Байдън ще предупреди Путин да няма военни действия срещу Украйна

Двамата ще говорят за стратегическата стабилност, киберсигурността
Обновена: 7 дек 2021 07:14 | 7 дек 2021 07:14, Елка Василева
65
Байдън ще предупреди Путин да няма военни действия срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън възнамерява да предупреди руския си колега Владимир Путин по време на виртуалния разговор днес между двамата, че страната му ще бъде изправена пред тежки икономически последици, ако предприеме военни действия срещу Украйна. Това заяви пожелал анонимност високопоставен представител от Белия дом в навечерието на срещата, предаде БНР.

Очаква се на срещата да бъдат повдигнати и въпроси, свързани със стратегическата стабилност, киберсигурността и иранската ядрена програма.

Представителят припомни, че има информации за струпване на военни по границата и се наблюдава засилване на дезинформацията онлайн, която показва Украйна като агресор.

Очакванията са Байдън да постави тези въпроси и да даде да се разбере, че Русия ще плати висока цена, ако бъдат предприети действия. В същото време се смята, че той ще покаже, че съществува и ефективно решение с помощта на дипломацията. Надеждата на Вашингтон е Путин да избере именно дипломатическото решение и придържане към Минските споразумения.

На въпрос дали Байдън ще заяви, че ако Русия влезе в Украйна, може да се стигне до пряко използване на американска военна сила, представителят на Белия дом заяви: „Съединените щати не целят да попаднат в обстоятелство, при които фокусът на нашите контрамерки е върху прякото използване на американска военна сила, вместо върху комбинация от подкрепа за украинските военни, силна икономическа ответна реакция и значително увеличаване на поддръжката… на нашите съюзници в НАТО.“

В случай на инвазия на Русия в Украйна САЩ ще окажат помощ на страните по източния фланг на Алианса, каза още представителят.

Преди Путин Байдън ще разговаря с ключови европейски съюзници, за да координира посланията си, а след виртуалната среща се състои и разговор на американския президент с украинския му колега Володимир Зеленски.  

Говорител на британския премиер Борис Джонсън заяви по-късно, че Съединените щати, Германия, Италия, Франция и Великобритания са подчертали нуждата от единен фронт срещу руските заплахи. По думите му в разговор лидерите са настояли Русия да работи за деескалация на напрежението и са потвърдили подкрепата си за териториалната цялост на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял междувременно с американския държавен секретар Антъни Блинкън преди видеоконферентната среща на президентите на Русия и Съединените щати. Това съобщи самият Зеленски в туитър. Той отбелязва, че двамата с Блинкън са се договорили са съвместни и координирани действия.

 "Благодарни сме на нашите американски стратегически партньори и съюзници за продължаващата подкрепа за нашия суверенитет и териториална цялост. Нищо, свързано с Украйна, не трябва да става без нея", пише Володимир Зеленски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин получи предупреждението, което бе дадено на Хитлер в 1939 г.
39
2
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 2 години
Байдън е размахал юмрук на *** и го е заплашил, че ще му съсипе държавата ако продължи да краде чужди територии!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Крим не е руски 53 Хлапето знае каквото му кажат, но големите знаят каква е истината...
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Джо не заспи на конферентната връзка,че пак има разлика във времето.
36
1
 
7
 
! Отговори
нн преди 2 години
Байдън ще предупреди. САЩ и НАТО знаят какво ще стане ако Русия реши и им покаже до къде може и до къде не може да се навират. Русия вече не е оная Русия на пияницата Елцин и те го знаят. Като че ли идва това време и стане ли война лошо за двата славянски народа, руския и украйнския.
35
1
 
8
 
! Отговори
Ало ,Ало преди 2 години
Как да му повярват на Джо,утре може да е забравил ,че са говорили
34
7
 
2
 
! Отговори
бай Дън преди 2 години
Кой беше този Клутин? ..клатен
33
8
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
това го знае всяко хлапе.
32
0
 
9
 
! Отговори
БАИ ШИЛЕ преди 2 години
ОТ ДВА ДЕНА ПИШЕТЕ ЧЕ БАИДЪН Е ПРЕДУПРЕДИЛ РУСИЯ А СЕГА ЧЕ ЩЕ ПРЕДУПРЕДИ РУСИЯ НЕ ВЯРВАМЕ ПОВЕЧЕ НА БУЛГАРСКИТЕ ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ
31
4
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Warnings about risk "NEW ICE AGE "'STOP SPECULATIONS WITH GLOBAL WORMING !!!!Experts must to SEE digital holographic damage border USA - Atlantic ocean from last 162 Hours.Обявена е тревога заради исключително тежки увреждания на границата Океан - АМерикаНаркомани на власт в САЩ са включили нови над 5 000 000 пъти по мощни дигитално видео пресканиращи системи увреждащи общата неозoйсkа биосферна охрана..
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 36 значи само сащ може да нахлува в суверени държави,другите немогат,то бива ама баш като твоя промит мозък небях срещал,хахахаха
29
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33 Значи, ако САЩ са "нахлували,", значи и Кремъл може да си нахлува където си иска! Това русоробите верно ви е скъсана нишката с реалността! За изцепките на Кремъл, все САЩ са им виновни, и световният империализъм! Съдейки по платените клакьори, верно Жужето се кани да нахлува в суверена държава;
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 32 а сащ в колко страни нахлуха своеволно,я кажи като знаеш толкова много
27
14
 
0
 
! Отговори
Интересно е преди 2 години
...да се наблюдава, как русоробите разсъждават за евентуално руско нахлуване в суверена държава,като нещо "нормално"! Явно и тук са се навъдили руски таракани!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че заспалия Джо предупреждава за какво ще предупреждава, така като забрави 100 пъти за какво говори няма да има проблем със следенето на мисълта му... или по точно липсата и
25
1
 
14
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Изтъркано клише е ,но е вярно,че американците ще се бият срещу руснаците до последния украинец.Жалкото тук е,че украинците се хванаха на това хоро и сами се набутаха в това блато с техния Майдан и горенето на живи хора в Одеса.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
амириконофенчета я кажете през последните 100г. колко войни е започнала русия и колко сащ ще е много интересна бройката
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Мечка не можеш да казваш, че не е правилно да яде месо, но дядката все-още си вярва. Пожелавам му да доживее целия си мандат.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След този настрой на Бай, и всички приказки+санкции до сега, почвам да си мисля, че 1)връщането на Крим и 2)оттеглянето от Донбас днес са много по-възможни от колкото преди 2, 3, 5 или 7 години. Дали някой наистина го мисли сериозно?
21
0
 
4
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
А Владо,к'во?