Продоволствена криза? В света има храна, която да изхрани 15-20 млрд. души

Има белези на геополитическа криза, другото е спекулация
Обновена: 29 юни 2022 18:48 | 29 юни 2022 18:41, Анисия Иванова
4
Продоволствена криза? В света има храна, която да изхрани 15-20 млрд. души
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сегашната ситуация има белези на продоволствена криза, но тя по-скоро е геополитическа и свързана с войната и преразпределението на зоните на влияние. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

В момента сме много далеч от ситуация на продоволствена криза, като икономически взаимодействия и фактори на световното производство. Няма недостиг на храни по обективни причини, подчерта Иванов. “Храна има толкова, колкото да се изхранят, не 9 млрд. души, а 15-20 млрд. население. Всичко друго е въпрос на взаимодействие на геополитическо ниво”.

Гостът каза, че прогнозите за реколтата в Европа и в Южното полукълбо са за много добри добиви, защото климатичните и производствените условия са добри. По думите му продоволствен проблем може да има заради състоянието на неопределеност, свързана с логистиката, но всичко е въпрос на хипотези.

"Към момента нищо не показва, че ще имаме гладни години. Но може да имаме ценово неравновесие. Може да има продължаващ проблем, свързан с нестабилността на енергийния пазар, тоест да преформатира производство, да избутва цената нагоре вследствие на увеличени основни разходи”, каза Иванов.

Още по темата

Още от средата на 2021 година според събеседника наблюдаваме тенденция на увеличаване на цените на храните, като причините изцяло са в нестабилния енергиен пазар, който наблюдавахме. “Всичко започна с тока, последваха проблемите с газа, а войната внесе съвсем друг привкус на извънпазарни мерки като санкциите срещу Русия, като нарушената търговия с горива в света. Нормално е това да се отрази на световния пазар. Оттук нататък вече ситуацията е променена и докато има война и противопоставяне между държавите, няма как да видим нормален пазар”.

По думите му пазарът трябва да се преориентира спрямо новите условия. В момента имаме относително равновесие, смята гостът.

Постоянно се тиражират апокалиптични послания колко тежка зима ни очаква и как ще скачат цените, но има и обратна хипотеза, че цените дори могат да тръгнат надолу, заяви Владимир Иванов. "Всичко е въпрос на съчетаване на фактори. Не бива да се говори с хипотези и да се чертаят апокалиптични сценарии. Дисбалансирането на света не е пазарно, а е плод на противопоставянето на държавите".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
съгласен, няма такава криза