофоб приятелю. Защо не си удари два Спутника ами се крие вече година като лалугер в бункера?"На въпроса на журналисти "Кога Путин ще се ваксинира с руската ваксина Спутник?", Песков отговори "Това е невъзможно".:))))))))))))))))
71
14
 
2
 
! Отговори
Има трудности преди 3 години
Спутника е сложен за производство, защото първата и втората дози са с различни вектори. В първата доза се ползва за вектор човешки аденовирус, а във втората аденовирус от шим.пан.зета. И за да бъде на 100% ефективна ваксината Спутник, човешкия аденовирус су извлича от екскрементите на човек номер 1 в Русия тов. Путин и точно това е най-тясното място на производството, иначе шим.пан.зета дал господ из коридорите на тухларната Кремъл. Така че втората доза не е толкова проблемна.
70
2
 
17
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
Русофоби. Никой не ви кара насила да си слагате руската ваксина .Спокойно. Дишайте дълбоко.Така или иначе я няма в България .
69
2
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ДО 71 ТИ СИ МНОГО ТУЛУПЕСТА АНОНИМКА !!!
68
4
 
15
 
! Отговори
До плюещите Русия преди 3 години
Като не ви харесва руската ваксина Си набийте по една ваксина на Пфайзер отзад , а най добре на Астра и си втълпявайте , че повече няма да се разболявате......ха ха ха..
67
8
 
4
 
! Отговори
Радеф изоставаш преди 3 години
Кочияшът на МИГ-29 изостава в подгъзуването на Москва от Земан. Крайно време е да напише една челобитна молба до големия началник в Кремъл да му отпусне спешно 5 милиона ваксини Спутник за българските русофили.
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин още отказва категорично да си сложи Спутник!