Експерти: Без газ няма да останем, въпросът е колко по-бедни ще станем

Коментар на Валентин Николов и Добри Митрев в "Брюксел 1"
Обновена: 30 апр 2022 21:26 | 30 апр 2022 21:19, Анисия Иванова
55

Защо се получава така че само България и Полша в момента са със спрени доставки?
 
"Ние повече от месец сме известени, че това може да се случи. Знаем, че има указ на руския президент. Техните фирми трябва да се приведат съответно руското законодателство и са известили при нас, че трябва да се открие сметка, която да е в рубли, да има превалутиране и да се плаща с рубли", заяви бившият изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг" Валентин Николов в студиото на предаването "Брюксел 1".

По думите му това е една голяма далавера.

"Добре е, ще се откъснем от зависимостта на "Газпром". Добре, разбира се, на каква цена виждаме, но защо нищо не е направено по въпроса, изведнъж се появиха посредници. Изведнъж се появи една фирма, която е била работодател на шефа на "Булгаргаз". Това не, че е странно. То си е направо за спецслужбите. Аз лично бих проучил този въпрос", коментира Николов.

"България може да се върне към старото положение, разбира се, но съм сигурен, че няма да го направи. Отношенията, изявленията на премиера, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката, ясно ни показват, че те са избрали друг път. Както каза г-н Николов, пътят на посредниците, на комисионерите", посочи ротационният председател на "Асоциацията на работодателските организации" Добри Митрев пред Bulgaria ON AIR.  

Митрев изтъкна, че страните заплащат във валута, в която са сключени договорите.

"Оттам се превалутира в рубли, просто руската държава през банката ги получава в рубли, но те са изнасяни по вида на валута, каквото е записана в техните договори. За България, доколкото ми е известно, тя е в долари. Така че във всяка от тези държави, всяка от газовите компании, които закупуват газ от "Газпром" заплащат във валутата, с която има съществуващи дългосрочни договори", допълни той.

Неговото мнение е, че до 2027 година Европа не може да замести руското гориво с друго такова, няма такива капацитети в света, няма такива възможности за транспортиране на този газ.

"Ние без газ няма да останем. Въпросът е колко по-бедни ще станем и колко повече фирми ще фалират? Това е питането", каза бившият изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Питай ББ и ближните му, които цели 10 г. бяха на яслата и цицаха кой колкото може.Питай и Роско Плевнелиев, който сега гради поредния палат в Гърция, питай Каскета за палата в Барселона, купен в Барселона и т.н. Позамисли се защо двамата харвардци за няма и месец си направиха партия, че и парламентарните избори спечелиха и сега Просто Киро тича по европейските столици, а Асен В. а финансистът на БГ и Ал. Николов вдигнаха цената на руския природен газ с цели 40% чрез фирма комисионер
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че за какво са й на Русия тези ненужни евро и долари, с които тя не може да прави търговия, защото Урсула и ЕНП запорираха валутните авоари на външнотърговските й банки в Европа, а 78-годишният Байдън - в САЩ! И сега държавите на ЕС реват, че Русия не спазва договорите за заплащане на газа във валута! Вие луди ли сте, сега е форсмажорна ситуация! И не Русия, а вие ще търсите замяна на един износител с други, а цените на енергоносителите ще хвърчат неконтролируемо нагоре. Сами се насадихте.
42
0
 
1
 
! Отговори
До номер 42 преди 2 години
Ти знаеш ли кво ще стане, ако спрем транзита за Сърбия ?Ще бъдем бомбандирани моментално.Е поне историята ще ни помни като основоположник на третата световна война.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам как така ще ни спрат газта която минава по нашия газопровод и ние транзитираме и ще продължат да транзитират през Турски поток на запад.Ще си ползваме колкото си искаме и ще им платим ако искаме ако сме народ на място!
40
0
 
