Защо Русия пренебрегва смъртните случаи от COVID-19?

Статистиката там е изгладена, закгръглена, намалена
20 мар 2021 19:30, Нели Христова
235
Защо Русия пренебрегва смъртните случаи от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Да слагат защитното си облекло срещу COVID-19 преди смяна в интензивното отделение е процес, който медици в Регионална болница в Перм са усъвършенствали с месеци практика. Те бързо обличат костюми за еднократна употреба, преди да сложат защитните маски плътно на лицата си. След това колега им помага да нахлузят двоен слой гумени ръкавици, залепени на китките им.

Година след пандемията вирусът, с който се бори този екип, е вече добре познат, но внимателното им ежедневие напомня за риска - миналата есен COVID-19 удари най-силно в Перм. Но в Русия много малко се говори за броя на загиналите от коронавируса.

Данните не се пазят в тайна, но никога не се подчертават нито от властите, нито в новинарските емисии, а предварителните данни, публикувани всеки ден от правителството, значително подценяват броят на жертвите на COVID-19.

Имената и числата

Валери Гильов се разболява през септември и има класическите симптоми на COVID-19. Той е охранител в телевизия в Перм. След като се заразява, започва да публикува дневник в социалните мрежи, описвайки обаждания линейки, които така и не идват.

В последния си пост, преди да умре, Гильов пише, че най-накрая е приет в болница, но се е чувствал "много зле".
"Мисля, че можеше да бъде спасен", казва зет му Виктор Моржин пред BBC, спомняйки си как Валери обичал да води внуците си на състезания по таекуондо и хип-хоп. "Мисля, че здравната служба, властите, просто не бяха готови за толкова много пациенти."

През онзи есенен прилив на инфекции от коронавирус, 2388 души са починали от вируса в Перм, според държавната агенция за статистиката на Росстат. Но излишните смъртните случаи в Перм - броят на хората, умиращи над очакваната норма - е двойно по-голям от този за тези четири месеца, според същия източник.

Междувременно, според градските власти, броят на жертвите е едва 1869 за цялата пандемия.

Историята на демографа

"Дори не гледам тези цифри", казва демографът Алексей Ракша и твърди, че ежедневните данни в Русия са "изгладени, закръглени, намалени", за да изглеждат по-добре. Разбира се, длъжностните лица винаги са отричали това.

Алексей е работил в Росстат шест години, но е бил принуден да напусне миналото лято, защото е разпространявал твърде много информация за COVID. По думите му, цифрите на Росстат са от решаващо значение за оценката на реалната цена на пандемията и, както много експерти, той използва излишната смъртност като най-добрия показател.

"Ако Русия се спре на 500 000 излишни смъртни случаи, това ще бъде добър сценарий", твърди сегашният демограф на свободна практика. Той изчислява, че излишните смъртни случаи засета са 450 000.  Разликата с данните на властите е фрапираща -  94 267 смъртни случая.

Но дори и този по-малък брой рядко се цитира от длъжностни лица.

"При COVID трябва да избирате между икономиката и живота на хората - най-вече живота на възрастните хора", така Алексей вижда ситуацията, в която е поставено правителството. В Русия няма локдаун от пролетта. "Руската държава избра икономиката. Те няма да го признаят, но е очевидно."

Съпротивление срещу локдауна

Повечето ограничения за ограничаване на COVID бяха премахнати в цялата страна през юни, отчасти за да се проведе референдум, който ще позволи на Владимир Путин да остане на власт още няколко години. В Перм здравната система започна да усеща последиците през есента.

В началото на октомври Артьом Борискин публикува онлайн видео, показващо опашки от линейки. Лекарите трябвало да оставят болни хора у дома, защото болниците нямали място за тях. Екипите в линейките също се заразяват с COVID-19, а пациентите са чакали от два до 20 часа, дори с дни, след като позвънявали на спешния номер.

"Предприетите мерки не бяха достатъчни, за да се намали броят на новите случаи", твърди Артьом. Той смята, че правителството се е противопоставило на втория локдаун, "защото тогава щеше да се наложи да плащат на хората", за да останат у дома. "Ограниченията трябваше да бъдат по-строги. Мисля, че щяхме да имаме по-малко случаи на заразени с коронавирус и по-малко смъртни случаи."

Стаден имунитет

След няколко месеца по замръзналите улици на Перм почти няма намек за идващата пролет. Има и минимални признаци, че светът е в пандемия. Магазините са отворени, автобусите са пълни и комендантският час за барове започва час в 01:00.

Но сега нивото на заразяване е ниско в Русия, може би защото толкова много хора вече са били заразени с вируса. Алексей Ракша изчислява, че до една трета от населението може да е било заразено, съдейки по данните за излишна смъртност.

