Какво се случва зад стените на суровата колония, в която е изпратен Навални?

Критикът на Кремъл най-вероятно ще бъде жертва на психически тормоз
Обновена: 2 мар 2021 16:17 | 2 мар 2021 16:05, Нели Христова
153
Какво се случва зад стените на суровата колония, в която е изпратен Навални?
Снимка: БГНЕС

След като слуховете най-накрая се потвърдиха, че Алексей Навални ще прекара поне първата част от присъдата си от 2 години и половина затвор в скандалната колония № 2 (IK-2) във Владимирска област, предишен затворник има съобщение за него:

"Приготви се да бъдеш откъснат от човечеството", казва той пред The Independent.

Константин Котов, активист, прекарал повече от година в ИК-2, на 60 мили източно от Москва, казва, че изборът на суровия затвор не е случаен.

Някои колонии в Русия не включват работа, като на затворниците им е позволено да диктуват собствените си разписания. Други се управляват от самите затворници. В най-спокойните условия затворниците успяват дори да записват хип-хоп песни.

Но не и в ИК-2. Тук всеки разговор се подслушва, мобилните телефони са забранени, имейлите са блокирани и затворниците трябва да спазват изтощителен режим, който оставя малко или никакво време за почивка.

Денят започва в 6 сутринта с измиване, разтягане и обличане. След това прозвучава националния химн, малко гимнастика, последвана от закуска и сутрешното преброяване. То се извършва навън, независимо от температурата, и може да продължи повече от час. Затворниците стоят на опашки, неподвижни и с ръце зад гърба.

"Като се има предвид суровостта на режима и зимата, здравните проблеми сред затворниците са нещо напълно нормално", казва Котов.

Активистът все още страда от кожни проблеми, след като хваща краста в затвора. Там му позволяват да посети лекар едва след шест седмици. ​​Месеци наред той страда от настинки и треска, след като е принуден да стои на студа без ръкавици. Когато един затворник най-накрая му заема своите, той получава наказание за споделяне и е изваден от списъците за предсрочно освобождаване.

Голяма част от реда в колонията се осигурява от самите затворници, които се подчиняват на строги инструкции да хитруват и да не говорят с други затворници. Така наречените активисти затворници работят директно с охраната, за да осигурят спазването на правилата. Наградата им е предсрочно освобождаване.

След сутрешните проверки затворниците са изпратени в работните къщи. Повечето от 800-те задържани са разпределени в една от трите специализирани секции: дървообработване, металообработване или шиене. Котов е настанен в секция със затворници с увреждания, поради което се изисквало да извършва само лека работа или да гледа държавна телевизия.

Алексей Навални е малко вероятно да получи такава привилегия.

Дмитрий Демушкин, крайнодесен активист, прекарал почти две години в ИК-2, заяви, че "лидерът на опозицията е вероятно да бъде поставен в изолация в "контролирания" раздел "А" на затвора, поне през първите няколко седмици от престоя му. Тази част от колонията обикновено се нарича Suka - в превод на английски като "кучка".

Тук на затворниците е забранено да говорят или четат и са принудени да стоят или да седят по цял ден, ръце зад гърба и глава надолу.

"Затворниците знаят, че ИК-2 е най-суровата затворническа колония в страната", каза Демушкин пред либералната медия Dozhd TV. "Някои режат вените и стомаха си, за да не бъдат изпратени тук."

Олга Романова, директор на организация за защита на затворниците Русия, повтори шокиращото изявление. След като представлява интересите на Демушкин през 2019 г., нейната организация е опознала добре колонията във Владимир: "Драконовото" място е "наистина сред най-лошите в Русия ... и е насочено към пълното унижение на човешкото достойнство".

За разлика от другите най-известни затвори, ИК-2 няма репутация за физическо насилие. Котов например казва, че напълно е избегнал физическото насилие, въпреки че е знае, че други затворници са бити по петите с крака на стол. Побоят идва по-скоро от затворниците "активисти", а не от служителите на затвора, добавя той.

В неделя Руслан Бахапов, активист от групата на Романова, с контакти в колонията, потвърди, че  Навални е пристигнал в затвора в събота при стриктно спазване на разпоредбите.

Насилие върху критика на Кремъл или върху затворниците, които пристигнали с него, не е било упражнено, заяви активистът. Котов прогнозира, че това ще продължи.