3
 
! Отговори
Emo преди 2 години
Обикновените хора винаги остават бедни, независимо от цената на нефта, газа и пр. Пример: Сорта от руския нефт, който ползва Нефтохим Бургас е 20-30 долора по-евтин на международните борси. Но Нефтофим-Бургас, т.е. Лукойл го калкулира в цената като международния. Второ - през 2009 г. дизела, а след това примерно 2012 г. и бензина почнаха да се доставят от Бургас до софия по тръба, коетто снижи транспортните разходи с 30-40 %. Да сте усетили поевтиняване на дизела и бензина?
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Слава на Кокайна 30 Ами, щом така искате, тогава *** и с отворени очи.... избора си е ваш...
38
3
 
6
 
! Отговори
асанчо аналното преди 2 години
няма да се коркате товаришо. наистина е така. без газчица нема да останете. аз и кирьо простюто че ви попръцкваме от швейцария и че ви доставяме газ от тринидад и тобаго. а ако не стигне до вас, газчица че пикате. надценките робовладелците наречени още работодатели, дръти куманизки кадри, че си ги избият от надниците ви така че не берете грижа за цените и други работи дето не ги разбирате. да живее америка, да живеят слугите и. Отивам да издоя спеков че е напълнил хранилищата на 100%
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи учете турски, защото скоро ще ви трябва!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерти: Без газ няма да останем, въпросът е колко по-бедни ще станем - За това изказване не е обходимо да си ЕКСПЕРТ! Щом това са експертите на България забрави я тази страна! Това е остарял похват от соца! Винаги сме си купували катео държава нещо което сме го нямали за четворна или петорна цена! Нищо ново от социализма! Питам отново ли дойдохче в социализма - само за някой става дума! Грабеж и одиране на кожи за т ъ пия народ избиращ такива фокусници от Харвард!
35
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS - С празни джобове но европейци ! -___- Да-а-а! Хиляди пъти по-добре е от: С празни джобове но газени от руснаци!
34
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БОГ ДА ПАЗИ РУСИЯ - прекръсти се - Бог да ни пази от русия!
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя от БЕХ защо да обеднее? Сигурно защото Митрофанова няма да му плаща вече. Иначе защо.
32
3
 
6
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ РУСИЯ преди 2 години
До ds. Имаше една българска приказка - ,,кой каквото прави на себе си го прави,, Това което пожелаваш върху теб ще се стовари. Това са законите на кармата невежи люде. Всичко което изговаряш се връща върху теб.
31
9
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 години
гербажии, русоиди, до един да измрете и децата ви също
30
3
 
9
 
! Отговори
Слава на Кокайна преди 2 години
Не ме интересува колко бедни ще станем. Дори всички ние целия ЕС и САЩ, Австралия, Нова Зеландия ...да измрем от глад , ще умрем с отворени очи, защото Зеленски и азовци побеждават непрекъснато получавайки милиарди. И че сме допринесли за тези победи и за новия световен ред и благоденствието на неговите строители. И много украинци измряха в името на тези победи. И героя Зеленски още жертви и територии пожертва до пълната победа над Украйна.
29
5
 
3
 
! Отговори
Sheri преди 2 години
Русия си цени парите и няма на никого да угажда а нияе БГ веднага тръгнахме да сменяме бг леф като неси цените парите кой ние виновен, а това Русиа ненят рублата иска дасе плашта рубли зашто Америка и Европа искат Евро долари дасе плаштат България лиже *** и да видем до кога ште лижат *** те на Европа и америка
28
3
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
а Гърция как плаща
27
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме от вчера спираш по евтината руска газ като не плащаш после прес посредници срещу добри комисионни купуваш -3 пьти по скьпа и ставаш милионерче за нула време , а бьлгарите плащат
26
7
 
26
 
! Отговори
SS преди 2 години
Нищо ,важното е ,че сме в NATO и ЕС ! С празни джобове но европейци !
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се до кога народа ще трае, крадат го ачик, ачик, а той трае и нищо не прави. Управляващите не са по силни от цял един народ, те като са обезумяли, хората могат да ги вразумят. Заробват ни и е време това да спре. Утре ще ни харизат на ердоган, а те ще избягат при господарите си отвъд океана.