Официално: Путин подписа отказа от "Открито небе"

Вече има само 1 договор за контрол над оръжията между САЩ и Русия
7 юни 2021 14:11, Нели Христова
48
Официално: Путин подписа отказа от "Открито небе"
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, с който страната му денонсира договора "Открито небе", подписан в Хелзинки през 1992 г. Документът е публикуван днес на руския официален сайт за правна информация, предаде ТАСС.

На 19 май законът бе одобрен единодушно от Държавната дума, а на 2 юни - и от горната парламентарна камара, Съвета на Федерацията, също с единодушие.

През ноември САЩ официално напуснаха споразумението с мотива, че Русия е нарушавала редица положения в него. През януари руското външно министерство съобщи, че започва вътрешнодържавни процедури за изтегляне от договора.

На 27 май първият заместник-държавен секретар на САЩ Уенди Шърман информира руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, че страната й е решила да не се връща в договора "Открито небе". Москва няма намерение да променя позицията си по споразумението в угода на Вашингтон, заяви на свой ред Рябков, припомня ТАСС.

Полетите за военно наблюдение между НАТО и Русия се смятаха за важна практика за изграждане на доверие след края на Студената война, отбелязва ДПА. Договорът позволяваше на 34-те държави, които бяха страни по него, да извършват по няколко наблюдателни полета годишно във въздушното пространство на останалите, които го бяха подписали.

С отпадането на "Открито небе" между САЩ и Русия остава да действа само едно споразумение за контрол на оръжията - договорът за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Напълно оправдавам действията на президент Путин. Всеки има право на самоотбрана. В този смисъл изтеглянето от договора е не само необходимо, но дори задължително и абсолютно законосъобразно. Казано с други думи - каквото повикало, такова се обадило или на злото куче САЩ - зъл прът!
27
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Президента Рейгън...ок искат война да им я дадем!!!Свободата няма цена!!!Искам да умра като Свободен човек....крепостничеството е за руснаците!!!
26
9
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
пУтин заяви,че и да има среща с Президента на САЩ "пробив"няма да има...е остава въоръжаването...путин го избра,то така си умря СССР,човечеството ни явно има нужда от "прераждане"...Свободата и Справедливостта сами основни ценности,САЩ са единственият им гарант към ден днешен,това не е игра г-н путин...това е руска рулетка с пълен пълнител...Бог да пази САЩ!!!
25
13
 
5
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 2 години
...громико-пожизнен министър на външните работи на империята на злото,често заявяваше:в своята история Русия няма нито един международен договор спазен и той се гордеел,че Русия е силна и можела да си го позволи...***.точка.
24
2
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Solar Power: Май забравих шума и замърсяването от москала !Да не говорим за това колко е безопасен при птп.
23
5
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Е аз съм с Prius и е на 546 000 километра :)Вози много по добре от москала защото и на москал съм се возил. Гори поне 4 пъти по малко. Имам и климатик. Така,че този СОЦ трофей си го дръж за теб. Няма как да ме убедиш ,че външната тоалетна с клекало е по добра от вътрешната :)Само който не е карал лада и москвич и трабант ще ти повярва.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мизерия е у нас. Систематично не се работи.
21
5
 
9
 
! Отговори
do Тролъ от Гурътъ преди 2 години
Не ти разбирам несвързаната реч нацяло, но поне разбирам, че не искаш да се ваксинираш. Никой и не те кара. Аз също не съм ваксиниран, поне все още. Но когато трябва представям тест. Или ако си бил болен - имаш доказателство. ПС: на това му се вика точно хибридна война - смесват се полуистини с лъжи и се вменява нещо. Типична пропаганда, от която троленето е голяма част. А за това една чужда държава инвестира средсва да се случва в България
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБългария не може да си оправи елемнтарните проблеми, - как да се налепят право плочките на Графа, да се построят детски градини, - великите сили са ни виновни. Не са ни виновни. Аз от всички тия санкции срещу Русия и всички договорености с ЕС като помощи - нищо не получавам нито виждам, че има ефект. Даже напротив, тревата не се коси в София, да не говорим за дупките и миене на улици, или пък тротоари, - явно е лукс.
19
5
 