"Не мисля, че те ще опитат нещо физическо върху Навални, като се има предвид неговата известност", на мнение е той. "Но психологическият натиск ще бъде достатъчно сериозен."


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като чета коментарите по-долу, за пореден път ми става тягостно, колко *** и зъл народ сме.
113
4
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
А ве, до кога ша ма занимавате с тоя мишок?
112
3
 
2
 
! Отговори
28371 преди 1 месец
Ако е такъв редът в този затвор,как ебило възможгно да публикува в социалните мрежи?Пак се пропука драматургията. Или блогърът Навални е такъв факир, че и с ръце отзад и наведена глава публикува, съвсем сам в помещението и без никакви комуникации пише... Как може собсттвеникът на този сайт да допуска такова ниско ниво?
111
6
 
26
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
Сега ще му дойде акъла. Той си помисли, че е на пионерски лагер
110
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък мислех че ще го пратят на пионерски лагер.
109
12
 
47
 
! Отговори
Знам преди 1 месец
Всички които имат не промит мозък разбраха що за разработка е Навални. И какво е "зловещото" на тази колония? Или трябва да е санаториум? Защо никой не погледна кой всъщност е този. Аман от антируска пропаганда!
108
8
 
4
 
! Отговори
Пак до 106 преди 1 месец
Не ми стана ясно защо това девойче трябваше да пълзи през калта и да се оплеска цялата, след като това беше едва третият ден от военното ни обучение и беше ясно, че тя няма как да изпере и изсуши униформата си просто защото не разполагаше с друга, а ни бяха казали, че е абсолютно забранено да обличаме каквото и да било друго облекло.
Момичето цял ден ходи с калта по дрехите си, а след като тя изсъхна я изстърга, но дрехата пак остана зацапана.
Коме беше нужна тази св..ин..щина?
107
4
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 106 преди 1 месец
Ти ми напомни нещо друго - военното обучение в 10-и клас.
Бяхме настанени в един лагер над Драгалевци. Обучаваха ни офицери. Някои бяха интелигентни, други бяха от онези, за които се разказват вицове. Но имаше и такива, чийто ид..ди..отизъм не можех да разбера.
Например, един ни учеше как да пълзим Времето беше хубаво, сухо. Но не знам защо този ни заведе на едно място, където имаше кал колкото една локва и каза, че някой трябва точно там да покаже как се пълзи. И посочи най-красивото момиче.
106
9
 
14
 
! Отговори
Боби софиянчето . преди 1 месец
Какво толкова му берете гайле?
Заслужава сутришната попара с мъжко мляко .
105
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пратиха го на почивка в "Двореца на Путин"
104
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя режим на затворниците ми се струва по-лек от казармата която карахме на времето. Поне не ги карат да атакуват хълма с противогази и химически облекла при 35 градуса през лятото. Или да пълзят в калта. Или да правят марш на скок 40 километра с пълно бойно снаряжение .
Но на сегашните мамини синчета -джендъри този режим в затвора сигурно им се струва като ад.
103
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак се уреди в безплатен санаториум.
102
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е курорт за този предател и англосаксонски агент ! Трябваше да го пратят зад полярния кръг . Путин е много мек .
101
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навални нарочно влезе в затвора. Нали началникът на щаба му, Леонид Волков каза, че това е част от стратегията им.
100
2
 
11
 
! Отговори
От 92 преди 1 месец
Нели Христова,както писах вече занпиедестала на Навално преди малко....Долният текст е на английски,най-простият от международните езици,приятно четене!
https://bbc/news/world-europe-56181084
Желая ви успехи.После,що некакъв охранител е мин.председател.......
99
2
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Колега ПроСоТо, попитах 60 мили на колко версти са равни и откога в Русия разстоянията се измерват в мили.
98
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До House M.D.

не съм видял какво си попитал,но ДА,забранено е!

.."111"...
97
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Защо ми изтрихте коментара? Забранено ли е човек да попита, когато не знае?
96
8
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Нахални да се благодари че е в руски затвор ,а не в гръцки или не дай си Боже турски ,че тогава ще види какво е груба мъжка любов,на патерици ще ходи до края на живота си :!Не пожелавам на никой подобна съдба !
95
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навални не е дисидент.Той е крадец с присъда и е антисемит.Затова и Германия го върна без много приказки обратно.