Регионалната болница в Перм обаче не спира да приема случаи на болни от COVID-19.

"Успяхме да се стабилизираме, но проблемът още е тук", казва главният лекар Анатолий Касатов. Но той не е съгласен, че правителството е трябвало да наложи локдаун.

Решението се взема от представители от всички официални сфери, отбелязва той, не само от здравеопазването. "Не можете да оставяте хората без работа. Очевидно най-добрата защита би бил скафандър, но не можете да го носите цяла година. Затова търсим разумен баланс", обяснява той.

Тежка история

Алексей Ракша предполага, че има и друга причина руснаците да не обръщат внимание на смъртните случаи така, както другите го правят - тази държава преживява ужасни сътресения в близкото си минало, с разпадането на СССР.

"Европейците или американците не са преживели толкова лоши времена като 90-те в Русия", посочва демографът. "Беше по-лошо от Голямата депресия в Америка. В сравнение с онези времена, които руснаците все още помнят, тази COVID криза е нищо."

Но тя не е "нищо" за десетките хиляди семейства, пряко засегнати от нея.

Официалният разказ на Русия, пренесен в дневните чрез държавната телевизия, е, че тя се справя с тази пандемия по-добре от повечето - че страната е на път да се възстановяви, точно когато Европа се плъзга в поредния мизерен цикъл от ограничения.

Неудобните цифри тук са прикрити. Историите на мъртвите просто не се разказват.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
1
 
! Отговори
За фалшивия материал преди 3 години
Ах, колко сме загрижени за смъртните случаи от Covid-19 в Русия! Човек ще реши, че преди няколко месеца хора умираха пред вратите на големи болници (без да се намери кой да ги погледне) не в днешна България, а някъде другаде.
151
2
 
2
 
! Отговори
Защо ли? преди 3 години
"Защо Русия пренебрегва"Защото новината е западна и някак оцветена, форматирана, преувеличена и тенденцоизна.Затова.
150
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай либералите!!
149
5
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации, господин Путин ! Истински лидер и велик държавник ! Бъдете здрав и благословен !
148
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Спутник V
147
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На руснаци не трябва да се вярва. При тях всичко е лъжа и пропаганда.
146
8
 
9
 
! Отговори
Както с допинга, преди 3 години
Така и с броя на починалите -лъжата и укриването на данни е държавна политика в империята на злото. Великоруския шовинизъм не може да допусне да си на първо място по смъртност в света както е в действителност
145
3
 
5
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Ние обичаме да сочим с пръст другите. Особено когато има нещо, което е свързано с Русия. Като че ли у нас всички данни, които се публикуват от статистиката, разни министерства и дирекции, това което ежедневно излиза от устата на Бойко за успехите ни на всички фронтове, са абсолютни истини? И живеем в охолство и няма страдащи и нуждаещи се? Който си мисли така, нека да погледне в Google: " Пиши че съм умряла и го прати на сина ми, за да дойде да го видя още веднаж!" И как ли свърши старата?
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно. Всеки ден, наред с другата информация, се съобщава и броят на починалите.
143
5
 
12
 
! Отговори
Румен преди 3 години
Защо никъде не виждам информация кой е написал този пасквил. Няма автор,няма агенция,само тоя казал оня рекъл.
142
19
 
10
 
! Отговори
Павле преди 3 години
За тях човешкия живот никога не е представлявал ценност....
141
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия всичко е лъжа и пропаганда.
140
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин: Има човек, има проблем !
139
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОПАГАНДА
138
25
 
32
 
! Отговори
Хопа преди 3 години
Пак Русия! Не е ли тъжно да гледаш другаде без да виждаш собствените си проблеми? Русия се справя сама, независима от света. Това е признак на силна и достойна държава. Журналистката вероятно има морален дефицит да говори, че някой подценява починалите от болестта. Пълни глупости, пропаганда на грозно ниво.
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЧебу, не се обиждай, бъди здрав!
136
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тонкатаи сега стои една тръба, да ни напомня за неязащото освен да я отнесат, друго не успяха да направят вече 30г
135
9
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Едно време и над партийния дом имаше такава петолъчка като тази на снимката,но един хубав ден мина хеликоптера и я отнесе в неизвестна посока:):):):)
134
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебу, много си готин, как сам си лайкваш мъдростите....Днес е неделя, почини си малко. Или няма какво друго да правиш във *** си соба?
133
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебу, и твойте интелектуални напъни не са стока. Никой не е виновен за мизерията в която тънеш. Освен това, даже и никнейма ти е руски. Да беше избрал Мики Маус поне...б