31
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Нищо хубаво не ни чака, с тази постоянна агресия на НАТО и САЩ срещу Русия и Беларус. Най-лошото от всичко е, че пак сме от грешната страна на фронта, както през 1942.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Ами България (правителството) трябва да гледа нашия интерес. Въпреки големите икономики и зависимостта ни от тях, ни пак можем да произвеждаме и да си гледаме интереса, което управниците не правят. Какво ви пречат руските туристи? Защо не ги пускаме? Защо няма достатъчно инвестиции и заводи? Явно защото подкупите са неограничени. Защо минималната ни заплата е толкова ниска? Леле, ами то имало администрация, ами намалете я.
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до номер 17Москвичът не е автомобил, а начин на мислене.
16
3
 
9
 
! Отговори
Тролъ от Гурътъ преди 2 години
До do 4И какво се е променило сега?Отново групата на шаро идва и се загнездва на хубави позиций (всеки филиал на за-паднала фирма от За-пада е така - wild villagers идват и си правят групата на шаро като лижат подметките на парашутирания меринджей)Сега могат и го правят да те уволнят за пост във социалната мрежа против evrogeiskata pederastiaНЕ МОЖЕШ да ПЪТУВАШ СВОБОДНО ВЪВ ЕВРОПА АКО НЕ СЕ БОЦНЕШ СЪС ГЕННИЯ БУЛАМАЧ.Какво се е променило?Може да си купуваме дрънкулки и има силикон по ТВ ?
15
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12.. Защо бе Москвича не е ли автомобил. Имам Москвич 412 който е от 1982 година и не го давам за нито една пластмасова кошница. Където минавам с него и жипките се притесняват. На 500 000 км е и върви като самолет. Прибирам го в гараж и никога не е бил Уличница. Ще го оставя на внуците а те на своите деца. Я ми покажи някоя пластмасова кошница на 38 години която е в движение. С тия двигатели еднодневки няма как да ми покажеш.
14
2
 
11
 
! Отговори
do дгд селяните преди 2 години
Руснаците и американците да си се ритат. Тяхна си работа. Но, това че и едните и другите ни въличат в мръсните си игри не ми харесва. Затова се и кефя на всяко едно нещастие, което ги сполетява и едните и другите. Щото нищо повече не мога да направя. Кефя се, че руснаците ги изолират все повече и повече и това няма шанс да се промени. Кефя се и че американците си се избиват като кучета с оръжията си и че всяка година го смилат урагани и това няма шанс да се промени.
13
7
 
23
 
! Отговори
Дгд селяните преди 2 години
Много вярно,само че за сащ.Защо намесваш Русия.Аз дори се чудя ,как руснаците толкова време се оставяха да ги правят на маймуни.За жалост ,на Путин май му писна,но е абсолютно прав!
12
4
 
14
 
! Отговори
до ДДРОнег преди 2 години
Досега 30тината години "примирие" показаха ясно, че и САЩ и Русия за да съществуват им е нужен враг, срещу когото могат да се "борят" В противен случай са излишни като такива. И едните и другите опитваха с близкия Изток, с терористи, с неправомерното разширяване на НАТО, с какво ли не, нооо друго си е да имаш силен враг! И парите тръгват. И пропагандата. И хората има срещу кого да се обединяват и мразят. 1984 - 5 минутката на омразата помните ли? Друго си е с враг.
11
4
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Съветски съюз вече няма. Ерго, новината е фалшива.
10
21
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Не ми казвай,че още караш Москвич?!Хайде да не си говорим глупости а?!Ами върни се тогава при хан Крум,защото са се спазвали законите!Емигрирай в Северна Корея!Циркаджийски шут такъв!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се отърве от колорадския бръмбар по картофите!:)))))