Владимир Путин е обещал да не убива Володимир Зеленски

Бившият израелски премиер Бенет за опита си да посредничи между Русия и Украйна
Обновена: 5 фев 2023 14:07 | 5 фев 2023 14:05, Елка Василева
553
Владимир Путин е обещал да не убива Володимир Зеленски
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият израелски премиер Нафтали Бенет разказа в интервю за израелската телевизия "Канал 12", че малко след началото на военните действия в Украйна Владимир Путин му е обещал да не убива украинския президент Володимир Зеленски, пише в.  "Джерузалем пост".

Още по темата
По време на интервюто, продължило близо пет часа, Бенет сподели подробности от добре известното си пътуване до Москва, което той направи в началото на март 2022 година, малко след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава израелският лидер се опита да посредничи за постигането на мирно споразумение между Русия и Украйна.

Въпреки че не успя да помогне за прекратяването на военните действия, Бенет е получил обещание от страна на Путин, че Зеленски, който по това време се укриваше в таен бункер, няма да бъде убит.

Бенет директно е попитал руския президент: "Възнамерявате ли да убиете Зеленски?", на което Путин отговорил: "Няма да убивам Зеленски". "Трябва да знам, че ми давате думата си", продължил тогавашният израелски премиер.  "Уверявам Ви", отвърнал Путин. "Сигурен ли сте", попитал Бенет. "Сто процента", категоричен бил руският държавен глава.

В интервюто Бенет разказа още, че израелската делегация е кацнала в Москва, където е било дъждовно и влажно. Това е била първата визита на Бенет в руската столица. Придружавал го е Зеев Елкин, по това време министър на жилищното строителство, който е родом от Украйна и говори свободно руски. В миналото той е бил преводач на Нетаняху при срещите му с Путин.

След като приключили преговорите в Москва, израелските делегати отпътували за Берлин, за да се срещнат с германския канцлер Олаф Шолц. Той се присъединил към групата им и заедно се отправили към Франция, а после и към Великобритания, и САЩ. Всички тези страни са били наясно с визитата на Бенет в Москва.

"Всичките ми действия бяха координирани със САЩ, Германия и Франция", разказа Бенет.

Подготовката за този момент е започнала два месеца по-рано, още преди войната, когато Бенет посети Путин в Сочи и двамата проведоха продължителен разговор, продължил около пет-шест часа.

Той беше "умен и наблюдателен" и поддръжник на евреите, спомня си бившият израелски премиер за Путин.

Според Бенет решението на руския президент да не убива Зеленски по същество е билo отстъпка от целта му да денацифицира Украйна. Освен това той е бил готов да преразгледа и искането си за разоръжаване.

Бенет е успял да издейства отстъпки и от страна на Зеленски и по-конкретно – отказ от желанието му да присъедини Украйна към НАТО.

"Останах с впечатлението, че и двамата искат прекратяване на огъня", сподели Бенет, но в крайна сметка преговорите не са спрели военните действия.

Бенет допълни, че по онова време е смятал, че постъпва правилно, посещавайки Москва в опит да посредничи за прекратяване на войната. Оттогава обаче са изминали 10 месеца и в крайна сметка не е ясно какво въздействие е оказала срещата му с Путин.

Сега ситуацията е различна, каза Бенет и добави, че е "легитимно" новият премиер Бенямин Нетаняху да промени политиката на Израел по отношение на руско-украинската война.  
(БТА, Николай Велев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


553
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
1
 
! Отговори
Америко преди 1 година
Аааа ясно стиснали са ръцете под масата оше преди войната.
325
4
 
6
 
! Отговори
СлаваНаПутин!Победа! преди 1 година
Те и краварете обещаваха в държавите, в които пускаха "демократичните" си бомби, заравнявявайки със земята градове и хора , и извършваха "демократичните" си Майдани да не убиват законно избраните лидери, ама "народът"(да не повярваш!!!) обеси Садам,уби Кадафи,отрови Милошевич.Още примери трябват ли!?Но това са подробности.За нас,българите е по-важно и наложително да бъде скопен безродника-българомразец СулЮ де Паситто.
324
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много грозно -- някакъв *** израелски премиер иска Путин да му обещава разни неща. А Путин нищо не му е обещал -- той просто не е разглеждал тази опция като цел на операцията тогава.
323
2
 
3
 
! Отговори
Чурлия преди 1 година
То това е било преди една година. Сега Путин може да мисли друго!
322
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това е било преди една година. Сега Путин може да мисли друго!
321
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да го убива -- ще бъде заловен и съден публично за геноцид след операцията в Москва.
320
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да но Бенет не е вече на власт пак е Натаняху на него Путин нищо не е обещавал така че споко.
319
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е този човек на какъв език говори с родителите си които също живеят в Израел и защо трябва да става президент
318
3
 
10
 
! Отговори
Цитат: преди 1 година
Цитат от друга медия, неволно пропуснато тук: ""Според Бенет, след разговор с Путин, той се обадил на украинския лидер, който по това време се криел в бункер, и му предал съдържанието на разговора с руския президент.- "След като научи за обещанието на Путин, Зеленски се върна в офиса и засне видео там." ----И явно тогава е започнал с героичните си видеа! Не съм си го измислил това. Проверете сами!
317
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и Русия си приличат доста... Народите са добри, беха гостоприемни сега как е не знам особено за гостоприемството. И двата народа имат продажни елити, чувстващи се малоценни... Но има и разлика - Русия от време на време има и истински патриоти които я ръководят... Не е много често но има и такива случеи. Колкото до Зеленски кой го е еня за тоя комик... Като комик се справяше много по-добре с ролята си.
316
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неудобните обикновено злополучно падат от прозореца. Затова бункера няма прозорци. Зайчето няма къде да бяга. Ще го опушат да изпълзи и да го хванат
315
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски погуби много животи.Все ще се намери някой от неговите да го опука.Нарича се "приятелски" огън.
314
2
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Ето - така се почват преговори. Те са обаче непреодолими противоречия - единият е Владимир, а другият - Володимир. Даже и в имената са различни.
313
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо ще го обесят киевчаните.
312
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я болгарка и для меня русские - это братский народ.
311
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излъгал е както винаги...
310
5
 
8
 
! Отговори
F-off преди 1 година
Думата на рашистите не струва и хартията върху която е написана .
309
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТПоздрави от Луна за златния пръст Сидер ага - тя има повече гласове от партия ЮРУШ нз изборите за президент!!! Скрийте се под масата!
308
13
 
5
 
! Отговори
ПУТИН сбърка преди 1 година
Путин направи 2 огромни грешки. Трябнаше още 2016г да направят тази инвазия, щеше са стане като с Крим , без 1 жертва. Сега вече пропагандата им е изпила ума на Укрите . Втората грешка е ,че Путин отдавна трябваше да убие Зеленски. Вече войната щеше да е история
307
10
 
4
 
! Отговори
до 370 преди 1 година
До Анонимен-Лъвът Зеленски ли е!Що плъшока е путин.